Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Food protein-induced enterocolitis syndome (FPIES) - pienten lasten harvinainen reaktio ruoka-aineille

Kansanaho, Tiia (2021)

 
Avaa tiedosto
KansanahoTiia.pdf (282.4Kt)
Lataukset: 



Kansanaho, Tiia
2021

Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelma - Licentiate's Programme in Medicine
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2021-10-13
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202108306876
Tiivistelmä
Food protein-induced enterocolitis syndome (FPIES) on ei-IgE-välitteinen ruoka-ainereaktio, jonka tarkka mekanismi on vielä tuntematon. Kyseessä on tavallisesti yhdestä ruoka-aineesta aiheutuva runsasta oksentelua, ripulointia ja kalpeutta aiheuttava reaktio, joka alkaa muutaman tunnin sisällä altistumisesta. Oireet alkavat tyypillisesti alle vuoden iässä. Vakavissa tapauksissa reaktio voi johtaa vaikeaan nestetasapainon häiriöön tai tajuttomuuteen. Oireet voidaan estää tarkalla välttämisruokavaliolla. Ruualle altistumisesta aiheutuvat akuutit oireet voidaan ne hoitaa nesteytyksellä tai pahoinvointilääkkeellä (ondansetroni). Oireet ohittuvat myös itsestään alle 24 tunnin kuluessa. Diagnoosi varmistetaan avoimella valvotulla ruoka- ainealtistuksella. FPIES:lla on hyvä ennuste, tyypillisesti oireet ohittuvat ja välttämisruokavalio päästään purkamaan 3 vuoden ikään mennessä.
 
Food protein-induced enterocolitis syndome (FPIES) is a non-IgE-mediated food reaction presenting with vomiting, diarrhea and pallor during the first year of life. In a typical case, the symptoms begin within few hours after ingesting the trigger food and resolve within 24 hours without any treatment. Most severe cases may lead to dehydration and unconsciousness and need therapy with intravenous fluids or anti-emetic (ondansetron). Diagnosis can be ensured by oral food challenge, whereafter the avoidance of the trigger food is advised. The prognosis for FPIES is good, normally the trigger food can be added to diet before the age of 3.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [37206]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste