Rinnakkaissaostuksesta biologiseen fosforinpoistoon
Pitkäjärvi, Sakari (2020)
Pitkäjärvi, Sakari
2020
Ympäristö- ja energiatekniikan DI-tutkinto-ohjelma - Degree Programme in Environmental and Energy Engineering, MSc (Tech)
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2020-01-10
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202001091142
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202001091142
Tiivistelmä
Biologinen fosforinpoisto on tapa poistaa jätevedestä fosforia ilman kemiallista saostusta. Biologinen fosforinpoisto mahdollistaa fosforin talteenoton jätevedestä sekä vähentää saostuskemikaalien kulutusta. Biologiseen fosforinpoistoon kykeneviä bakteereja on useita, jotka toimivat hieman eri tavoin. Yhteistä näille bakteereille on kuitenkin se, että ne varastoivat hiiltä anaerobisesti vapauttaen fosforia, jonka jälkeen ne voivat aerobisesti käyttää varastoitua hiiltä ja varastoida fosforia enemmän, kuin mitä niiden kasvuun vaaditaan. Hyvään fosforinpoistoon biologisesti vaaditaan sopivat prosessiolosuhteet. Ravinnesuhteen täytyy olla riittävä siten, että fosforia varastoiville bakteereille on tarpeeksi helposti käyttökelpoista hiilenlähdettä suhteessa tulevaan fosforiin. Anaerobilohkon on oltava riittävän hapeton ja nitraatiton, sillä muuten tavalliset heterotrofiset bakteerit pystyvät käyttämään helposti käyttökelpoisen hiilen nopeammin kuin fosforia varastoivat organismit. Biologinen fosforinpoisto voi häiriintyä, jos kilpailevat, glykogeeniä varastoivat organismit, saavat kilpailuedun fosforia varastoiviin bakteereihin. Kilpailevat organismit saavat etua etenkin korkeassa tai matalassa pH:ssa, korkeassa lämpötilassa, sekä tilanteessa, jossa hiilenlähteenä on vain asetaatti tai propionaatti. Häiriötilanne voi syntyä myös, jos viipymä lietteenkäsittelyssä on liian pitkä, jolloin fosfori vapautuu lietteestä jälleen liukoiseen muotoon. Työn kohdepuhdistamolla vaihdettiin operointitapa rinnakkaissaostuksesta biologiseen fosforinpoistoon kesällä 2018. Prosessin toimintaa seurattiin online-mittauksilla sekä kokoomanäytteitä ottamalla. Saostuskemikaalin syöttö ilmastukseen lopetettiin kokonaan. Fosforia sitoutui lietteeseen biologisesti siten, että luparaja saavutettiin tertiäärikäsittelyn jälkeen. Osan koejaksosta luparaja olisi alittunut ilmankin tertiäärikäsittelyä. Koejakson aikana häiriötilanteet aiheuttivat biologisen fosforinpoiston heikkenemistä, jolloin rinnakkaissaostusta käytettiin väliaikaisesti.