Adverse Reaction to Metal Debris in Patients with Metal-on-Metal Hip Replacements: Etiology & Pathogenesis
Lehtovirta, Lari (2020)
Lehtovirta, Lari
Tampere University
2020
Lääketieteen ja biotieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine and Life Sciences
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2020-05-08
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1548-1
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1548-1
Tiivistelmä
Kolmannen sukupolven metalli-metallitekonivel (metal-on-metal, MoM) lonkkaan suunniteltiin kulutuskestävyytensä vuoksi erityisesti nuorille ja aktiivisille ihmisille. Perinteinen metalli-muovi-liukupari oli juuri tässä potilasryhmässä osoittautunut huonoksi vaihtoehdoksi muoviosan kulumisen vuoksi. Muovipartikkelit johtivat osalla potilaista luukudoksen heikkenemiseen ja sen seurauksena tekonivelosien irtoamiseen. Kolmannen sukupolven MoM-tekonivelet esiteltiinkin kulutuskestävänä uutena vaihtoehtona. Alustavissa simulaattoritutkimuksissa kuluma näyttäytyi hyvin vähäisenä. MoM-tekoniveliä alettiin suosia nopeasti ja käyttö levisi myös muihin potilasryhmiin, vaikka kliinisten tutkimusten tuomaa näyttöä näiden nivelten tuloksista tai turvallisuudesta ei ollut.
2000-luvun aikana lonkan MoM-tekoniveliä ehdittiin asentaa maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Ensimmäiset viitteet niihin liittyvistä ongelmista saatiin vuonna 2006, kun julkaistiin potilassarjoja, joissa nivelten ympärillä nähtiin kudostuhoa ja pehmytkudosmassoja. Osalla potilaista oireena ilmeni kipua ja liikerajoitusta. Noin vuotta myöhemmin, 2007, Australian ortopediyhdistys ilmoitti heidän rekisterissään näihin tekoniveliin liittyvän odottamattoman paljon uusintaleikkauksia. Useita raportteja uusintaleikkaukseen johtaneista pehmytkudosreaktioista julkaistiin seuraavina vuosina tieteellisissä lehdissä. Termi metallireaktio (Adverse Reaction to Metal Debris, ARMD) lanseerattiin kuvaamaan MoM-tekoniveliin liittyviä tulehduksellisia pehmytkudosreaktioita. Näissä havaittiin nivelkapselin tulehduksellista paksuuntumista, kudostuhoa ja myös isompia tulehduksellisia pehmytkudosmassoja, pseudotuumoreita. Ongelman todellinen laajuus alkoi valjeta vuonna 2010, kun Britannian terveysvalvontaviranomainen julkaisi MoM-tekoniveliin liittyvän varoituksen, jossa suositeltiin leikattujen potilaiden tiivistä seurantaa ja tarvittaessa uusintaleikkausta. Muutamaa kuukautta myöhemmin yksi suosituimmista MoM-tekonivelmalleista vedettiin pois markkinoilta. Tähän päivään mennessä MoM-tekonivelten käyttö on lakannut lähes kokonaan ja useita eri malleja on vedetty pois markkinoilta.
Metallireaktioiden etiologia ja patogeneesi ovat edelleen pitkälti epäselviä huolimatta kiivaasta, vuosia jatkuneesta tutkimustyöstä. Tekonivelestä kuluessa irtoavia nanometrikokoluokan metallipartikkeleja pidetään suurimpana syynä tulehduksellisiin reaktioihin ja uusintaleikkauksiin. Osalla potilaista uusintaleikkaukseen kuitenkin joudutaan huolimatta hyvin vähäisestä tekonivelen kulumasta. Onkin esitetty pääasiassa kolmen tyyppistä mekanismia näille pehmytkudosreaktioille: metalliyliherkkyyden aiheuttamaa tyypin IV yliherkkyysreaktiota, metallipartikkeleista aiheutuvaa vierasesinereaktiota sekä suoraa metalli-ioneista johtuvaa kudostuhoa aiheuttavaa reaktiota. Tyypin IV reaktiossa keskeisimpinä soluina ovat lymfosyytit ja kudoksissa nähdään nekroosia. Vierasesinereaktiossa taasen makrofagit ovat keskeisimpiä tulehdussoluja eikä nekroosia yleensä nähdä. Suorassa sytotoksisessa reaktiossa metalli-ionit johtavat solujen kuolemaan. Samalla kudoksiin kertyy makrofageja poistamaan kuolleita soluja ja syntyy itseään ylläpitävä tulehdusreaktio. Osassa tutkimuksissa tekonivelten matala kuluma on yhdistynyt tyypin IV yliherkkyysreaktiota muistuttavaan kudosten histologiaan (nimetty ALVAL-reaktioksi, Aseptic Lymphocyte-dominated Vasculitis-Associated Lesion) ja korkea kuluma vierasesinereaktioon tai sytotoksiseen reaktioon. Myös päinvastaisia tuloksia on kuitenkin esitetty ja tutkimuskirjallisuus on monelta osin varsin ristiriitaista. On myös ehdotettu, että potilaiden välillä olisi yksilöllisiä eroja siinä, miten herkästi kudokset reagoivat metallipartikkeleille. Tutkimusnäyttöä tästä ei kuitenkaan ole.
Tässä väitöskirjassa pyrimme tutkimaan metallireaktioiden etiologiaa ja patogeneettisiä mekanismeja. Aineiston muodostivat potilaat, joilta oli Tekonivelsairaala Coxassa uusintaleikattu MoM-tekonivel ja vaihdettu se toisen tyyppiseen tekoniveleen. Keskeisenä tutkimusmetodina oli nivelkapselikudosten histologisten näytteiden analysointi, joka antaa epäsuoraa tietoa tekoniveltä ympäröivien kudosten tilanteesta, tulehdusreaktioista ja niiden syistä. Histologisista analyyseistä saatua tietoa yhdistimme kliinisiin potilastietoihin sekä tekonivelen kulumasta kertoviin mittareihin. Ensimmäisessä osatyössä analysoimme liukuparin kulumaa sekä veren ja nivelnesteen metalli-ionien määrää. Näiden mahdollista yhteyttä nivelkapselin kudoksen histologiaan selvitettiin. Toisessa osatyössä määritimme eri metallien pitoisuuden nivelkapselikudoksessa ja tutkimme sen yhteyttä kudosten histologisiin löydöksiin sekä veren ja nivelnesteen metalli- ionipitoisuuteen. Pinnoitetekonivelten ja kokotekonivelten välisiä mahdollisia eroja verrattiin. Kolmannessa osatyössä pyrimme löytämään mahdollisia piileviä metallireaktion alatyyppejä. Pyrimme ryhmittelemään potilaita tilastomatemaattisesti niiden nivelkapselikudosten histologisten ominaisuuksien perusteella samankaltaisiin ryhmiin. Kuvantamislöydöksiä ja veren metalli- ionipitoisuuksia verrattiin eri ryhmien välillä. Neljännessä osatyössä selvitimme, vaikuttavatko nk. sisäiset tekijät eli potilaskohtaiset erot metallireaktion kehittymiseen. Tutkimusaineistona oli potilaita, joilta oli molemmista lonkista uusintaleikattu MoM-tekonivel.
Ensimmäisessä osatyössä havaitsimme, että pinnoitetekonivelten kuluma sekä veren ja nivelnesteen metalli-ionipitoisuudet korreloivat kudosten makrofagien määrän ja kudostuhon asteen kanssa. Sen lisäksi veren ja nivelnesteen metalli- ionipitoisuudet olivat yhteydessä tekonivelen liukuparin kuluman määrään. Toisessa osatyössä odotuksista poiketen havaitsimme, että kudosten metallipitoisuus ei ollut yhteydessä kudosten histologisiin löydöksiin. Potilailla, joilla oli uusintaleikattu MoM-kokotekonivel, oli enemmän kudostuhoa ja lymfosyytteja verrattuna pinnoitetekonivelpotilaisiin. Kolmannessa osatyössä löysimme neljä erilaista metallireaktion alatyyppiä. Havaitsimme, että aiemmin julkaistu ALVAL / tyypin IV yliherkkyysreaktio jakautuu mitä luultavimmin kahteen hieman erilaiseen reaktioon – immunologiseen, yliherkkyysmekanismilla syntyvään ja toisaalta metallipartikkeleiden aiheuttamaan. Kahtena muuna alatyyppinä oli metallipartikkeleiden aiheuttama solutuhoon johtava sytotoksinen reaktio ja metallipartikkeleiden aiheuttama vierasesinereaktio. Neljännessä osatyössä näimme, että potilaiden molemmissa lonkissa oli pitkälti samanlaiset histologiset ja kuvantamislöydökset huolimatta isoistakin eroista kulumassa puolien välillä.
