Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto (Limited access)
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto (Limited access)
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yhteiskuntavastuun toteutuminen valtionyhtiöissä: sosiaalinen vastuu ja ihmisoikeudet

Takku, Elina (2021)

 
Avaa tiedosto
TakkuElina.pdf (833.5Kt)
Lataukset: 

Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, aineisto on luettavissa vain Tampereen yliopiston kirjastojen opinnäytepisteillä. The author has not given permission to publish the thesis online. The thesis can be read at the thesis point at Tampere University Library.

Takku, Elina
2021

Hallintotieteiden maisteriohjelma - Master's Programme in Administrative Studies
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. Only for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2021-05-11
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202104263561
Tiivistelmä
Globalisaation myötä kestävä kehitys on noussut keskusteluihin ja poliittiselle agendalle. Vastuullisuuden vaatimukset koskevat niin valtioita kuin yrityksiä ja yhteiskuntavastuullisen toiminnan merkitys on noussut yhä enemmän esiin. Yhteiskuntavastuu on merkitykseltään monitahoinen termi, joka kattaa alleen laajan joukon eri ulottuvuuksia. Useimmiten se jaotellaan taloudelliseen, ekologiseen ja sosiaaliseen vastuuseen. Eri ulottuvuudet ovat kuitenkin usein vahvassa riippuvuussuhteessa toisiinsa. Yhteiskuntavastuu liittyy yritysten velvollisuuteen toimia vastuullisesti yhteiskunnassa ja muualla maailmassa. Käsitteenä se yhdistää kestävän kehityksen yrityksen strategiaan. Sosiaalinen vastuu kytkee yhteiskuntavastuun kokonaisuuden ihmisoikeuksiin ja niiden toteuttamiseen yritysten tasolla. Yhteiskuntavastuu tehdään näkyväksi viestinnän keinoin ja konkreettisella tasolla siitä voidaan viestiä yhteiskuntavastuuraportin avulla.

Tämä pro gradu tutkii valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuraportointia erityisesti sosiaalisen vastuun ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Tutkielmassa pohditaan, miten ihmisoikeuksiin liittyvä sääntely näyttäytyy valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuraporteissa. Toiseksi tutkitaan, miten ihmisoikeuksien toteutuminen on huomioitu näissä raporteissa. Lisäksi tutkielma vastaa kysymykseen millainen sääntely ohjaa valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuraportointia. Tutkimus on toteutettu yhdistelemällä laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysin keinoja sekä oikeusdogmatiikkaa. Aihetta koskevaa sääntelyä on jäsennelty lainopin keinoin, jonka jälkeen aineistoa on tulkittu sisällönanalyysin kautta. Sisällönanalyysin avulla on pystytty tulkitsemaan aineistona käytettyjä valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuraportteja normatiivisen kehyksen kautta.

Tutkielmassa muodostetaan kokonaiskuva perus- ja ihmisoikeuksien yhteydestä yhteiskuntavastuuseen. Yhteiskuntavastuun merkityssisältöä tarkastellaan erityisesti sosiaalisen vastuun osalta ja pyritään avaamaan yhteiskuntavastuuraportoinnin toteutusta. Tutkielmassa selvitetään valtion omistajaroolia ja omistajaohjauksen keinoja liittyen yhteiskuntavastuuseen. Yhteiskuntavastuuraportoinnin osalta tutkielmassa käsitellyt valtionyhtiöt ovat Alko, Posti ja Veikkaus. Yhteiskuntavastuuraportointi valtionyhtiöissä on toteutettu laadukkaasti ja kattavasti noudattaen yleisiä GRI-raportointiohjeistoja. Yhteiskuntavastuuraportointi on aina osa yrityksen viestintää, jonka vuoksi raporttien perusteella ei voida tehdä kovin kattavia johtopäätöksiä käytännön toiminnasta tai haasteista.

Suomessa ihmisoikeuksia ja yritysten yhteiskuntavastuuta koskeva sääntely konkretisoituu lähtökohtaisesti perustuslailla ja erilaisilla yleislaeilla kuten tasa-arvolainsäädäntö. Tässä yhteydessä myös työelämää koskeva lainsäädäntö on tärkeässä osassa. Valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuu tulee esille valtioneuvoston antamissa periaatepäätöksissä. Yritysten yhteiskuntavastuuseen liittyvät velvoitteet tulevat lähinnä kansainväliseltä tasolta, erityisesti YK:sta. Yhteiskuntavastuuseen liittyy monia ohjaavia periaatteita ja raportointiohjeistuksia, jotka eivät ole sitovia vaan usein suuntaa antavia.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto (Limited access) [3547]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste