Immunization Safety Monitoring and Vaccine Safety Assessment in China
Wu, Wendi (2019)
Wu, Wendi
Tampere University
2019
Kansainvälinen epidemiologian ja kansanterveyden tohtoriohjelma – International Doctoral Programme in Epidemiology and Public Health
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2019-09-13
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1192-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1192-6
Tiivistelmä
Rokotukset ovat yksi tärkeimmistä kansanterveyden saavutuksista. Rokotusohjelmien tavoitteena on suojata yksilöä ja väestöä vakavilta, rokotuksilla estettävissä olevilta taudeilta. Vaikka nykyiset rokotteet ovat yleisesti ottaen turvallisia, niihin voi liittyä haittavaikutuksia, kuten mihin tahansa lääketieteen teknologian käyttöön. Kansallisten viranomaisten hyväksymät rokotteet on todettu turvallisiksi ja tehokkaiksi ennen myyntiluvan myöntämistä tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa. Harvinaisia haittavaikutuksia ei näissä tutkimuksissa kuitenkaan voida havaita niiden rajoitetun koon ja keston vuoksi. Rokotusten väestövaikutusten arviointi sekä harvinaisten haittavaikutusten havaitseminen on mahdollista vain, kun rokotteita on käytetty väestössä laajasti ja tarpeeksi pitkän aikaa. Kehittyneet seurantajärjestelmät ja niihin perustuvat epidemiologiset tutkimukset ovat tärkein tapa arvioida ja varmistaa rokotteiden turvallisuus. Rokotusten haittavaikutus määritellään reaktioksi tai tapahtumaksi, jonka epäillään liittyvän rokotukseen. Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, mutta niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Kaikilla havaituilla haittavaikutuksilla ei myöskään ole syy-yhteyttä rokotteisiin. Koska rokotukset ovat yleisiä, niiden saatetaan kuitenkin olettaa liittyvän rokotuksiin ajallisen yhteyden perusteella. Tämä voi aiheuttaa huolta, vaikuttaa yleiseen luottamukseen rokotusohjelmaa kohtaan sekä haitata sen toteuttamista. Maailmanlaajuisesti otetaan jatkuvasti käyttöön uusia rokotteita. Tällöin korkealaatuisen turvallisuus seurannan rooli tulee entistä tärkeämmäksi, jotta väestön luottamus rokotteisiin ja rokoteohjelmiin säilyy.
Useimmissa kehittyneissä maissa on hyvin toimivat, pitkäaikaiset rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmät. Kehittyneissä maissa käytettyjen rokotteiden turvallisuuden seurannan tietoja on kuitenkin vaikea verrata ja soveltaa pieni- ja keskituloisiin maihin: Käytetyt rokotteet ja vakavat haittavaikutukset voivat poiketa toisistaan muun muassa rokotusohjelman, terveydenhuoltojärjestelmän, ympäristön ja väestön geneettisten erojen takia. Kiinassa on yli 1,3 miljardia ihmistä ja sen vuotuinen syntymäkohortti on 16 miljoonaa lasta. Rokotteiden kasvavan kysynnän ja rokotevalmistuksen menetelmien kehittymisen myötä Kiina on nykyään yksi maailman suurimmista rokotevalmistajista, joka valmistaa yli miljardi rokoteannosta vuodessa. Vuonna 2010 Kiinan elintarvike- ja lääkehallinnon verkkosivusto listasi 46 rekisteröityä kiinalaista rokotevalmistajaa, jotka valmistivat yhteensä 24:ttä eri rokotetta.
Manner-Kiinan rokoteturvallisuuden seuranta aloitettiin 1980-luvulla provinsseissa, joilla oli riittävästi taloudellisia resursseja, kuten Shanghaissa ja Jiangsussa. Ohjeistuksen, tapausmääritelmien ja protokollien eroavaisuudet kuitenkin hankaloittivat tietojen vertailua maakuntien välillä. Kansallinen rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä (CNAEFIS) perustettiin vuonna 2010 Kiinan tautikeskuksen (Chinese Center for Disease Control and Prevention, CDC), kansallisen rokotusohjelman (National Immunization Program, NIP) ja terveysministeriön yhteistyössä kehittämän kansallisen ohjeistuksen perusteella. Yhdenmukainen, valtakunnallinen seurantajärjestelmä kattaa kansallisen rokotusohjelman rokotteiden lisäksi myös yksityisellä puolella annetut rokotteet. Tämä maailman suurimman väestön rokotteiden turvallisuustietokanta on ainoa kattava tietolähde, jonka avulla Manner-Kiinassa valmistettujen ja käytettyjen rokotteiden turvallisuutta voidaan seurata.