Tulostemme perusteella näyttäisi siltä, että ARMD voidaan jakaa neljään eri alatyyppiin. Kuluma voi johtaa sytotoksiseen, vierasesinereaktioon tai ALVAL- reaktioon. Toisaalta osalla potilaista ALVAL voi kehittyä huolimatta hyvin vähäisestä kulumasta. Näiden lisäksi yksilölliset erot potilaiden välillä todennäköisesti ovat keskeisessä roolissa. Nämä saattavat määrittää potilaan herkkyyden metallipartikkeleille ja toisaalta siitä seuraavan kudosreaktion tyypin. Ulkoiset tekijät, kuten nivelen kuluma sekä veren ja nivelnesteen metalli- ionipitoisuudet ovat yhteydessä nekroosin ja makrofagien määrään kudoksessa, mikä tukee aikaisempia havaintoja ja sopii sytotoksisen sekä vierasesinereaktion taudinkuvaan. Tutkimuksissamme tekonivelen liukuparin kuluma myös korreloi veren metalli-ionien pitoisuuteen. Tietoa veren metalli-ionipitoisuudesta voidaan potilastyössä hyödyntää tekonivelen kuluman määrän sekä haitallisen metallireaktion todennäköisyyden arvioinnissa. Mielenkiintoista kyllä, kudosten metallipitoisuus ei odotuksistamme poiketen ollut yhteydessä histologisiin löydöksiin. Kirjallisuus eri ulkoisten tekijöiden yhteydestä kudosreaktion tyyppiin on varsin ristiriitaista. Ehdotamme, että taustalla on ainakin osasyynä potilaskohtaisten, yksilöllisten tekijöiden merkitys patogeneesissä
Tutkimusten potilasaineistot ja menetelmät ovat myös olleet varsin kirjavia, mikä vaikeuttaa tulosten vertailua. Löydöstemme perusteella kartioliitoksesta irtoava metalli on todennäköisesti haitallisempaa kuin liukupinnoista irtoava metalli.
Löydös on merkityksellinen, sillä samantyyppisiä metallisia kartioliitoksia on monessa muussa edelleen käytössä olevassa tekonivelmallissa, esimerkiksi metalli- muovi liukuparisissa. Tulevaisuudessa olisi tärkeää pyrkiä ymmärtämään, miksi osa potilaista näyttäisi olevan herkempiä metallireaktion kehittymiselle tai vaikea- asteisille kudosmuutoksille. Näiden potilaiden aikainen tunnistaminen seurannassa on keskeistä, jotta uusintaleikkaus voidaan tehdä riittävän varhaisessa vaiheessa ja toisaalta, jotta turhilta uusintaleikkauksilta vältyttäisiin.
2000-luvun aikana lonkan MoM-tekoniveliä ehdittiin asentaa maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Ensimmäiset viitteet niihin liittyvistä ongelmista saatiin vuonna 2006, kun julkaistiin potilassarjoja, joissa nivelten ympärillä nähtiin kudostuhoa ja pehmytkudosmassoja. Osalla potilaista oireena ilmeni kipua ja liikerajoitusta. Noin vuotta myöhemmin, 2007, Australian ortopediyhdistys ilmoitti heidän rekisterissään näihin tekoniveliin liittyvän odottamattoman paljon uusintaleikkauksia. Useita raportteja uusintaleikkaukseen johtaneista pehmytkudosreaktioista julkaistiin seuraavina vuosina tieteellisissä lehdissä. Termi metallireaktio (Adverse Reaction to Metal Debris, ARMD) lanseerattiin kuvaamaan MoM-tekoniveliin liittyviä tulehduksellisia pehmytkudosreaktioita. Näissä havaittiin nivelkapselin tulehduksellista paksuuntumista, kudostuhoa ja myös isompia tulehduksellisia pehmytkudosmassoja, pseudotuumoreita. Ongelman todellinen laajuus alkoi valjeta vuonna 2010, kun Britannian terveysvalvontaviranomainen julkaisi MoM-tekoniveliin liittyvän varoituksen, jossa suositeltiin leikattujen potilaiden tiivistä seurantaa ja tarvittaessa uusintaleikkausta. Muutamaa kuukautta myöhemmin yksi suosituimmista MoM-tekonivelmalleista vedettiin pois markkinoilta. Tähän päivään mennessä MoM-tekonivelten käyttö on lakannut lähes kokonaan ja useita eri malleja on vedetty pois markkinoilta.
