Socio-Cultural Approach to Social Marketing : Fostering food waste reduction
Sutinen, Ulla-Maija (2022)
Sutinen, Ulla-Maija
Tampere University
2022
Hallintotieteiden, kauppatieteiden ja politiikan tutkimuksen tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Administrative Sciences, Business Studies and Politics
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2022-05-13
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2381-3
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2381-3
Tiivistelmä
Markkinointi tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia muutosten rakentamiseen myös kaupallisen kentän ulkopuolella. Viime vuosien aikana kestävyyden ja kestävän kuluttamisen edistäminen on esitetty keskeisenä tai jopa elintärkeänä kehityssuuntana tieteenalalle. Tähän lupaavan tulokulman avaa sosiaalisen markkinoinnin tutkimusperinne, jonka perimmäisenä tarkoituksena on yhteiskunnallisen hyvän aikaansaaminen. Väitöstutkimus keskittyy yhteen kestävän kuluttamisen kontekstiin: ruokahävikin vähentämiseen ja siihen, kuinka sitä voitaisiin edistää sosiaalisen markkinoinnin avulla.
Väitöskirjan tavoitteena on tutkia ja jäsentää sosiokulttuurista näkökulmaa sosiaaliseen markkinointiin ruokahävikin vähentämisen kontekstissa. Vaikka kulttuuriset teoriat ja näkökulmat ovat vahvistaneet asemaansa markkinoinnin ja kulutustutkimuksen saralla, on niiden hyödyntäminen sosiaalisessa markkinoinnissa vähäistä. Väitöstutkimus pohjautuu neljään tutkimusartikkeliin, joissa tutkimusaihetta tarkastellaan eri tulokulmista. Artikkeleissa hyödynnetään laadullisia menetelmiä ja tutkitaan, kuinka ruokahävikin vähentämistä lähestytään ruokahävikkikampanjoissa sekä näihin liittyvässä julkisessa keskustelussa. Empiirinen tarkastelu kohdistuu sosiaalisen median kampanjoihin, niihin liittyviin visuaalisiin materiaaleihin sekä verkkokeskusteluihin. Analyysissä huomio keskitetään sosiokulttuurisiin merkityksiin, merkkeihin sekä niiden merkityksiin ja diskursseihin. Yksi artikkeleista on käsitteellinen tutkimus, jossa jäsennetään sitä, kuinka sosiaaliset markkinoijat voivat edistää ruokahävikin vähentämistä keskittymällä käytänteiden muuttamiseen.
Tutkimus juurtaa tulkinnallisen viitekehyksensä – sosiokulttuurisen näkökulman
– käytäntöteorioihin ja tarkastelee jokapäiväistä elämää käytänteiden kulttuurisena järjestelmänä. Tämän tulkinnallisen viitekehyksen sekä väitöstutkimuksen artikkeleiden pohjalta sosiokulttuurinen näkökulma kiinnitetään sosiaaliseen markkinointiin. Väitöstutkimuksessa jäsennelty näkökulma kulminoituu kolmeen premissiin. Kaksi ensimmäistä premissiä pitävät sisällään käsityksen siitä, kuinka sekä ruokahävikin vähentäminen että sosiaalisen markkinoinnin rooli ymmärretään osana käytänteiden kulttuurista järjestelmää. Näiden ymmärrysten pohjalta kolmas premissi kiteyttää, kuinka ruokahävikin vähentämistä voidaan edistää rakentamalla muutoksia käytänteiden kulttuurisessa järjestelmässä.
Väitöskirja luo siltoja sosiaalisen markkinoinnin, sosiokulttuurisen kulutustutkimuksen sekä ruokahävikkitutkimuksen välille. Tutkimus esittää uutta tietoa sosiaaliseen markkinointiin laajentamalla sen teoreettista pohjaa sekä mahdollisuuksia edistää muutosta. Tutkimus luo kontribuutiota myös sosiokulttuuriseen ja erityisesti käytäntöteorioihin pohjautuvaan kulutustutkimukseen kehittämällä käsitystä siitä, kuinka muutoksia voidaan edistää käytänteiden kulttuurisessa järjestelmässä. Lisäksi tutkimus syventää ymmärrystä mahdollisista ratkaisuista ruokahävikkiongelmaan, millä on arvoa monitieteelliselle ruokahävikkitutkimuskentälle.
