Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Rakennetun ja koetun organisaatiokulttuurin välinen jännite : Etnografinen tutkimus Umberin organisaatiokulttuurista

Rantanen, Riku (2021)

 
Avaa tiedosto
RantanenRiku.pdf (952.4Kt)
Lataukset: 



Rantanen, Riku
2021

Kauppatieteiden maisteriohjelma - Master's Programme in Business Studies
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2021-06-23
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202106155905
Tiivistelmä
Organisaatioiden menestyminen, johtamisen onnistuminen ja työntekijöiden hyvinvointi ovat tavoitteita, joihin kaikki organisaatiot pyrkivät. Nämä tavoitteet ja niiden saavuttaminen liittyvät vahvasti organisaatiokulttuuriin, jonka voidaan nähdä vaikuttavan organisaation toimintaan laaja-alaisesti. Organisaatiokulttuuri määrittelee sitä, miten organisaatioissa ajatellaan, tunnetaan ja käyttäydytään. Johtamisen muuttuessa vähemmän autoritääriseksi ja itseohjautuvuuden merkityksen kasvaessa on kulttuurin ja arvojen merkitys työntekijöiden viihtymisen, sitoutumisen ja onnistumisen näkökulmasta korostunut. Samaan aikaan on mahdollista, että organisaation johdon yhä aktiivisemmat pyrkimykset tuottaa tietynlaista kulttuuria ja työntekijöiden kokemukset tästä kulttuurista eriytyvät. Tämän tutkimuksen tavoitteena onkin selvittää, millaisia rakennetun ja koetun kulttuurin piirteitä ja niiden välisiä mahdollisia jännitteitä organisaatioissa esiintyy ja mitä ne kertovat organisaatiokulttuurista laajemmin.

Tutkimukseni on etnografinen ja aineistolähtöinen. Aineiston olen analysoinut konstruktiivisen grounded teorian menetelmin. Olen tutkimuksessani tarkastellut yhden organisaation (Umberin) organisaatiokulttuuria havainnoimalla organisaation toimintaa kahdella toimistolla ja haastattelemalla yhteensä kymmentä organisaation työntekijää. Tutkimuksessani jaottelen Umberin organisaatiokulttuuriin aineistoni perusteella rakennettuun ja koettuun organisaatiokulttuuriin. Rakennettu organisaatiokulttuuri tuo esille kulttuurin syvän, yhtenäisen ja rakennetun luonteen. Sitä voi tarkastella erilaisten artefaktien, omaksuttujen arvojen ja perusoletusten kautta. Koettu organisaatiokulttuuri taas tuo esille organisaatiokulttuuriin moniulotteisen ja monimutkaisen luonteen, joka paljastuu rakennetun ja koetun kulttuurin välisten jännitteiden avulla. Lisäksi koettu organisaatiokulttuuri korostaa työntekijöiden jaettua subjektiivista kokemusta organisaation kulttuurista.

Tutkimuksessani esittelen Umberin rakennetun organisaatiokulttuurin, joka pohjautuu oletukseen siitä, että Umber on hyvä työpaikka. Umberilla hyvän työpaikan oletetaan olevan sellainen, missä viihdytään ja missä työntekijöihin luotetaan. Nämä perusoletukset ilmenevät organisaatiossa omaksuttuina arvoina – yhteisöllisyytenä ja itseohjautuvuutena – sekä artefakteina. Esittelen myös kolme Umberin rakennetun ja koetun organisaatiokulttuurin välistä jännitettä. Ensimmäinen jännitteistä tuo esille rakennetulle kulttuurille vastakkaisia kokemuksia, jotka liittyivät yksinäisyyden ja irrallisuuden kokemuksiin. Toinen jännite taas paljastaa itseohjautuvuuden ei-toivottuja seurauksia organisaatiossa. Kolmas jännite liittyy laskutusasteeseen, joka haastaa rakennetun kulttuurin perusoletuksia viihtymisestä ja työntekijöihin luottamisesta, sillä laskutusasteen koetaan vaikuttavan organisaation toimintaan paikoin omaksuttuja arvoja enemmän.

Rakennetun ja koetun organisaatiokulttuurin käsitteet ottavat huomioon aikaisemmassa kirjallisuudessa esitetyt näkökulmat organisaatiokulttuurin luonteesta ja vaatimukset kulttuurin tutkimiselle. Rakennetun ja koetun kulttuurin väliset jännitteet lisäävät ymmärrystä organisaatiokulttuurin sisällä esiintyvistä ristiriidoista ja auttavat jäsentelemään niitä aikaisempaan tutkimukseen verrattuna poikkeuksellisella tavalla. Käsitteet tarjoavatkin jatkossa mahdollisuuden tutkimukseen, jossa voidaan syventyä organisaatiokulttuurin sisällä vallitseviin jännitteisiin.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40597]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste