Temperament and Character in Depression, Anxiety, and Alcohol Use Problems
Paavonen, Vesa (2020)
Paavonen, Vesa
Tampere University
2020
Lääketieteen ja biotieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine and Life Sciences
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2020-02-07
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1431-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1431-6
Tiivistelmä
Tausta. Tieto siitä ketkä masennuspotilaat hyötyvät masennuslääkityksestä tai siitä, miten temperamentti ja luonnepiirteet ovat yhteydessä masennuksen hoitotulokseen potilailla, jotka kärsivät samanaikaisesta ahdistuneisuushäiriöstä tai päihdehäiriöistä on puutteellista. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että yksilöllinen temperamentti on yhteydessä psykiatriseen sairastavuuteen, masennuksen hoitotulokseen ja ahdistuneisuushäiriöihin, sekä päihdekäyttöön. Aikaisempi tutkimus ei kuitenkaan ole käsitellyt sitä, ovatko temperamenttiprofiiliklusterit 1) yhteydessä masennuslääkevasteeseen, 2) ahdistuneisuushäiriöiden samanaikaissairastavuuteen tai sitä 3) onko masennuksen vegetatiivisilla oireilla kuten ruokahaluttomuus tai unen häiriöt vaikutusta temperamenttiprofiiliklusterien mahdolliseen assosiaatioon masennuksen hoitovasteen kanssa. Tähän saakka tieto on ollut vähäistä myös siitä, millaisia mahdollisia eroja masennuspotilaiden temperamentti- ja luonnepiirreprofiilien välillä on alkoholin riskikäyttäjillä verrattuna alkoholia vähemmän käyttäviin. Uutta tietoa tarvitaan myös siitä, muokkaako alkoholin haitallinen käyttö temperamentti- ja luonnepiirteiden yhteyttä masennuksen hoitotulokseen. Näiden yhteyksien parempi tuntemus voisi auttaa yksilöllisten hoitostrategioiden kehittämisessä erilaisista oirekuvista kärsivien masennuspotilaiden psykiatrisen erikoissairaanhoidon suunnittelussa.
Aineisto ja menetelmät. Tutkimusta I varten rekrytoitiin 100 suomalaista avohoidon masennuspotilasta Tampereen seudulla (iältään 19–72-vuotiaita), jotka osallistuivat masennuksen farmakogenetiikan tutkimukseen (DEPGEN-tutkimus). Näistä potilaista 86 pysyi tutkimuksessa 6 viikon seuranta-ajan loppuun saakka. Potilaiden temperamenttiominaisuudet määritettiin alkutilanteessa Temperament and Character Inventory -kyselyllä (TCI) ja tilastollista klusterianalyysia käytettiin potilaan temperamenttiprofiiliklusterien määrittämiseksi. Potilaiden masennusoireiden vegetatiivinen oirekomponentti määritettiin myös alkutilanteessa tilastollista analyysiä varten. Masennusoireiden mittarina tutkimuksessa käytettiin Montgomery Åsbergin masennusoirehaastatteluissa (MADRS) saatuja pistemääriä. Tilastollisia monimuuttujamalleja (GLM) käytettiin temperamenttiklusterien ja asennusoireiden loppupistemäärän välisen yhteyden analysoimisessa.
Tutkimuksiin II-IV seulottiin Etelä-Pohjanmaan alueella 242 vähintään keskivaikea-asteisista masennusoireista (BDI ≥ 17) kärsivää potilasta, jotka tulivat lähetteellä psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ja jotka osallistuivat Masennustalkoot II -tutkimukseen (ODS). Alkoholin käytön häiriöiden tunnistamiseen suunniteltua AUDIT-kyselyä käytettiin merkittävistä alkoholinkäytön ongelmista kärsivien potilaiden tunnistamiseen (AUP, AUDIT ≥ 11).
Tutkimuksen II pääanalyyseissä vertailtiin 127:n masennuksesta kärsivän (ilman alkoholinkäyttöongelmaa) potilaan ryhmää (non-AUP) 89:n merkittävistä alkoholinkäyttöongelmista kärsivän masennuspotilaan ryhmään (AUP). Kaikkien potilaiden temperamentti ja luonnepiirteet määritettiin alkutilanteessa ja 6 viikon seuranta-ajan päätteeksi TCI-R kyselyllä. Ryhmien välisten erojen ja toisaalta TCI-R muutoksien (6 viikon seuranta-aikana), sekä masennuksen hoitovasteen (ΔMADRS) välisen yhteyden analysointiin käytettiin tilastollisia GLM-malleja.
Tutkimuksessa III 173:n potilaan masennusoireet (MADRS) ja temperamentti- ja luonnepiirteet (TCI-R) määritettiin 6 viikkoa masennuksen hoidon aloittamisen jälkeen. Masennuksen pitkän aikavälin tulosta (MADRS-pisteet kolmessa seurantapisteessä 6 viikon, 6 kuukauden ja 24 kuukauden kuluttua) ennustettiin tilastollisella linear mixed effects -mallilla, jossa selittävinä muuttujina käytettiin potilasryhmää (AUP tai non-AUP), sukupuolta, sekä AUP x sukupuoli ja AUP x aika-vuorovaikutusmuuttujia yhdessä temperamentti- ja luonnepiirre ulottuvuuksien kanssa.
Tutkimuksessa IV 204 potilaan temperamentti (TCI-R) ja psykiatriset diagnoosit (Mini International neuropsykiatrinen haastattelu, MINI) määritettiin tulovaiheessa. Potilaiden temperamenttiprofiiliklusterien määrittelemisessä käytettiin tilastollista klusterianalyysiä ja tilastollista logistista regressioanalyysiä käytettiin erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden ennustamiseen käyttäen eri temperamenttiprofiiliklustereita selittävinä muuttujina.
Tulokset. Tutkimuksessa I löydettiin yhteys vinoutuneen temperamenttiprofiilin (poikkeamat yleisväestön keskiarvosta eri temperamentti ulottuvuuksissa) ja vakavan masennuksen (MDD) oirekuvan vakavuuden välillä, mutta temperamenttiprofiilit eivät itsenäisesti ennustaneet masennuslääkkeen vastetta merkittävästi. Alkutilanteessa vaikeimmista masennusoireista kärsivät potilaat saivat vähäisimmän vasteen masennuslääkkeelle. Tilastollinen GLM-malli, jossa käytettiin selittävinä muuttujina alkutilanteessa määritettyä masennuksen vegetatiivista oirekomponenttia, ikää ja temperamenttiprofiiliklustereita, selitti 20% lopputilanteen MADRS-pistemäärän varianssista.
Toisessa osatutkimuksessa alkoholin käytön ongelmat (AUP) ennustivat tilastollisesti merkitsevästi Elämyshakuisuus (Novelty Seeking), Itseohjautuvuus (Self-Directedness) ja Sinnikkyys (Persistence) ominaisuuksien varianssia GLM- malleissa. Hyväksynnän hakeminen (Reward Dependence) ominaisuuden muutos 6 viikon seuranta-aikana selitti 14% masennuksen hoitovasteesta (ΔMADRS) alkoholin ongelmakäyttäjillä (AUP), mutta vastaava selitysmalli ei ollut merkitsevä hoitovasteen ennustamisessa vähäisemmän alkoholin käytön potilasryhmässä (non- AUP). Itseohjautuvuus ja Henkisyys (Self-Transcendence) luonnepiirreominaisuuksien muutokset selittivät yhteensä 13% hoitovasteen (ΔMADRS) vaihtelusta non-AUP potilasryhmässä, mutta kaikki luonnepiirreominaisuudet olivat ei-merkitseviä hoitovasteen ennustamisessa AUP ryhmän potilailla. Alkoholin ongelmakäyttäjien potilasryhmällä oli alhaisempi Itseohjautuvuus ja Sinnikkyys, sekä korkeampi Elämyshakuisuus verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut alkoholin ongelmakäyttöä.
Tutkimuksessa III huonompaa masennuksen pitkän aikavälin hoitotulosta (MADRS-pisteet 6 viikkoa, 6 kuukautta ja 24 kuukautta) ennusti AUP × aika - vuorovaikutusmuuttuja (p<0,001) yhdessä matalan Hyväksynnän hakeminen ominaisuuden kanssa (p=0,003). Sukupuoli ja kaikki muut temperamentti- ja luonnepiirre ominaisuudet olivat ei-merkitseviä masennuksen pitkän aikavälin hoitotuloksen selittäjinä, kun näiden yhteyksiä analysoitiin lineaarisessa sekamallissa (linear mixed effects model).