Metallireaktioiden etiologia ja patogeneesi ovat edelleen pitkälti epäselviä huolimatta kiivaasta, vuosia jatkuneesta tutkimustyöstä. Tekonivelestä kuluessa irtoavia nanometrikokoluokan metallipartikkeleja pidetään suurimpana syynä tulehduksellisiin reaktioihin ja uusintaleikkauksiin. Osalla potilaista uusintaleikkaukseen kuitenkin joudutaan huolimatta hyvin vähäisestä tekonivelen kulumasta. Onkin esitetty pääasiassa kolmen tyyppistä mekanismia näille pehmytkudosreaktioille: metalliyliherkkyyden aiheuttamaa tyypin IV yliherkkyysreaktiota, metallipartikkeleista aiheutuvaa vierasesinereaktiota sekä suoraa metalli-ioneista johtuvaa kudostuhoa aiheuttavaa reaktiota. Tyypin IV reaktiossa keskeisimpinä soluina ovat lymfosyytit ja kudoksissa nähdään nekroosia. Vierasesinereaktiossa taasen makrofagit ovat keskeisimpiä tulehdussoluja eikä nekroosia yleensä nähdä. Suorassa sytotoksisessa reaktiossa metalli-ionit johtavat solujen kuolemaan. Samalla kudoksiin kertyy makrofageja poistamaan kuolleita soluja ja syntyy itseään ylläpitävä tulehdusreaktio. Osassa tutkimuksissa tekonivelten matala kuluma on yhdistynyt tyypin IV yliherkkyysreaktiota muistuttavaan kudosten histologiaan (nimetty ALVAL-reaktioksi, Aseptic Lymphocyte-dominated Vasculitis-Associated Lesion) ja korkea kuluma vierasesinereaktioon tai sytotoksiseen reaktioon. Myös päinvastaisia tuloksia on kuitenkin esitetty ja tutkimuskirjallisuus on monelta osin varsin ristiriitaista. On myös ehdotettu, että potilaiden välillä olisi yksilöllisiä eroja siinä, miten herkästi kudokset reagoivat metallipartikkeleille. Tutkimusnäyttöä tästä ei kuitenkaan ole.
Tässä väitöskirjassa pyrimme tutkimaan metallireaktioiden etiologiaa ja patogeneettisiä mekanismeja. Aineiston muodostivat potilaat, joilta oli Tekonivelsairaala Coxassa uusintaleikattu MoM-tekonivel ja vaihdettu se toisen tyyppiseen tekoniveleen. Keskeisenä tutkimusmetodina oli nivelkapselikudosten histologisten näytteiden analysointi, joka antaa epäsuoraa tietoa tekoniveltä ympäröivien kudosten tilanteesta, tulehdusreaktioista ja niiden syistä. Histologisista analyyseistä saatua tietoa yhdistimme kliinisiin potilastietoihin sekä tekonivelen kulumasta kertoviin mittareihin. Ensimmäisessä osatyössä analysoimme liukuparin kulumaa sekä veren ja nivelnesteen metalli-ionien määrää. Näiden mahdollista yhteyttä nivelkapselin kudoksen histologiaan selvitettiin. Toisessa osatyössä määritimme eri metallien pitoisuuden nivelkapselikudoksessa ja tutkimme sen yhteyttä kudosten histologisiin löydöksiin sekä veren ja nivelnesteen metalli- ionipitoisuuteen. Pinnoitetekonivelten ja kokotekonivelten välisiä mahdollisia eroja verrattiin. Kolmannessa osatyössä pyrimme löytämään mahdollisia piileviä metallireaktion alatyyppejä. Pyrimme ryhmittelemään potilaita tilastomatemaattisesti niiden nivelkapselikudosten histologisten ominaisuuksien perusteella samankaltaisiin ryhmiin. Kuvantamislöydöksiä ja veren metalli- ionipitoisuuksia verrattiin eri ryhmien välillä. Neljännessä osatyössä selvitimme, vaikuttavatko nk. sisäiset tekijät eli potilaskohtaiset erot metallireaktion kehittymiseen. Tutkimusaineistona oli potilaita, joilta oli molemmista lonkista uusintaleikattu MoM-tekonivel.
