Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Kandidaatintutkielmat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Kandidaatintutkielmat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Koneiden välinen viestintä terveydenhuollossa

Vainikainen, Jasmin (2020)

 
Avaa tiedosto
VainikainenJasmin.pdf (539.3Kt)
Lataukset: 



Vainikainen, Jasmin
2020

Teknis-taloudellinen kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Business and Technology Management
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2020-12-14
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202012088601
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä mahdollisuuksia ja haasteita koneiden välisellä viestinnällä eli M2M-viestinnällä (machine-to-machine communications) on terveydenhuollossa. Tutkimuksessa selvitetään, mitä M2M-viestintään perustuvia toteutuksia on terveydenhuollossa sekä, minkälaisia mahdollisia innovaatioita on kehitteillä. Työssä keskitytään erikoissairaanhoitoon sekä tarkastellaan ratkaisuja ennakoivan ja reagoivan terveydenhuollon näkökulmasta. Työ toteutettiin kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen Finkin kirjallisuuskatsausmallia.
M2M-viestinnällä tarkoitetaan suurta määrää langallisilla ja langattomilla yhteyksillä yhdistettyjä älykkäitä laitteita, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään ilman ihmisen suoraa puuttumista asiaan. M2M-viestintä koostuu kolmesta toimialueesta, jotka ovat laitetoimialue, verkkotoimialue sekä sovellustoimialue. Terveydenhuollon M2M-viestinnän ratkaisut perustuvat sensoreihin sekä etämonitorointiin. Sensori- ja etämonitorointilaitteet sijaitsevat M2M-viestinnän laitetoimialueella, josta ne lähettävät terveydenhuollon yhdyskäytävien kautta dataa verkkotoimialueen yli sovellustoimialueelle.
M2M-viestinnän sensori- ja etämonitorointiratkaisuista tunnistettiin kolme sovelluskohdetta: sairauden hallinta, kotihoidon tukeminen ja hyvinvointi. Sairauksien hallinnan -sovelluksia ovat erilaiset sydämen toimintaa ja verensokeripitoisuutta mittaavat laitteet. Kotihoidon ratkaisuja ovat aktiivisuuden ja kaatumisen seurantajärjestelmät, hätäapujärjestelmät ja muistutukset. Myös älylaastareita voidaan hyödyntää kotihoidossa. Hyvinvoinnin M2M-viestinnän sovellusratkaisuita ovat erilaiset älykellot, joilla voidaan mitata muun muassa unta tai aktiivisuutta.
Saatavia hyötyjä M2M-viestinnän ratkaisuista terveydenhuollossa ovat kustannussäästöt, resurssien parempi allokointi, hoidon parempi laatu, diagnoosien paraneminen ja lääketieteellisten virheiden väheneminen. Kustannussäästöjä saadaan muun muassa vähentämällä potilaan tarvetta sairaalakäynneille sekä potilaiden nopeammalla kotiuttamisella. Myös ennakoivan terveydenhuollon ratkaisut voivat luoda kustannussäästöjä, kun erikoissairaanhoidon palveluiden tarvetta voidaan vähentää. Ratkaisuilla voidaan lisätä myös potilastyytyväisyyttä ja hoito-ohjelmaan sitoutumista lisääntyneen tiedon avulla. Myös laitteiden langattomuus ja huomaamattomuus voivat lisätä potilastyytyväisyyttä.
Haasteita M2M-viestinnän terveydenhuollon ratkaisuissa ovat tietoturvauhkat sekä, miten potilas- ja terveystietojen eheys, luottamuksellisuus ja saatavuus voidaan turvata. Potilas- ja terveystietojen luottamuksellisuutta voidaan toteuttaa valtuutustasojen avulla. M2M-viestinnän ominaisuudet tuovat myös haasteita, sillä laitetoimialue sisältää useita erilaisia ratkaisuja, joiden välinen turvallinen kommunikointi ja liitettävyys voivat olla vaikeita toteuttaa. M2M-laitteiden suuri määrä sekä niiden ominaisuus lähettää samanaikaisia lähetyksiä voivat ruuhkauttaa verkkoja, mikä voi johtaa odottamattomiin viivästyksiin. Tämä on erityisesti ongelmallista terveydenhuollon ratkaisuiden kanssa, sillä ne tarvitsevat luotettavaa ja nopeaa tiedonsiirtoa potilasturvallisuuden takaamiseksi.
Kokoelmat
  • Kandidaatintutkielmat [9818]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste