Kasvisruokavaliomuutos : valintaa ja muutosta edesauttavat ja vaikeuttavat tekijät
Penttilä, Katariina (2019)
Penttilä, Katariina
2019
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2019-06-06
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201907152570
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201907152570
Tiivistelmä
Pro gradu -tutkielmani tarkastelee Vegaanihaaste-kampanjan tapaa kehystää vegaanista ruokavaliota sekä kokemuksia kasvisruokavalioon siirtymisestä. 2010-luvulla kasvisruokavalion suosio ja kiinnostus sekä tuotevalikoima ovat kasvaneet niin, että ilmiöstä on alettu puhua nimellä vegebuumi. Samalla suosiota ovat kasvattaneet erilaiset kasvisruokavalion kokeilukampanjat, kuten Oikeutta eläimille -järjestön Vegaanihaaste, johon osallistui 2018 tammikuussa 12 000 henkilöä. Tutkimukseni tavoite on selvittää, mitä vegaani- ja kasvisruokavalion ulottuvuuksia Vegaanihaaste-kampanja tuo julkaisutoiminnassaan esiin, ja miten niitä käytetään haasteen ja kasvisruokavalion houkuttelevuuden luomisessa. Lisäksi tutkimuskysymyksenäni on, miten kasviruokavalioon siirtyneet ja siitä kiinnostuneet ovat kokeneet ruokavaliomuutokset ja miten he kuvailevat valintaa ja toiminnan muutokseen liittyneitä tekijöitä. Kasvisruokavalioon siirtymisen tarkasteluun viitekehyksen antaa käytäntöteoria, jossa inhimillisen toiminnan pohjaksi otetaan rutiinityyppiset eri elementeistä koostuvat käytännöt. Käytäntöteorian periaatteena on ihmisen toiminnan toistuvuus, pysyvyys ja muuttumattomuus, joten se tarjoaa erityisen tarkastelunäkökulman toiminnan muutokseen. Ruokaan ja syömiseen se soveltuu hyvin moniulotteisuuden ja kehollisuuden huomioimisen takia. Vegaanihaaste-kampanjan kontekstissa kerätty aineistoni käsittää kampanjan Facebook-julkaisut ajalta 1.12.2017–31.1.2018, viisi lehdistötiedotetta ja 18 blogikirjoitusta. Tämän lisäksi olen kerännyt seitsemän puolistrukturoitua teemahaastattelua, joissa haasteen osallistujat ja kampanjassa tuutoreina toimivat kertovat omia kokemuksiaan ruokavalion muutoksesta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä. Analyysini on aineistolähtöinen, mutta teen vertailua aikaisempaan tutkimukseen ja käytäntöteorian tarjoamaan viitekehykseen.
Analyysini perusteella vegaanihaasteen materiaaleissa esiintyy vegaaniseen ruokavalioon liitettynä kuusi teemaa: eläimet, ympäristö, terveys, nautinto, käytännöllisyys sekä sosiaalisuus. Eläimet ja ympäristö tuodaan esiin syinä valita kasvisruokavalio. Terveyden, nautinnon ja syömisen sosiaalisen puolen kannalta kasvisruokavaliosta puhutaan sekä parempana että mahdollisesti haastavana. Käytännöllisyyteen liitetään vahvasti kasvavan suosion vaikutus vaihtoehtojen laajuuteen ja näin kasvisruokavalion noudattamisen helppouteen. Haastateltavien kokemusten mukaan merkittävää ruokavaliomuutoksen käynnistymisessä ja toteuttamisessa on lähipiirissä näkyvä esimerkki kasvisruokavalion noudattamisen käytännöistä. Muutoksen epäonnistumisen tai peruuntumisen syissä korostuvat ajallisten, taidollisten ja tiedollisten resurssien puute, esimerkiksi motivaatiota heikentäneet epäonnistumiset kasvisruokien valmistuksessa, ja terveyssyyt, kuten huoli riittävästä proteiinin saannista. Haastatteluaineistossakin korostuu kasvaneen valikoiman vaikutus muutoksen helppouteen. Suosion koettiin kasvaneen erityisesti 2010-luvun loppupuolella ja suosioon liitettiin vegaaniseen ruokavalioon yhteydessä olevien identiteettien kirjon laajentuminen. Vaikka vegaanisuus on nykyään tavallisempaa ja saavutettavampaa usealle, ruoan sukupuolittuneet merkitykset nähtiin edelleen voimakkaina vaikuttimina. Haastatteluissa runsas lihansyönti kuvattiin miehisenä ja kasvisruokavaliota noudattavien miesten ajateltiin kohtaavan negatiivisempaa suhtautumista ja enemmän omien valintojen haastamista.
Analyysini perusteella vegaanihaasteen materiaaleissa esiintyy vegaaniseen ruokavalioon liitettynä kuusi teemaa: eläimet, ympäristö, terveys, nautinto, käytännöllisyys sekä sosiaalisuus. Eläimet ja ympäristö tuodaan esiin syinä valita kasvisruokavalio. Terveyden, nautinnon ja syömisen sosiaalisen puolen kannalta kasvisruokavaliosta puhutaan sekä parempana että mahdollisesti haastavana. Käytännöllisyyteen liitetään vahvasti kasvavan suosion vaikutus vaihtoehtojen laajuuteen ja näin kasvisruokavalion noudattamisen helppouteen. Haastateltavien kokemusten mukaan merkittävää ruokavaliomuutoksen käynnistymisessä ja toteuttamisessa on lähipiirissä näkyvä esimerkki kasvisruokavalion noudattamisen käytännöistä. Muutoksen epäonnistumisen tai peruuntumisen syissä korostuvat ajallisten, taidollisten ja tiedollisten resurssien puute, esimerkiksi motivaatiota heikentäneet epäonnistumiset kasvisruokien valmistuksessa, ja terveyssyyt, kuten huoli riittävästä proteiinin saannista. Haastatteluaineistossakin korostuu kasvaneen valikoiman vaikutus muutoksen helppouteen. Suosion koettiin kasvaneen erityisesti 2010-luvun loppupuolella ja suosioon liitettiin vegaaniseen ruokavalioon yhteydessä olevien identiteettien kirjon laajentuminen. Vaikka vegaanisuus on nykyään tavallisempaa ja saavutettavampaa usealle, ruoan sukupuolittuneet merkitykset nähtiin edelleen voimakkaina vaikuttimina. Haastatteluissa runsas lihansyönti kuvattiin miehisenä ja kasvisruokavaliota noudattavien miesten ajateltiin kohtaavan negatiivisempaa suhtautumista ja enemmän omien valintojen haastamista.