Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tuotannonohjauksen kehittäminen prosessiteollisuudessa Leanin hukkia tunnistamalla

Saarinen, Jenni (2021)

 
Avaa tiedosto
SaarinenJenni.pdf (2.263Mt)
Lataukset: 



Saarinen, Jenni
2021

Tuotantotalouden DI-ohjelma - Master's Programme in Industrial Engineering and Management
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2021-10-26
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202110197710
Tiivistelmä
Tuotannonsuunnittelun ja -ohjauksen kannalta yritysten on tärkeää tunnistaa asiakkaan kokema arvo ja sen jälkeen yhdistää asiakas, tuotteet ja tuotantoprosessit. Lean-ajattelun mukaan tämä tarkoittaa muun muassa turhien toimien karsimista ja asiakkaalle arvoa luovien toimien maksimoimista. Tuotannonohjausta kehitettäessä oleellista onkin aluksi tunnistaa tuotantoketjussa syntyvät hukat sekä asiakkaiden todelliset tarpeet ja sen jälkeen kehittää toimintaa Leanin menetelmien ja työkalujen avulla.
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli luoda ratkaisusuosituksia prosessiteollisuudessa toimivan kohdeyrityksen PE-paperin tuotannonohjauksen kehittämiseen. Tutkimuksen alussa perehdyttiin kirjallisuuskatsauksen muodossa tuotannonsuunnittelun ja -ohjauksen kautta Lean-filosofiaan, johon myös tässä työssä esitetyt ratkaisusuositukset perustuvat. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa puolestaan lähdettiin liikkeelle tuotannonsuunnittelun ja -ohjauksen nykytila-analyysista. Ensimmäisenä tavoitteena oli selvittää asiakkaiden vaatimukset tuotteen suhteen ja määritellä asiakkaalle tuotettava arvo. Nykytilan selvittämiseksi haastateltiin eri tuotantoketjun vaiheissa toimivia henkilöitä, havainnoitiin tuotantoa sekä tutkittiin yrityksen tietojärjestelmistä löytyvää dataa asiakasvaateiden ja edellisen vuoden tuotantomäärien suhteen. Kun nykytila oli tunnistettu, luotiin arvovirtakuvaus ja siirryttiin muodostamaan tuotannonohjauksen ratkaisusuosituksia arvovirtakuvauksesta tunnistettujen hukkien minimoimiseksi. Ratkaisusuositusten muodostamisessa hyödynnettiin toteutettuja haastatteluja sekä työn teoriaosuudessa esiteltyjä Leanin menetelmiä ja työkaluja.
Nykytila-analyysin perusteella huomattiin ylituotannon olevan suurin hukka, sillä siihen liittyi eniten ongelmia ja se aiheutti myös muita hukkia. Tämän vuoksi varsinaiset kolme ratkaisusuositusten kokonaisuutta muodostettiin ylituotantoon johtavien syiden ratkaisemiseksi. Ylituotannon yhdeksi merkittävimmäksi syyksi tunnistettiin virheelliset tuotantomäärät, jotka johtuvat asiakastilauksista, tietojärjestelmien ominaisuuksista sekä eri toimittajien erilaisista paperien paksuuksista. Näiden ratkaisemiseksi luotiin ratkaisusuositukset, joiden mukaan asiakkaille tulisi viestiä selkeästi järkevät tilauskoot rullakokojen ja kuljetusten suhteen. Asiakasvaateet tulisi myös läpikäydä joko sisäisesti tai asiakkaiden kanssa. Lisäksi asiakaspalvelijan tulisi kirjata jokaiselle tilaukselle haluttu rullamäärä, jotta tuotannonsuunnittelija voi laskea ajo-ohjelmaan todellisen tuotantomäärän, jos järjestelmän laskema määrä ei vastaa todellista haluttua tuotantomäärää. Toiseksi merkittäväksi ylituotannon syyksi tunnistettiin raakarullanpohjien ajaminen tilauksille, vaikka tilausmäärä olisi jo täysi. Toisessa ratkaisuvaihtoehdossa suositellaankin raakarullanpohjien ajamatta jättämistä ja niiden myymistä eteenpäin tilausmäärän ollessa täysi. Kolmantena pääsyynä ylituotantoon tunnistettiin raaka- ja asiakasrullien yhteensopimattomuus. Tämän vuoksi kolmas ratkaisusuositus koostuu asiakasrullakokojen standardoinnista sekä toimittajien rullakokojen sovittamisesta asiakkaille tarjottaviin rullakokoihin. Parhain lopputulos ylituotannon minimoimiseksi voitaisiin saavuttaa kuitenkin yhdistelemällä eri ratkaisuvaihtoehtoja. Jo pienillä muutoksilla tuotantoketjussa olisi mahdollista pienentää hukkaa ja samalla säilyttää asiakkaalle tuotettava arvo.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40064]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste