Sinulle, kuukausimaksulla: Virtuaalinen seksityö, emotionaalinen työ ja affektit OnlyFans -sisällöntuottajien kokemuksissa
Uosukainen, Sonja (2022)
Uosukainen, Sonja
2022
Yhteiskuntatutkimuksen kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Social Sciences
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2022-01-24
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202201101194
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202201101194
Tiivistelmä
Tutkielma käsittelee eroottiseen sisältöön keskittyneiden sisällöntuottajien tekemää virtuaalista seksityötä OnlyFans.com -nettisivustolla. Tutkielman kiinnostuksenkohteena ovat emootiot ja affektit, ja niiden näkyminen sisällöntuottajan ja tilaajan välisessä vuorovaikutuksessa, sekä OnlyFans -sisällöntuottajien kokemukset virtuaalisen seksityön tekoon liittyen. Tutkielman aineistona on viidestä OnlyFans -sisällöntuottajan haastattelusta koostuva aineisto, joka on kerätty syksyllä 2021, ja menetelmänä teoreettisesti informoitu sisällönanalyysi. Tutkielman tavoitteena on tuottaa lisää tietoa nopeasti suuren suosion saavuttaneesta OnlyFans -sisällöntuottajuudesta yhtenä alustatalouden ansaintamallina, ja liittää tätä tietoutta osaksi laajempaa seksityön, immateriaalisen työn ja affektiivisen talouden tutkimuksen kenttää. Teoreettisen taustan osalta tutkielma nojaa Arlie Hochschildin emotionaalisen työn käsitteeseen, Brian Massumin sekä Sara Ahmedin määritelmiin affekteista ja emootioista, sekä Maurizio Lazzaraton, Michael Hardtin ja Antonio Negrin käsitteisiin ja sovelluksiin immateriaalisesta työstä. Seksityön ja amatööripornon tutkimuksen osalta tärkeitä teorialähteitä ovat Anna Kontulan ja Susanna Paasosen teokset. Tutkielman tuloksissa korostuvat OnlyFans -sisällöntuottajuuden luonne sekä modernina versiona perinteisestä seksityöstä, että täysin uudenlaisena esimerkkinä alustataloutta hyödyntävästä postmodernista immateriaalisesta työstä. OnlyFans -sisällöntuottajat käyttivät emotionaalisen työn strategioita kommunikoidessaan tilaajien kanssa, mutta toisaalta he pääasiallisesti kokivat työn myös sopivan hyvin heidän persoonallisuuteensa. Vuorovaikutuksen määrä tilaajien kanssa vaihteli suuresti eri sisällöntuottajien välillä, mutta vuorovaikutuksessa korostuivat asiakaspalvelurooli sekä pyrkimys tuottaa asiakkuutta synnyttäviä affekteja. OnlyFans -sisällöntuottajan työssä sekä ammennettiin omasta persoonasta, että suojeltiin henkilökohtaisen tilan rajoja notkeasti eri tilanteiden välillä soveltaen. OnlyFans -sisällöntuottajuus sijoittunee osaksi luovaa prekariaattia, sillä työ on yksityisyrittäjämäistä, työnteon määrä ei aina korreloi tienestien määrään, eikä tulevaisuuden tienesteistä ei ole varmoja lupauksia, sillä ne ovat erittäin herkässä yhteydessä moniin seikkoihin, esimerkiksi sisällöntuottajan säännölliseen aktiivisuuteen sivustolla.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [8997]