Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sanoista ymmärrykseen: Kielentäminen matemaattisia oppimisvaikeuksia omaaville oppilaille

Thurén, Katri (2020)

 
Avaa tiedosto
ThurenKatri.pdf (1.944Mt)
Lataukset: 



Thurén, Katri
2020

Matematiikan maisteriohjelma - Master´s Programme in Mathematics
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta - Faculty of Information Technology and Communication Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2020-05-14
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202004294471
Tiivistelmä
Tutkimukseni tarkoituksena oli tarkastella matematiikan kielentämistä matemaattisia oppimisvaikeuksia omaavien nuorten opetuksessa sekä kehittää heidän osaamistasoon sopivia kielentämistehtäviä. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitä mieltä oppilaat olivat matematiikan kielentämisestä, niin kirjallisesta kuin suullisestakin. Lopullisena tarkoituksena oli hyötyä tulevana matematiikan aineenopettajana tutkimuksesta ja selvittää millä tavoin matemaattisia oppimisvaikeuksia omaavat oppilaat hyötyvät parhaiten matemaattisesta kielentämisestä, myös yleisopetuksessa.

Tutkimukseni on kvalitatiivinen ja empiirinen tapaustutkimus. Itse osallistuin tutkimukseen havainnoimalla tutkimuskohteita, suunnittelemalla tuntien sisällöt sekä kehittämällä sopivia kielentämistehtäviä. Tutkimuskohteenani oli neljä yläkouluikäistä oppilasta länsisuomalaisesta koulusta. Erityisopettaja valikoi heidät tutkimukseen ja jokaisella heistä oli jonkin tasoisia matemaattisia oppimisvaikeuksia. Tutkimusperiodin aikana oppilailla oli kuusi oppituntia, joiden aiheina oli yhtälö, sen ratkaiseminen ja yhtälöparit. Jokaisella tunnilla pyrittiin käymään paljon matemaattista keskustelua sekä tehtiin erilaisia kielentämistehtäviä. Kaikki oppitunnit kuvattiin ja kuvamateriaalin perusteella tutkimuksen kannalta tärkeät keskustelut litteroitiin. Tämän lisäksi jokainen oppilas osallistui alku- ja loppuhaastatteluun, jotta heidän mielipiteitä pystyttiin kunnolla kartoittamaan. Aineistoon kuului myös oppilaiden tunneilla käyttämät vihot sekä erityisopettajan kanssa tuntien jälkeen käydyt keskustelut.

Tutkimustuloksista selvisi, että aiheen ollessa oppilaiden mielestä ymmärrettävä, kielentäminen oli miellyttävämpää. Jatkuva kielentäminen ja matemaattinen keskustelu oli kuitenkin useiden mielestä raskasta. Suurin osa oppilaista koki hyötyneensä edes jollakin tavalla kielentämisestä sekä koki kirjallisen kielentämisen luonnollisempana kuin suullisen. Kielentämistehtäviä tehdessä oppilaissa oli havaittavissa jonkin tasoista oppimista, sillä tutkimusperiodin jälkeen tehtävät onnistuivat ilman sen suurempaa ohjeistusta. Keskusteluista nousi esille myös kuinka tärkeää opettajan on kiinnittää huomiota aikaan. Suullisesti kielentäessä oppilaalle kannattaa antaa kunnolla aikaa jäsentää asia itselleen, ennen kuin pyytää heitä aloittamaan ääneen selittämisen. Opettajan on myös helppo puuttua virheellisiin ajatusmalleihin suullisessa kielentämisessä.

Tutkimustulokset eivät sellaisenaan ole yleistettävissä, koska tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Tulokset voivat kuitenkin toimia ohjaavina tuloksina jatkotutkimuksille. Myös matematiikan aineenopettajat ja erityisopettajat voivat saada tutkimuksen tuloksista uusia ideoita ja näkökulmia omaan opetukseensa. Tutkimukseni osoitti, että matematiikan kielentämisellä opettaja voi auttaa matemaattisia oppimisvaikeuksia omaavia oppilaita ymmärtämään matematiikka paremmin. Kuitenkin oppilaiden näkökulmasta kielentäminen pitää olla harkittua sekä sitä tulee käyttää silloin kun opettaja kokee siitä oikeasti olevan hyötyä. Kaikkiin aiheisiin kielentäminen ei sovi, kun oppilaana on matemaattisia oppimisvaikeuksia omaava nuori.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40554]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste