Elintarviketeollisuuden toimitusketjut COVID-19-pandemian kaltaisissa tilanteissa
Kyntäjä, Henna (2021)
Kyntäjä, Henna
2021
Teknis-taloudellinen kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Business and Technology Management
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2021-05-25
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202105094669
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202105094669
Tiivistelmä
Elintarviketoimitusketjut (engl. food supply chain) ovat tärkeitä niin yhteiskunnan kuin elintar-vikealalla työskentelevien yritysten kannalta, ja niiden tulee toimia erilaisista häiriöistä huolimatta. Vuonna 2019 Kiinasta levinnyt COVID-19-pandemia on haastanut ihmisten toimintaa ympäri maailman ja aiheuttanut erilaisia häiriöitä toimitusketjuihin. Työn tavoite on selvittää, minkälaisia häiriöitä koronapandemian kaltaiset tilanteet voivat aiheuttaa elintarviketeollisuuden toimitusketjuihin ja kuinka ratkaista elintarviketoimitusketjujen häiriöitä koronapandemian kaltaisissa tilan-teissa. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksena.
Teoriaosuudessa ensimmäisenä käsitellään elintarviketoimitusketjuja. Suuressa roolissa ovat elintarviketoimitusketjujen erityispiirteet, jotka voidaan kategorisoida tuotteen, markkinoiden sekä valmistuksen mukaan. Teoriaosuudessa tarkastellaan myös COVID-19-pandemiaa sekä sen aiheuttamia haasteita kansainvälisellä ja kansallisella tasolla sekä yritysten näkökulmasta. Koronapandemiaa verrataan myös muihin ekonomisesti merkittäviin tapahtumiin kuten muihin pandemioihin sekä luonnonkatastrofeihin.
Ensimmäisenä tutkimusosuudessa tarkastellaan COVID-19-pandemian aiheuttamia häiriöitä elintarviketoimitusketjuihin kysynnän, tarjonnan sekä terveyden ja turvallisuuden näkökulmista. Asiakaskäyttäytymisen muutos sekä haasteet työvoiman saatavuudessa ovat häiriötä, jotka nousivat eniten esiin kirjallisuudessa. Tutkimustulokset on taulukoitu liitteisiin. Tutkimuksessa havaittiin, että toimitusketjussa havaitut häiriöt vaikuttavat toinen toisiinsa, esimerkiksi kysynnän kasvu on aiheuttanut muutoksia toiminnassa sekä tuotteiden saatavuudessa. Yhtenä suurimmista vaikutustekijöistä on pandemian hallitsemiseksi asetetut rajoitukset. Esimerkiksi liikkumisrajoitukset maiden välillä vaikuttavat merkittävästi tuotteiden ja työvoiman saatavuuteen sekä kuljetuksien toimivuuteen.
Tutkimusosuuden toisessa osassa keskitytään erilaisiin ratkaisuihin, joilla toimitusketjun haasteisiin voidaan vastata COVID-19-pandemiassa ja sitä vastaavissa tilanteissa. Toimijoiden sekä koko toimitusketjun resilienssi mahdollistaa näistä tilanteista selviämisen. Tämän lisäksi digitalisaatiolla, terveyttä tukevilla ratkaisulla ja kansainvälisellä yhteistyöllä on mahdollista vastata haasteisiin. Kuitenkin kansainväliseen yhteistyöhön suhtautuminen on ristiriitaista, ja koronapandemian jälkeen maat voivat keskittyä entistä enemmän kansainvälisiin suhteisiin tai varmistaa kansallisen elintarviketuotannon.
Teoriaosuudessa ensimmäisenä käsitellään elintarviketoimitusketjuja. Suuressa roolissa ovat elintarviketoimitusketjujen erityispiirteet, jotka voidaan kategorisoida tuotteen, markkinoiden sekä valmistuksen mukaan. Teoriaosuudessa tarkastellaan myös COVID-19-pandemiaa sekä sen aiheuttamia haasteita kansainvälisellä ja kansallisella tasolla sekä yritysten näkökulmasta. Koronapandemiaa verrataan myös muihin ekonomisesti merkittäviin tapahtumiin kuten muihin pandemioihin sekä luonnonkatastrofeihin.
Ensimmäisenä tutkimusosuudessa tarkastellaan COVID-19-pandemian aiheuttamia häiriöitä elintarviketoimitusketjuihin kysynnän, tarjonnan sekä terveyden ja turvallisuuden näkökulmista. Asiakaskäyttäytymisen muutos sekä haasteet työvoiman saatavuudessa ovat häiriötä, jotka nousivat eniten esiin kirjallisuudessa. Tutkimustulokset on taulukoitu liitteisiin. Tutkimuksessa havaittiin, että toimitusketjussa havaitut häiriöt vaikuttavat toinen toisiinsa, esimerkiksi kysynnän kasvu on aiheuttanut muutoksia toiminnassa sekä tuotteiden saatavuudessa. Yhtenä suurimmista vaikutustekijöistä on pandemian hallitsemiseksi asetetut rajoitukset. Esimerkiksi liikkumisrajoitukset maiden välillä vaikuttavat merkittävästi tuotteiden ja työvoiman saatavuuteen sekä kuljetuksien toimivuuteen.
Tutkimusosuuden toisessa osassa keskitytään erilaisiin ratkaisuihin, joilla toimitusketjun haasteisiin voidaan vastata COVID-19-pandemiassa ja sitä vastaavissa tilanteissa. Toimijoiden sekä koko toimitusketjun resilienssi mahdollistaa näistä tilanteista selviämisen. Tämän lisäksi digitalisaatiolla, terveyttä tukevilla ratkaisulla ja kansainvälisellä yhteistyöllä on mahdollista vastata haasteisiin. Kuitenkin kansainväliseen yhteistyöhön suhtautuminen on ristiriitaista, ja koronapandemian jälkeen maat voivat keskittyä entistä enemmän kansainvälisiin suhteisiin tai varmistaa kansallisen elintarviketuotannon.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [8421]