Tutkimuksessa IV temperamenttiprofiilit jakautuivat neljään eri klusteriin 1) Elämyshakuiset, joilla oli korkeimmat Elämyshakuisuus-pistemäärät (n=56), 2) Sinnikkäät, joilla oli korkeimmat Sinnikkyys-pistemäärät (n=36), 3) Varautuneet, joilla oli alimmat Elämyshakuisuus-pistemäärät (n=66) ja 4) Uupuneet, joilla oli korkeimmat Vaikeuksien välttämis- (Harm Avoidance), alimmat Hyväksynnän hakemis- ja alimmat Sinnikkyys-pistemäärät (n=58). Kun mahdollisten sekoittavien muuttujien vaikutukset kontrolloitiin logistisissa regressiomalleissa Elämyshakuiset- temperamenttiprofiili ennusti paniikkihäiriötä ja/tai julkisten paikkojen pelkoa vedonlyöntikertoimella [OR]=3,5 (95%:n luottamusväli [CI]=1,8-6,9, p<0,001), Uupuneet ennusti sosiaalisten tilanteiden pelkoa [OR]=3,4 (95% [CI]=1,6−7,5, p=0,002) ja Varautuneet ennusti yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä [OR]=2,6 (95% [CI]=1,2−5,3, p=0,01).
Johtopäätökset. Temperamenttiprofiilit olivat yhteydessä sekä masennuksen vakavuuteen, että masennuksen lääkehoitovasteeseen. Pelkän temperamenttiprofiilin vaikutus oli vähäinen, mutta yhdessä masennuksen vegetatiivisen oirekomponentin kanssa niiden selittävä voima oli suurempi, viitaten näiden kahden tekijän yhteyteen masennuksen biologisessa taustassa. (I)
Havaitut muutokset (6 viikon seuranta-aikana) Hyväksynnän hakeminen - temperamenttiominaisuudessa ja matalampi Itseohjautuvuus - luonnepiirreominaisuus alkoholin ongelmakäytöstä kärsivillä potilailla voivat heijastaa tämän potilasryhmän muista poikkeavia masennuksen biologisia taustatekijöitä. Luonteenpiirreominaisuuksien muutokset näyttävät sen sijaan olevan yhteydessä masennuksen akuuttiin hoitovasteeseen masennuspotilailla, joilla ei ole merkittävää alkoholin riskikäyttöä. (II)
Alkoholin ongelmakäyttö vaikutti mahdollisesti siihen, että korkea Hyväksynnän hakeminen -temperamentti ominaisuus oli yhteydessä parempaan masennuksen hoitovasteen kehitykseen kahden vuoden seuranta-aikana. Kun alkoholin käytön vaikutus otettiin huomioon, Vaikeuksien välttäminen ja Itseohjautuvuus eivät ennustaneet masennuksen hoitovasteen kehitystä merkitsevästi kahden vuoden seurannassa. (III)
Elämyshakuiset-temperamenttiprofiili oli yhteydessä paniikkihäiriöön, Varautuneet yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön, Uupuneet sosiaalisten tilanteiden pelkoon ja Sinnikkäät matalampaan kaikkien ahdistuneisuushäiriöiden riskiin. Tämä tulos viittaa siihen, että TCI-R voisi tarjota mittamenetelmän ennustamaan ahdistuneisuushäiriöiden kehittymisen riskiä masennuspotilailla. (IV)
Aineisto ja menetelmät. Tutkimusta I varten rekrytoitiin 100 suomalaista avohoidon masennuspotilasta Tampereen seudulla (iältään 19–72-vuotiaita), jotka osallistuivat masennuksen farmakogenetiikan tutkimukseen (DEPGEN-tutkimus). Näistä potilaista 86 pysyi tutkimuksessa 6 viikon seuranta-ajan loppuun saakka. Potilaiden temperamenttiominaisuudet määritettiin alkutilanteessa Temperament and Character Inventory -kyselyllä (TCI) ja tilastollista klusterianalyysia käytettiin potilaan temperamenttiprofiiliklusterien määrittämiseksi. Potilaiden masennusoireiden vegetatiivinen oirekomponentti määritettiin myös alkutilanteessa tilastollista analyysiä varten. Masennusoireiden mittarina tutkimuksessa käytettiin Montgomery Åsbergin masennusoirehaastatteluissa (MADRS) saatuja pistemääriä. Tilastollisia monimuuttujamalleja (GLM) käytettiin temperamenttiklusterien ja asennusoireiden loppupistemäärän välisen yhteyden analysoimisessa.
Tutkimuksiin II-IV seulottiin Etelä-Pohjanmaan alueella 242 vähintään keskivaikea-asteisista masennusoireista (BDI ≥ 17) kärsivää potilasta, jotka tulivat lähetteellä psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ja jotka osallistuivat Masennustalkoot II -tutkimukseen (ODS). Alkoholin käytön häiriöiden tunnistamiseen suunniteltua AUDIT-kyselyä käytettiin merkittävistä alkoholinkäytön ongelmista kärsivien potilaiden tunnistamiseen (AUP, AUDIT ≥ 11).
Tutkimuksen II pääanalyyseissä vertailtiin 127:n masennuksesta kärsivän (ilman alkoholinkäyttöongelmaa) potilaan ryhmää (non-AUP) 89:n merkittävistä alkoholinkäyttöongelmista kärsivän masennuspotilaan ryhmään (AUP). Kaikkien potilaiden temperamentti ja luonnepiirteet määritettiin alkutilanteessa ja 6 viikon seuranta-ajan päätteeksi TCI-R kyselyllä. Ryhmien välisten erojen ja toisaalta TCI-R muutoksien (6 viikon seuranta-aikana), sekä masennuksen hoitovasteen (ΔMADRS) välisen yhteyden analysointiin käytettiin tilastollisia GLM-malleja.
Tutkimuksessa III 173:n potilaan masennusoireet (MADRS) ja temperamentti- ja luonnepiirteet (TCI-R) määritettiin 6 viikkoa masennuksen hoidon aloittamisen jälkeen. Masennuksen pitkän aikavälin tulosta (MADRS-pisteet kolmessa seurantapisteessä 6 viikon, 6 kuukauden ja 24 kuukauden kuluttua) ennustettiin tilastollisella linear mixed effects -mallilla, jossa selittävinä muuttujina käytettiin potilasryhmää (AUP tai non-AUP), sukupuolta, sekä AUP x sukupuoli ja AUP x aika-vuorovaikutusmuuttujia yhdessä temperamentti- ja luonnepiirre ulottuvuuksien kanssa.
Tutkimuksessa IV 204 potilaan temperamentti (TCI-R) ja psykiatriset diagnoosit (Mini International neuropsykiatrinen haastattelu, MINI) määritettiin tulovaiheessa. Potilaiden temperamenttiprofiiliklusterien määrittelemisessä käytettiin tilastollista klusterianalyysiä ja tilastollista logistista regressioanalyysiä käytettiin erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden ennustamiseen käyttäen eri temperamenttiprofiiliklustereita selittävinä muuttujina.
Tulokset. Tutkimuksessa I löydettiin yhteys vinoutuneen temperamenttiprofiilin (poikkeamat yleisväestön keskiarvosta eri temperamentti ulottuvuuksissa) ja vakavan masennuksen (MDD) oirekuvan vakavuuden välillä, mutta temperamenttiprofiilit eivät itsenäisesti ennustaneet masennuslääkkeen vastetta merkittävästi. Alkutilanteessa vaikeimmista masennusoireista kärsivät potilaat saivat vähäisimmän vasteen masennuslääkkeelle. Tilastollinen GLM-malli, jossa käytettiin selittävinä muuttujina alkutilanteessa määritettyä masennuksen vegetatiivista oirekomponenttia, ikää ja temperamenttiprofiiliklustereita, selitti 20% lopputilanteen MADRS-pistemäärän varianssista.
Toisessa osatutkimuksessa alkoholin käytön ongelmat (AUP) ennustivat tilastollisesti merkitsevästi Elämyshakuisuus (Novelty Seeking), Itseohjautuvuus (Self-Directedness) ja Sinnikkyys (Persistence) ominaisuuksien varianssia GLM- malleissa. Hyväksynnän hakeminen (Reward Dependence) ominaisuuden muutos 6 viikon seuranta-aikana selitti 14% masennuksen hoitovasteesta (ΔMADRS) alkoholin ongelmakäyttäjillä (AUP), mutta vastaava selitysmalli ei ollut merkitsevä hoitovasteen ennustamisessa vähäisemmän alkoholin käytön potilasryhmässä (non- AUP). Itseohjautuvuus ja Henkisyys (Self-Transcendence) luonnepiirreominaisuuksien muutokset selittivät yhteensä 13% hoitovasteen (ΔMADRS) vaihtelusta non-AUP potilasryhmässä, mutta kaikki luonnepiirreominaisuudet olivat ei-merkitseviä hoitovasteen ennustamisessa AUP ryhmän potilailla. Alkoholin ongelmakäyttäjien potilasryhmällä oli alhaisempi Itseohjautuvuus ja Sinnikkyys, sekä korkeampi Elämyshakuisuus verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut alkoholin ongelmakäyttöä.