Sosiaalisen markkinoinnin käytännön toimijoille, kuten järjestöille ja julkisille organisaatioille, väitöskirjan jäsennys tarjoaa ajattelun työkalun, jota voidaan hyödyntää erilaisten ruokahävikkiin liittyvien aloitteiden suunnittelussa ja arvioinnissa. Vaikka väitöstutkimus pohjautuukin ruokahävikin vähentämisen kontekstiin, on sosiokulttuurista näkökulmaa sosiaaliseen markkinointiin mahdollista soveltaa myös muissa konteksteissa. Näkökulma avaa uusia polkuja erilaisten haasteiden ymmärtämiseksi sekä uudenlaisia mahdollisuuksia muutosten rakentamiseen.
Väitöskirjan tavoitteena on tutkia ja jäsentää sosiokulttuurista näkökulmaa sosiaaliseen markkinointiin ruokahävikin vähentämisen kontekstissa. Vaikka kulttuuriset teoriat ja näkökulmat ovat vahvistaneet asemaansa markkinoinnin ja kulutustutkimuksen saralla, on niiden hyödyntäminen sosiaalisessa markkinoinnissa vähäistä. Väitöstutkimus pohjautuu neljään tutkimusartikkeliin, joissa tutkimusaihetta tarkastellaan eri tulokulmista. Artikkeleissa hyödynnetään laadullisia menetelmiä ja tutkitaan, kuinka ruokahävikin vähentämistä lähestytään ruokahävikkikampanjoissa sekä näihin liittyvässä julkisessa keskustelussa. Empiirinen tarkastelu kohdistuu sosiaalisen median kampanjoihin, niihin liittyviin visuaalisiin materiaaleihin sekä verkkokeskusteluihin. Analyysissä huomio keskitetään sosiokulttuurisiin merkityksiin, merkkeihin sekä niiden merkityksiin ja diskursseihin. Yksi artikkeleista on käsitteellinen tutkimus, jossa jäsennetään sitä, kuinka sosiaaliset markkinoijat voivat edistää ruokahävikin vähentämistä keskittymällä käytänteiden muuttamiseen.
Tutkimus juurtaa tulkinnallisen viitekehyksensä – sosiokulttuurisen näkökulman
– käytäntöteorioihin ja tarkastelee jokapäiväistä elämää käytänteiden kulttuurisena järjestelmänä. Tämän tulkinnallisen viitekehyksen sekä väitöstutkimuksen artikkeleiden pohjalta sosiokulttuurinen näkökulma kiinnitetään sosiaaliseen markkinointiin. Väitöstutkimuksessa jäsennelty näkökulma kulminoituu kolmeen premissiin. Kaksi ensimmäistä premissiä pitävät sisällään käsityksen siitä, kuinka sekä ruokahävikin vähentäminen että sosiaalisen markkinoinnin rooli ymmärretään osana käytänteiden kulttuurista järjestelmää. Näiden ymmärrysten pohjalta kolmas premissi kiteyttää, kuinka ruokahävikin vähentämistä voidaan edistää rakentamalla muutoksia käytänteiden kulttuurisessa järjestelmässä.
Väitöskirja luo siltoja sosiaalisen markkinoinnin, sosiokulttuurisen kulutustutkimuksen sekä ruokahävikkitutkimuksen välille. Tutkimus esittää uutta tietoa sosiaaliseen markkinointiin laajentamalla sen teoreettista pohjaa sekä mahdollisuuksia edistää muutosta. Tutkimus luo kontribuutiota myös sosiokulttuuriseen ja erityisesti käytäntöteorioihin pohjautuvaan kulutustutkimukseen kehittämällä käsitystä siitä, kuinka muutoksia voidaan edistää käytänteiden kulttuurisessa järjestelmässä. Lisäksi tutkimus syventää ymmärrystä mahdollisista ratkaisuista ruokahävikkiongelmaan, millä on arvoa monitieteelliselle ruokahävikkitutkimuskentälle.
Sosiaalisen markkinoinnin käytännön toimijoille, kuten järjestöille ja julkisille organisaatioille, väitöskirjan jäsennys tarjoaa ajattelun työkalun, jota voidaan hyödyntää erilaisten ruokahävikkiin liittyvien aloitteiden suunnittelussa ja arvioinnissa. Vaikka väitöstutkimus pohjautuukin ruokahävikin vähentämisen kontekstiin, on sosiokulttuurista näkökulmaa sosiaaliseen markkinointiin mahdollista soveltaa myös muissa konteksteissa. Näkökulma avaa uusia polkuja erilaisten haasteiden ymmärtämiseksi sekä uudenlaisia mahdollisuuksia muutosten rakentamiseen.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4905]