Ensimmäisessä osatyössä havaitsimme, että pinnoitetekonivelten kuluma sekä veren ja nivelnesteen metalli-ionipitoisuudet korreloivat kudosten makrofagien määrän ja kudostuhon asteen kanssa. Sen lisäksi veren ja nivelnesteen metalli- ionipitoisuudet olivat yhteydessä tekonivelen liukuparin kuluman määrään. Toisessa osatyössä odotuksista poiketen havaitsimme, että kudosten metallipitoisuus ei ollut yhteydessä kudosten histologisiin löydöksiin. Potilailla, joilla oli uusintaleikattu MoM-kokotekonivel, oli enemmän kudostuhoa ja lymfosyytteja verrattuna pinnoitetekonivelpotilaisiin. Kolmannessa osatyössä löysimme neljä erilaista metallireaktion alatyyppiä. Havaitsimme, että aiemmin julkaistu ALVAL / tyypin IV yliherkkyysreaktio jakautuu mitä luultavimmin kahteen hieman erilaiseen reaktioon – immunologiseen, yliherkkyysmekanismilla syntyvään ja toisaalta metallipartikkeleiden aiheuttamaan. Kahtena muuna alatyyppinä oli metallipartikkeleiden aiheuttama solutuhoon johtava sytotoksinen reaktio ja metallipartikkeleiden aiheuttama vierasesinereaktio. Neljännessä osatyössä näimme, että potilaiden molemmissa lonkissa oli pitkälti samanlaiset histologiset ja kuvantamislöydökset huolimatta isoistakin eroista kulumassa puolien välillä.
Tulostemme perusteella näyttäisi siltä, että ARMD voidaan jakaa neljään eri alatyyppiin. Kuluma voi johtaa sytotoksiseen, vierasesinereaktioon tai ALVAL- reaktioon. Toisaalta osalla potilaista ALVAL voi kehittyä huolimatta hyvin vähäisestä kulumasta. Näiden lisäksi yksilölliset erot potilaiden välillä todennäköisesti ovat keskeisessä roolissa. Nämä saattavat määrittää potilaan herkkyyden metallipartikkeleille ja toisaalta siitä seuraavan kudosreaktion tyypin. Ulkoiset tekijät, kuten nivelen kuluma sekä veren ja nivelnesteen metalli- ionipitoisuudet ovat yhteydessä nekroosin ja makrofagien määrään kudoksessa, mikä tukee aikaisempia havaintoja ja sopii sytotoksisen sekä vierasesinereaktion taudinkuvaan. Tutkimuksissamme tekonivelen liukuparin kuluma myös korreloi veren metalli-ionien pitoisuuteen. Tietoa veren metalli-ionipitoisuudesta voidaan potilastyössä hyödyntää tekonivelen kuluman määrän sekä haitallisen metallireaktion todennäköisyyden arvioinnissa. Mielenkiintoista kyllä, kudosten metallipitoisuus ei odotuksistamme poiketen ollut yhteydessä histologisiin löydöksiin. Kirjallisuus eri ulkoisten tekijöiden yhteydestä kudosreaktion tyyppiin on varsin ristiriitaista. Ehdotamme, että taustalla on ainakin osasyynä potilaskohtaisten, yksilöllisten tekijöiden merkitys patogeneesissä
Tutkimusten potilasaineistot ja menetelmät ovat myös olleet varsin kirjavia, mikä vaikeuttaa tulosten vertailua. Löydöstemme perusteella kartioliitoksesta irtoava metalli on todennäköisesti haitallisempaa kuin liukupinnoista irtoava metalli.
Löydös on merkityksellinen, sillä samantyyppisiä metallisia kartioliitoksia on monessa muussa edelleen käytössä olevassa tekonivelmallissa, esimerkiksi metalli- muovi liukuparisissa. Tulevaisuudessa olisi tärkeää pyrkiä ymmärtämään, miksi osa potilaista näyttäisi olevan herkempiä metallireaktion kehittymiselle tai vaikea- asteisille kudosmuutoksille. Näiden potilaiden aikainen tunnistaminen seurannassa on keskeistä, jotta uusintaleikkaus voidaan tehdä riittävän varhaisessa vaiheessa ja toisaalta, jotta turhilta uusintaleikkauksilta vältyttäisiin.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4865]