Kauraa jalostavien suomalaisyritysten resilienssi ja elintarvikehuoltovarmuuden kokonaisresilienssi
Kosonen, Aino (2020)
Kosonen, Aino
2020
Hallintotieteiden maisteriohjelma - Master's Degree Programme in Administrative Studies
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2020-02-25
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202002041803
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202002041803
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin, miten elintarviketeollisuuden yritykset ovat muodostaneet resilienssiään kauran ja kauratuotteiden osalta ja miten yritysten kauratoiminta vaikuttaa elintarvikehuoltovarmuuden muodostumiseen. Näiden lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, millainen on kauran ja kauratuotteiden rooli huoltovarmuudessa. Kaura on kasvattanut suosiotaan niin kuluttajien keskuudessa kuin elintarviketeollisuuden raaka-aineenakin. Vahvan resilienssin avulla yritykset pystyvät sopeutumaan ja mukautumaan uusiin tilan-teisiin paremmin. Resilienssiä käsitellään tutkimuksessa monesta eri näkökulmasta ja sen määritelmä on varsin monitahoinen.
Tutkimuksen aineisto kerättiin asiantuntijahaastatteluin, joiden kohteena olivat kahdeksan eri kauraa jalostavan yrityksen asiantuntijat. Haastattelut litteroitiin, jonka jälkeen aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin tapaan. Haastatteluaineistoa täydensivät keskustelut Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntijoiden kanssa. Analyysin tuloksia verrattiin niin sosio-ekologisen resilienssin, yleisen ja erityisen resilienssin, kuin resilienssin muodostamiseen prosessina ja kokonaisresilienssin käsitteisiin.
Elintarvikeyritykset ovat sosio-ekologisia toimijoita, joiden on täytynyt sopeutua ja mukautua elinympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Yritykset ovat kauran ja kauratuotteiden osalta resilienttejä toimijoita, ja ne ovat rakentaneet resilienssiä prosessimaisesti esimerkiksi sopeutumiskykyä tai muutoskykyä hyödyntämällä. Tutkimuksessa kokonaisresilienssi tulkittiin elintarvikehuoltovarmuutena, jota pohdittiin yritysten näkökulmasta. Kokonaisresilienssi syntyy resilienttien järjestelmien vuorovaikutuksessa.
Tutkimus osoitti, että kaura on yritysten keskuudessa suosittu ja kasvava raaka-aine. Myös huoltovarmuustoiminnassa se nähdään ennen kaikkea mahdollisuutena, koska kaura ja kauratuotteet tuovat varmuutta huoltovarmuuteen. Näiden lisäksi kaura sopii moneen eri ruokavalioon, ja sillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaura säilyy vil-jana hyvin, ja sitä tulisi säilöä saman verran suhteessa käyttöön. Tutkimalla yritysten toimintaa monitahoisen resilienssin käsitteen kautta saatiin esille monia mielenkiintoisia piirteitä yritysten näkemyksistä kauran ja kauratuotteiden suhteen.
Tutkimuksen aineisto kerättiin asiantuntijahaastatteluin, joiden kohteena olivat kahdeksan eri kauraa jalostavan yrityksen asiantuntijat. Haastattelut litteroitiin, jonka jälkeen aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin tapaan. Haastatteluaineistoa täydensivät keskustelut Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntijoiden kanssa. Analyysin tuloksia verrattiin niin sosio-ekologisen resilienssin, yleisen ja erityisen resilienssin, kuin resilienssin muodostamiseen prosessina ja kokonaisresilienssin käsitteisiin.
Elintarvikeyritykset ovat sosio-ekologisia toimijoita, joiden on täytynyt sopeutua ja mukautua elinympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Yritykset ovat kauran ja kauratuotteiden osalta resilienttejä toimijoita, ja ne ovat rakentaneet resilienssiä prosessimaisesti esimerkiksi sopeutumiskykyä tai muutoskykyä hyödyntämällä. Tutkimuksessa kokonaisresilienssi tulkittiin elintarvikehuoltovarmuutena, jota pohdittiin yritysten näkökulmasta. Kokonaisresilienssi syntyy resilienttien järjestelmien vuorovaikutuksessa.
Tutkimus osoitti, että kaura on yritysten keskuudessa suosittu ja kasvava raaka-aine. Myös huoltovarmuustoiminnassa se nähdään ennen kaikkea mahdollisuutena, koska kaura ja kauratuotteet tuovat varmuutta huoltovarmuuteen. Näiden lisäksi kaura sopii moneen eri ruokavalioon, ja sillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaura säilyy vil-jana hyvin, ja sitä tulisi säilöä saman verran suhteessa käyttöön. Tutkimalla yritysten toimintaa monitahoisen resilienssin käsitteen kautta saatiin esille monia mielenkiintoisia piirteitä yritysten näkemyksistä kauran ja kauratuotteiden suhteen.