Innovaatioekosysteemit sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa : Kehittäjän opas yhteiseen arvonluontiin
Nordling, Nadja; Kivimäki, Riitta; Hämeenniemi, Johanna; Patana, Elina; Linna, Perttu; Himanen, Sari; Nisula, Sanna; Silvan, Anne (2021)
Nordling, Nadja
Kivimäki, Riitta
Hämeenniemi, Johanna
Patana, Elina
Linna, Perttu
Himanen, Sari
Nisula, Sanna
Silvan, Anne
Tampereen yliopisto
2021
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1944-1
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1944-1
Tiivistelmä
Tämä julkaisu on tarkoitettu oppaaksi sosiaali- ja terveyspalvelualan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan parissa työskenteleville avoimemman ja osallistavamman kehittämisotteen omaksumiseksi ja jalkauttamiseksi. Julkaisu antaa työkaluja vastata sote-palvelujen ja -palvelujärjestelmän uudistamisen tarpeeseen ennennäkemättömissä muutospaineissa, joita aiheuttavat esimerkiksi niukentuvat resurssit ja monimutkaistuva palveluntarve. Sote-palvelujen uudistamiseksi julkaisu tarjoaa innovaatioekosysteemin toimintamallin, joka tuo yhteen eri taustaisten toimijoiden osaamista ja resursseja uuden ajattelun, näkökulmien ja ratkaisujen rakennusaineeksi. Innovaatioekosysteemin toimintamalli tarjoaa lähestymistavan kehittämiseen, jossa sote-palveluja tuotetaan lähentyvässä yhteistyössä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Palvelujen kehittäminen ja uudistaminen perustuu paitsi yhteistyön syventämiseen myös tutkitun tiedon sekä teknologisten ratkaisujen hyödyntämiseen, jolloin on tärkeää ulottaa kehittämiseen kiinnitettävien toimijoiden tarkastelu perinteisten sote-toimijoiden ylitse. Ideaalitilanteessa toimijat luovat toisilleen arvoa synergisessä vuorovaikutuksessa, jossa julkinen palvelujärjestelmä, elinkeinoelämä ja tutkimus kiinnittyvät toisiinsa osaamisen ja resurssien raja- ja yhdyspintojen välityksellä. Julkaisu konkretisoi innovaatioekosysteemin toimintamallia kuvaamalla innovaatioekosysteemin rakentamisen käytännön kokeilun sote-palvelualalla. Kokeilu (EAKR) toteutettiin kolmen maakunnan – Pirkanmaan, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan – alueella vuosina 2018-2020 ja se kokosi piiriinsä noin 800 osallistujaa eri sektoreilta. Kokeilussa innovaatioekosysteemiä rakennettiin korkeakouluvetoisesti fasilitoiduilla yhteiskehittämis- ja innovaatioprosesseilla, jotka tukivat eri taustaisten toimijoiden kohtaamisia sekä auttoivat tunnistamaan yhteisen arvonluonnin mekanismeja.