Tämän väitöskirjan tutkimukset keskittyvät Kansallisen rokotusten turvallisuuden seurantajärjestelmän toiminnan arviointiin sekä kerätyn tiedon hyödyntämiseen tieteellisessä tutkimuksessa vastaamaan rokotusten turvallisuuteen liittyviin tieteellisiin kysymyksiin. Neljä tutkimusta (I – IV) kuvaavat ja arvioivat kansallisen seurantajärjestelmän toimintaa ja sekä kahta tautia vastaan kehitettyjen rokotteiden turvallisuutta. Nämä taudit ovat Japanin aivotulehdus, joka on vakava hyttysten levittämä virusinfektio sekä poliovirus infektio, joka aiheuttaa poliomyeliittiä eli lapsihalvausta. Ensimmäisessä tutkimuksessa kuvataan seurantajärjestelmän toiminta ja tunnistetaan vahvistettavia alueita. Tutkimukset II – IV ovat tapaustutkimuksia, joissa arvioidaan a) elävään poliorokotteeseen liittyvän halvausoireen yleisyyttä (Recipient Vaccine Associated Paralytic Polio); b) haittavaikutusilmoituksia, joihin oli liittynyt kuolema sekä Kiinassa valmistettuihin, Japanin aivotulehdusta vastaan kehitettyihin rokotteisiin liittyviä haittavaikutuksia. Nämä tutkimukset tunnistivat rokotteisiin liittyviä turvallisuuskysymyksiä, arvioivat tieteellistä näyttöä siitä oliko haittavaikutuksilla yhteys rokotteisiin sekä tunnistivat kohtia joissa Kiinan kansallisen rokotusohjelman seurannan- ja tutkimuksen kapasiteettia voidaan vahvistaa.
Kiinan kansallinen rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä on passiivinen järjestelmä, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2005 lähtien. Se kerää ajantasaisia tietoja ja kykenee havaitsemaan harvinaisia tai vakavia tapahtumia maailman suurimmassa väestössä. Hyödyntämällä useita nimittäjätietojen lähteitä, järjestelmällä on riittävästi tilastollista voimaa verrata ilmoitettujen haittavaikutusten havaittua määrää niiden odotettuun määrään. Tämän perusteella voidaan muun muassa arvioida heijastelevatko havaitut muutokset haittavaikutusilmoitusten määrässä muutoksia raportointiaktiivisuudessa todellisten haittavaikutusten sijaan.
Polion maailmanlaajuiset hävittämistalkoot alkoivat Maailman terveysjärjestön (WHO) johdolla vuonna 1988. Laajamittaisten, elävää virusta sisältävien poliorokotusten ansiosta villi poliovirus ja sen aiheuttama halvausoireinen tauti on hävinnyt melkein kaikista maista ja maanosista, myös Kiinasta. Vuonna 2016 poliorokotteiden aikataulua muutettiin Kiinassa siten, että ensimmäiseksi annokseksi otettiin käyttöön inaktivoitu, pistettävä poliorokote. Seuraavat kolme annosta kolmevalenttista suun kautta otettavaa elävää poliovirusrokotetta korvattiin kaksivalenttisiella rokotteella. Seurantajärjestelmä on kerännyt tietoa kolmivalenttisen rokotteen turvallisuudesta jo vuodesta 2010 lähtien. Tutkimuksessa II suun kautta otettavaan poliorokotteeseen liittyneiden halvausoire-tapausten epidemiologiset ominaisuudet, esim. ikäjakauma, eivät poikenneet muiden maiden tuloksista. Halvausoireen riski, käytettäessä nimittäjänä joko arvioitua syntymien määrää tai annettuja rokotusannoksia, oli samaa luokkaa kuin aiemmin Yhdysvalloissa ja Japanissa tehdyissä tutkimuksissa. Harvinaisen halvausoireen (n. 4 tapausta per miljoona) ilmaantuvuutta uuden, kaksivalenttisen rokotteen käyttöönoton jälkeen verrattaan jatkossa aiempaan rokotteeseen. Tulokset tukevat pistettävän poliorokotteen käyttöä Kiinassa haittavaikutusten riskin edelleen vähentämiseksi.
Tutkimus III aloitettiin koska joulukuussa 2013 tiedotusvälineissä raportoitiin kuolemantapauksista, joiden oletettiin liittyvän hepatiitti B -rokotuksiin Hunanin maakunnassa. Nämä uutisjutut herättivät runsaasti huolta rokotteiden turvallisuudesta vanhempien ja kansalaisten keskuudessa ja väestön luottamus rokotteisiin heikkeni selvästi. Lapsen kuolema on erittäin harvinainen ja traaginen tapahtuma – rokotukset taas ovat lapsuudessa hyvin yleisiä. Tämän takia ilmoitettujen kuolemantapausten ajallinen yhteys hepatiitti B -rokotuksiin on voinut olla sattuma, jolla ei ollut syy-yhteyttä rokotukseen. Tutkimus tuotti rauhoittavaa tietoa rokotusten jälkeisestä kuoleman riskistä, joka oli äärimmäisen pieni.
Haittavaikutusten ilmoitushuippu vuosien 2013-2014 vaihteessa havainnollisti kuinka herkkä passiivinen seurantajärjestelmä saattaa olla median raportoimille tiedoille, jotka eivät perustuneet tieteelliseen tutkimukseen. Tulokset myös korostivat, että on noudatettava erityistä varovaisuutta tulkittaessa nopeita muutoksia vakavien haittailmoitusten määrässä. Vaikka pieni tapausmäärä rajoitti mahdollisuuksia tehdä tuloksista varmoja johtopäätöksiä, rokoteturvallisuuteen liittyviä ongelmia ei havaittu. Näiden tulosten arvioitiin lievittäneen yleisön huolenaiheita ja palauttaneen luottamusta rokoteohjelmaan.
Rokotukset Japanin aivotulehdusta vastaan aloitettiin Kiinan kansallisessa rokotusohjelmassa vuoden 2007 lopulla. Elävä Japanin aivotulehdusrokote oli ensimmäinen Maailman terveysjärjestön (WHO) hyväksymä Kiinassa valmistettu rokote (2013). Tietoa Japanin aivotulehdusrokotteiden turvallisuudesta laajamittaisessa käytössä Kiinassa oli ennen tutkimustamme rajoitetusti. Tutkimuksessa IV suurin osa havaituista haittavaikutuksista oli vähäisiä, tiedossa olevia yleisiä haittavaikutuksia (esim. kuume, pistoskohdan kipu). Ilmoitettujen vakavien haittavaikutusten ilmaantuvuudessa ei ollut merkittäviä eroja elävän ja inaktivoidun rokotteen välillä. Useimmat potilaat toipuivat täysin myös vakavista haittavaikutuksista. Lisätutkimuksia tarvitaan erottelemaan muiden, samanaikaisesti annettujen rokotteiden vaikutukset Japanin aivotulehdusrokotteen vaikutuksista. On myös kehitettävä herkempiä menetelmiä turvallisuussignaalien havaitsemiseksi.
Tämä väitöskirja tarjoaa kokonaiskuvan rokoteturvallisuuden seurannan ja tieteellisen arvioinnin viimeaikaisesta kehityksestä Kiinassa. Tutkimuksissa osoitettiin, että kansallinen haittavaikutusten seurantajärjestelmä on toimiva ja tuottaa tärkeää tietoa rokotteiden turvallisuudesta maailman suurimmassa väestössä. Tutkimukset vahvistivat, että rokotusten jälkeiset tapahtumat tai havaitut oireet eivät välttämättä johtuneet rokotuksesta. Tutkimukset tunnistivat kuitenkin myös useita haasteita, kuten yhdenmukaisen, kansainvälisen sairauksien ja oireiden luokittelujärjestelmän sekä tapausmäärittelyjen puuttuminen. Nämä tulisi ottaa käyttöön virheellisten luokittelujen vähentämiseksi ja järjestelmän vahvistamiseksi. Lisäksi syy-yhteyden arviointimenettely olisi yhtenäistettävä ja ohjeistusta tarkennettava. Tulevissa tutkimuksissa tulisi ottaa käyttöön uusia tilastollisia menetelmiä signaalien havaitsemiseksi sekä niiden erottamiseksi datan taustakohinasta uusien tutkimuskysymysten ja -hypoteesien luomiseksi. Nämä kokemukset maailman suurimmasta rokoteturvallisuuden tietolähteestä voivat edesauttaa luottamuksen säilymistä rokotusohjelmiin. Ne voivat myös toimia mallina seurantajärjestelmien kehittämiselle muissa pieni- ja keskituloisissa maissa.
Useimmissa kehittyneissä maissa on hyvin toimivat, pitkäaikaiset rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmät. Kehittyneissä maissa käytettyjen rokotteiden turvallisuuden seurannan tietoja on kuitenkin vaikea verrata ja soveltaa pieni- ja keskituloisiin maihin: Käytetyt rokotteet ja vakavat haittavaikutukset voivat poiketa toisistaan muun muassa rokotusohjelman, terveydenhuoltojärjestelmän, ympäristön ja väestön geneettisten erojen takia. Kiinassa on yli 1,3 miljardia ihmistä ja sen vuotuinen syntymäkohortti on 16 miljoonaa lasta. Rokotteiden kasvavan kysynnän ja rokotevalmistuksen menetelmien kehittymisen myötä Kiina on nykyään yksi maailman suurimmista rokotevalmistajista, joka valmistaa yli miljardi rokoteannosta vuodessa. Vuonna 2010 Kiinan elintarvike- ja lääkehallinnon verkkosivusto listasi 46 rekisteröityä kiinalaista rokotevalmistajaa, jotka valmistivat yhteensä 24:ttä eri rokotetta.
Manner-Kiinan rokoteturvallisuuden seuranta aloitettiin 1980-luvulla provinsseissa, joilla oli riittävästi taloudellisia resursseja, kuten Shanghaissa ja Jiangsussa. Ohjeistuksen, tapausmääritelmien ja protokollien eroavaisuudet kuitenkin hankaloittivat tietojen vertailua maakuntien välillä. Kansallinen rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä (CNAEFIS) perustettiin vuonna 2010 Kiinan tautikeskuksen (Chinese Center for Disease Control and Prevention, CDC), kansallisen rokotusohjelman (National Immunization Program, NIP) ja terveysministeriön yhteistyössä kehittämän kansallisen ohjeistuksen perusteella. Yhdenmukainen, valtakunnallinen seurantajärjestelmä kattaa kansallisen rokotusohjelman rokotteiden lisäksi myös yksityisellä puolella annetut rokotteet. Tämä maailman suurimman väestön rokotteiden turvallisuustietokanta on ainoa kattava tietolähde, jonka avulla Manner-Kiinassa valmistettujen ja käytettyjen rokotteiden turvallisuutta voidaan seurata.
Tämän väitöskirjan tutkimukset keskittyvät Kansallisen rokotusten turvallisuuden seurantajärjestelmän toiminnan arviointiin sekä kerätyn tiedon hyödyntämiseen tieteellisessä tutkimuksessa vastaamaan rokotusten turvallisuuteen liittyviin tieteellisiin kysymyksiin. Neljä tutkimusta (I – IV) kuvaavat ja arvioivat kansallisen seurantajärjestelmän toimintaa ja sekä kahta tautia vastaan kehitettyjen rokotteiden turvallisuutta. Nämä taudit ovat Japanin aivotulehdus, joka on vakava hyttysten levittämä virusinfektio sekä poliovirus infektio, joka aiheuttaa poliomyeliittiä eli lapsihalvausta. Ensimmäisessä tutkimuksessa kuvataan seurantajärjestelmän toiminta ja tunnistetaan vahvistettavia alueita. Tutkimukset II – IV ovat tapaustutkimuksia, joissa arvioidaan a) elävään poliorokotteeseen liittyvän halvausoireen yleisyyttä (Recipient Vaccine Associated Paralytic Polio); b) haittavaikutusilmoituksia, joihin oli liittynyt kuolema sekä Kiinassa valmistettuihin, Japanin aivotulehdusta vastaan kehitettyihin rokotteisiin liittyviä haittavaikutuksia. Nämä tutkimukset tunnistivat rokotteisiin liittyviä turvallisuuskysymyksiä, arvioivat tieteellistä näyttöä siitä oliko haittavaikutuksilla yhteys rokotteisiin sekä tunnistivat kohtia joissa Kiinan kansallisen rokotusohjelman seurannan- ja tutkimuksen kapasiteettia voidaan vahvistaa.
Kiinan kansallinen rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä on passiivinen järjestelmä, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2005 lähtien. Se kerää ajantasaisia tietoja ja kykenee havaitsemaan harvinaisia tai vakavia tapahtumia maailman suurimmassa väestössä. Hyödyntämällä useita nimittäjätietojen lähteitä, järjestelmällä on riittävästi tilastollista voimaa verrata ilmoitettujen haittavaikutusten havaittua määrää niiden odotettuun määrään. Tämän perusteella voidaan muun muassa arvioida heijastelevatko havaitut muutokset haittavaikutusilmoitusten määrässä muutoksia raportointiaktiivisuudessa todellisten haittavaikutusten sijaan.
Polion maailmanlaajuiset hävittämistalkoot alkoivat Maailman terveysjärjestön (WHO) johdolla vuonna 1988. Laajamittaisten, elävää virusta sisältävien poliorokotusten ansiosta villi poliovirus ja sen aiheuttama halvausoireinen tauti on hävinnyt melkein kaikista maista ja maanosista, myös Kiinasta. Vuonna 2016 poliorokotteiden aikataulua muutettiin Kiinassa siten, että ensimmäiseksi annokseksi otettiin käyttöön inaktivoitu, pistettävä poliorokote. Seuraavat kolme annosta kolmevalenttista suun kautta otettavaa elävää poliovirusrokotetta korvattiin kaksivalenttisiella rokotteella. Seurantajärjestelmä on kerännyt tietoa kolmivalenttisen rokotteen turvallisuudesta jo vuodesta 2010 lähtien. Tutkimuksessa II suun kautta otettavaan poliorokotteeseen liittyneiden halvausoire-tapausten epidemiologiset ominaisuudet, esim. ikäjakauma, eivät poikenneet muiden maiden tuloksista. Halvausoireen riski, käytettäessä nimittäjänä joko arvioitua syntymien määrää tai annettuja rokotusannoksia, oli samaa luokkaa kuin aiemmin Yhdysvalloissa ja Japanissa tehdyissä tutkimuksissa. Harvinaisen halvausoireen (n. 4 tapausta per miljoona) ilmaantuvuutta uuden, kaksivalenttisen rokotteen käyttöönoton jälkeen verrattaan jatkossa aiempaan rokotteeseen. Tulokset tukevat pistettävän poliorokotteen käyttöä Kiinassa haittavaikutusten riskin edelleen vähentämiseksi.
Tutkimus III aloitettiin koska joulukuussa 2013 tiedotusvälineissä raportoitiin kuolemantapauksista, joiden oletettiin liittyvän hepatiitti B -rokotuksiin Hunanin maakunnassa. Nämä uutisjutut herättivät runsaasti huolta rokotteiden turvallisuudesta vanhempien ja kansalaisten keskuudessa ja väestön luottamus rokotteisiin heikkeni selvästi. Lapsen kuolema on erittäin harvinainen ja traaginen tapahtuma – rokotukset taas ovat lapsuudessa hyvin yleisiä. Tämän takia ilmoitettujen kuolemantapausten ajallinen yhteys hepatiitti B -rokotuksiin on voinut olla sattuma, jolla ei ollut syy-yhteyttä rokotukseen. Tutkimus tuotti rauhoittavaa tietoa rokotusten jälkeisestä kuoleman riskistä, joka oli äärimmäisen pieni.
Haittavaikutusten ilmoitushuippu vuosien 2013-2014 vaihteessa havainnollisti kuinka herkkä passiivinen seurantajärjestelmä saattaa olla median raportoimille tiedoille, jotka eivät perustuneet tieteelliseen tutkimukseen. Tulokset myös korostivat, että on noudatettava erityistä varovaisuutta tulkittaessa nopeita muutoksia vakavien haittailmoitusten määrässä. Vaikka pieni tapausmäärä rajoitti mahdollisuuksia tehdä tuloksista varmoja johtopäätöksiä, rokoteturvallisuuteen liittyviä ongelmia ei havaittu. Näiden tulosten arvioitiin lievittäneen yleisön huolenaiheita ja palauttaneen luottamusta rokoteohjelmaan.