Tutkimuksessa III huonompaa masennuksen pitkän aikavälin hoitotulosta (MADRS-pisteet 6 viikkoa, 6 kuukautta ja 24 kuukautta) ennusti AUP × aika - vuorovaikutusmuuttuja (p<0,001) yhdessä matalan Hyväksynnän hakeminen ominaisuuden kanssa (p=0,003). Sukupuoli ja kaikki muut temperamentti- ja luonnepiirre ominaisuudet olivat ei-merkitseviä masennuksen pitkän aikavälin hoitotuloksen selittäjinä, kun näiden yhteyksiä analysoitiin lineaarisessa sekamallissa (linear mixed effects model).
Tutkimuksessa IV temperamenttiprofiilit jakautuivat neljään eri klusteriin 1) Elämyshakuiset, joilla oli korkeimmat Elämyshakuisuus-pistemäärät (n=56), 2) Sinnikkäät, joilla oli korkeimmat Sinnikkyys-pistemäärät (n=36), 3) Varautuneet, joilla oli alimmat Elämyshakuisuus-pistemäärät (n=66) ja 4) Uupuneet, joilla oli korkeimmat Vaikeuksien välttämis- (Harm Avoidance), alimmat Hyväksynnän hakemis- ja alimmat Sinnikkyys-pistemäärät (n=58). Kun mahdollisten sekoittavien muuttujien vaikutukset kontrolloitiin logistisissa regressiomalleissa Elämyshakuiset- temperamenttiprofiili ennusti paniikkihäiriötä ja/tai julkisten paikkojen pelkoa vedonlyöntikertoimella [OR]=3,5 (95%:n luottamusväli [CI]=1,8-6,9, p<0,001), Uupuneet ennusti sosiaalisten tilanteiden pelkoa [OR]=3,4 (95% [CI]=1,6−7,5, p=0,002) ja Varautuneet ennusti yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä [OR]=2,6 (95% [CI]=1,2−5,3, p=0,01).
Johtopäätökset. Temperamenttiprofiilit olivat yhteydessä sekä masennuksen vakavuuteen, että masennuksen lääkehoitovasteeseen. Pelkän temperamenttiprofiilin vaikutus oli vähäinen, mutta yhdessä masennuksen vegetatiivisen oirekomponentin kanssa niiden selittävä voima oli suurempi, viitaten näiden kahden tekijän yhteyteen masennuksen biologisessa taustassa. (I)
Havaitut muutokset (6 viikon seuranta-aikana) Hyväksynnän hakeminen - temperamenttiominaisuudessa ja matalampi Itseohjautuvuus - luonnepiirreominaisuus alkoholin ongelmakäytöstä kärsivillä potilailla voivat heijastaa tämän potilasryhmän muista poikkeavia masennuksen biologisia taustatekijöitä. Luonteenpiirreominaisuuksien muutokset näyttävät sen sijaan olevan yhteydessä masennuksen akuuttiin hoitovasteeseen masennuspotilailla, joilla ei ole merkittävää alkoholin riskikäyttöä. (II)
Alkoholin ongelmakäyttö vaikutti mahdollisesti siihen, että korkea Hyväksynnän hakeminen -temperamentti ominaisuus oli yhteydessä parempaan masennuksen hoitovasteen kehitykseen kahden vuoden seuranta-aikana. Kun alkoholin käytön vaikutus otettiin huomioon, Vaikeuksien välttäminen ja Itseohjautuvuus eivät ennustaneet masennuksen hoitovasteen kehitystä merkitsevästi kahden vuoden seurannassa. (III)
Elämyshakuiset-temperamenttiprofiili oli yhteydessä paniikkihäiriöön, Varautuneet yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön, Uupuneet sosiaalisten tilanteiden pelkoon ja Sinnikkäät matalampaan kaikkien ahdistuneisuushäiriöiden riskiin. Tämä tulos viittaa siihen, että TCI-R voisi tarjota mittamenetelmän ennustamaan ahdistuneisuushäiriöiden kehittymisen riskiä masennuspotilailla. (IV)
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4864]