Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Kandidaatintutkielmat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Kandidaatintutkielmat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lisäävän valmistuksen vaikutukset konseptointiin tuotekehityksessä

Kupari, Aleksi (2020)

 
Avaa tiedosto
KupariAleksi.pdf (1.322Mt)
Lataukset: 



Kupari, Aleksi
2020

Tekniikan ja luonnontieteiden kandidaattiohjelma - Degree Programme in Engineering and Natural Sciences, BSc (Tech)
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2020-06-04
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202006025891
Tiivistelmä
Tuotekehityksellä yritys pyrkii kehittämään uusia tuotteita vastatakseen eri sidosryhmien muuttuviin tarpeisiin. Kehitysprosessissa tuote- ja osakonseptien luonti mahdollistaa uudenlaiset kehitysideat sekä niiden vertailun ja testaamisen. Näitä asioita tavoittelevaa suunnittelutyötä kutsutaan usein konseptoinniksi, konseptisuunnitteluksi tai konseptikehitykseksi. Kehitystyön helpottamiseksi on olemassa paljon erilaisia teorioita ja metodeja, joista osa hyödyntää lisäävää valmistusta. Lisäävällä valmistuksella tarkoitetaan valmistusmenetelmiä, joissa valmistettava kappale tuotetaan lähtöaineistaan ainetta lisäävillä menetelmillä. Usein puhutaan myös 3D-tulostuksesta, vaikka termi ei olekaan aivan yhtä kattava.

Perinteisesti tuotekehityksen ja lisäävän valmistuksen ovat yhdistäneet design for additive manufacturing -menetelmät (lyh. DFAM), joilla pyritään sekä huomioimaan valmistustekniikan tuomat rajoitteet tuotekehityksessä, että hyödyntämään lisäävän valmistuksen tuomia mahdollisuuksia esimerkiksi kevyiden rakenteiden suunnittelussa. Tämän työn tavoitteena on tutkia lisäävän valmistuksen vaikutuksia tuotekehityksen konseptointityössä. Työ suoritettiin perehtymällä tuotekehitystä, konseptointia ja lisäävää valmistusta käsittelevään kirjallisuuteen. Keskeisimmiksi näkökulmiksi tutkimuksessa nousivat konseptoinnin vaiheiden tunnistaminen, konseptoinnin erilaiset tavoitteet, konseptikategoriat sekä konseptoinnin yhteys teknologioiden sekä markkinoiden muutoksiin ja kehitykseen. Tämän lisäksi tutustuttiin lisäävän valmistuksen erityispiirteisiin ja tekniikoihin.

Tutkimuksessa muodostettu yleinen kuvaus konseptoinnin eri vaiheista ja niissä suoritettavista työtehtävistä mahdollistaa lisäävän valmistuksen vaikutuksien tunnistamisen konseptoinnissa. Näin myös kirjallisuudessa esitetyt lisäävää valmistusta hyödyntävät menetelmät ja vaikutukset voidaan yhdistää konseptoinnin eri vaiheisiin. Työ osoittaa, että lisäävällä valmistuksella on paljon erilaisia vaikutuksia konseptointiin ja sen eri vaiheisiin. Merkittävä osa vaikutuksista liittyy konseptoinnin prosessiin ja sen edistämiseen, toisaalta lisäävän valmistuksen hyödyntäminen vaikuttaa myös suunniteltaviin tuote- ja osakonsepteihin.
Kokoelmat
  • Kandidaatintutkielmat [10016]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste