Kosteudenhallinta ja optimointi elintarvikepakkauksissa
Aleksi, Virtanen (2019)
Aleksi, Virtanen
2019
Teknisten tieteiden TkK tutkinto-ohjelma
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2019-10-15
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201909273540
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201909273540
Tiivistelmä
Pakkausten ja pakkaustekniikan suurimpia tavoitteita on pidentää pakattujen elintarvikkeiden säilymistä ja hyllyikää. Samaten laadulliset muutokset tuotteessa pyritään minimoimaan sen myyntiajan ajan. Näissä tavoitteissa pakkauksen sisäinen kosteudenhallinta on tärkeä osa-alue, jota voidaan manipuloida sekä edistää erilaisin valinnoin sekä tekniikoin. Pyrkimys on siinä, että pakkauksen sisällä vallitseva kosteuspitoisuus olisi mahdollisimman lähellä tuotteen säilymisen kannalta ideaalia pitoisuutta.
Työn tavoitteena on selvittää, mitä kosteudenhallintateknologiota on käytössä elintarvikepakkauksissa. Samalla pohditaan niillä saavutettavissa olevia etuja ja kaupallisia soveltamismahdollisuuksia. Elintarvikkeelle ideaali kosteuspitoisuus vaihtelee elintarvikekohtaisesti, ja täten myös tarve kosteudenhallinnalle pakkausratkaisuissa. Työssä perehdytään kosteudenhallinnan kannalta tärkeimpiin pakkausrakenteisiin ja niiden ominaisuuksiin. Materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa jo merkittävästi pakkauksen kaasujen läpäisykykyyn ja kaasujen kykyyn vuorovaikuttaa ympäristön kanssa.
Täydentävillä kosteudenhallinnan tekniikoilla voidaan kompensoida pakkauksen rajoitteita. Säilymisen kannalta suurin parannus on saavutettavissa mikroperforoinnilla sekä aktiivisilla pakkausratkaisuilla. Teknologioiden uutuus, optimoinnin spesifisyys sekä hinta kuitenkin rajaavat vielä toistaiseksi käyttökohteita. Sumuuntumisenestokäsittelyllä, antifog, voidaan estää kalvon pinnalle kondensoituvaa vettä. Sillä voidaan parantaa muun muassa pakkauksen visuaalisia ominaisuuksia sekä välttää suoraa kosketusta kondensoituneen nestemäisen veden kanssa. Menetelmän edullisuus sekä kyky hyödyntää olemassa olevaa laitteistoa tekee siitä laajamittaisesti käytetyn menetelmän. Suurimmat haittapuolet käsittelyssä on rajallinen vaikutus tuotteen säilyvyyteen sekä käsittelyn rajallinen kesto.
Työn tavoitteena on selvittää, mitä kosteudenhallintateknologiota on käytössä elintarvikepakkauksissa. Samalla pohditaan niillä saavutettavissa olevia etuja ja kaupallisia soveltamismahdollisuuksia. Elintarvikkeelle ideaali kosteuspitoisuus vaihtelee elintarvikekohtaisesti, ja täten myös tarve kosteudenhallinnalle pakkausratkaisuissa. Työssä perehdytään kosteudenhallinnan kannalta tärkeimpiin pakkausrakenteisiin ja niiden ominaisuuksiin. Materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa jo merkittävästi pakkauksen kaasujen läpäisykykyyn ja kaasujen kykyyn vuorovaikuttaa ympäristön kanssa.
Täydentävillä kosteudenhallinnan tekniikoilla voidaan kompensoida pakkauksen rajoitteita. Säilymisen kannalta suurin parannus on saavutettavissa mikroperforoinnilla sekä aktiivisilla pakkausratkaisuilla. Teknologioiden uutuus, optimoinnin spesifisyys sekä hinta kuitenkin rajaavat vielä toistaiseksi käyttökohteita. Sumuuntumisenestokäsittelyllä, antifog, voidaan estää kalvon pinnalle kondensoituvaa vettä. Sillä voidaan parantaa muun muassa pakkauksen visuaalisia ominaisuuksia sekä välttää suoraa kosketusta kondensoituneen nestemäisen veden kanssa. Menetelmän edullisuus sekä kyky hyödyntää olemassa olevaa laitteistoa tekee siitä laajamittaisesti käytetyn menetelmän. Suurimmat haittapuolet käsittelyssä on rajallinen vaikutus tuotteen säilyvyyteen sekä käsittelyn rajallinen kesto.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5767]