Rokotukset Japanin aivotulehdusta vastaan aloitettiin Kiinan kansallisessa rokotusohjelmassa vuoden 2007 lopulla. Elävä Japanin aivotulehdusrokote oli ensimmäinen Maailman terveysjärjestön (WHO) hyväksymä Kiinassa valmistettu rokote (2013). Tietoa Japanin aivotulehdusrokotteiden turvallisuudesta laajamittaisessa käytössä Kiinassa oli ennen tutkimustamme rajoitetusti. Tutkimuksessa IV suurin osa havaituista haittavaikutuksista oli vähäisiä, tiedossa olevia yleisiä haittavaikutuksia (esim. kuume, pistoskohdan kipu). Ilmoitettujen vakavien haittavaikutusten ilmaantuvuudessa ei ollut merkittäviä eroja elävän ja inaktivoidun rokotteen välillä. Useimmat potilaat toipuivat täysin myös vakavista haittavaikutuksista. Lisätutkimuksia tarvitaan erottelemaan muiden, samanaikaisesti annettujen rokotteiden vaikutukset Japanin aivotulehdusrokotteen vaikutuksista. On myös kehitettävä herkempiä menetelmiä turvallisuussignaalien havaitsemiseksi.
Tämä väitöskirja tarjoaa kokonaiskuvan rokoteturvallisuuden seurannan ja tieteellisen arvioinnin viimeaikaisesta kehityksestä Kiinassa. Tutkimuksissa osoitettiin, että kansallinen haittavaikutusten seurantajärjestelmä on toimiva ja tuottaa tärkeää tietoa rokotteiden turvallisuudesta maailman suurimmassa väestössä. Tutkimukset vahvistivat, että rokotusten jälkeiset tapahtumat tai havaitut oireet eivät välttämättä johtuneet rokotuksesta. Tutkimukset tunnistivat kuitenkin myös useita haasteita, kuten yhdenmukaisen, kansainvälisen sairauksien ja oireiden luokittelujärjestelmän sekä tapausmäärittelyjen puuttuminen. Nämä tulisi ottaa käyttöön virheellisten luokittelujen vähentämiseksi ja järjestelmän vahvistamiseksi. Lisäksi syy-yhteyden arviointimenettely olisi yhtenäistettävä ja ohjeistusta tarkennettava. Tulevissa tutkimuksissa tulisi ottaa käyttöön uusia tilastollisia menetelmiä signaalien havaitsemiseksi sekä niiden erottamiseksi datan taustakohinasta uusien tutkimuskysymysten ja -hypoteesien luomiseksi. Nämä kokemukset maailman suurimmasta rokoteturvallisuuden tietolähteestä voivat edesauttaa luottamuksen säilymistä rokotusohjelmiin. Ne voivat myös toimia mallina seurantajärjestelmien kehittämiselle muissa pieni- ja keskituloisissa maissa.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4865]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineisto, joilla on samankaltaisia nimekkeitä, tekijöitä tai asiasanoja.
-
Vaccine diplomacy, vaccine nationalism or vaccine equity?: The EU’s discourse on COVID-19 vaccination distribution and cultures of international anarchy
Hildén, Saara (2023)
Pro gradu -tutkielmaThe COVID-19 pandemic is an extensive world political challenge, a global “wicked problem” with potential societal changes. From the beginning of the COVID-19 outbreak, global power relations and diplomatic controversies ... -
Public health authorities' perceptions of, and strategies for, communicating and addressing vaccine hesitancy with and among healthcare workers in Europe : A mixed methods analysis of the European Joint Action on Vaccination survey, “Vaccine hesitancy and uptake: from research and practices to implementation”
Carranza, David (2022)
Pro gradu -tutkielmaReaching public health goals requires comprehensive and dependable communication strategies. The public is usually the target of public health communication, including vaccination communication. As the body of evidence ... -
Rotavirus Vaccination in Finland : Shedding of Vaccine Rotavirus and Effects of Vaccination on Circulating Genotypes and Burden of Disease
Markkula, Jukka
Tampere University Dissertations - Tampereen yliopiston väitöskirjat : 199 (Tampere University, 2020)
ArtikkeliväitöskirjaRotavirukset ovat merkittävimpiä ripulitaudin (gastroenteriitin) aiheuttajia lapsilla. Pahimmillaan tauti voi johtaa vakavaan kuivumaan ja kuolemaan, ja ennen nykyisten rokotteiden käyttöönottoa rotavirusten aiheuttama ...