Burden of Dermatitis Herpetiformis, Comparison to Coeliac Disease
Pasternack, Camilla (2019)
Pasternack, Camilla
Tampere University
2019
Lääketieteen ja biotieteiden tohtoriohjelma - Doctoral Programme in Medicine and Life Sciences
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2019-06-14
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1104-9
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1104-9
Tiivistelmä
Keliakia on immuunivälitteinen sairaus, jossa ravinnon gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon vaurion geneettisesti alttiilla yksilöillä. Aiemmin keliakia ilmeni pääosin vaikeina vatsaoireina ja imeytymishäiriöna, mutta nykyään yha useammin keliakiaa sairastavat kärsivat erilaisista suoliston ulkopuolisista oireista. Ihokeliakiassa, keliakian ihoilmentymässä, ravinnon gluteeni aiheuttaa kutisevan ja rakkulaisen ihottuman. Myös ihokeliakiaa sairastavilla todetaan ohutsuolessa keliakialle tyypillisiä muutoksia, mutta usein lievempiasteisena kuin klassisessa keliakiassa. Ihokeliakiaa esiintyy noin 13 % keliakiapotilaista. Seka keliakiaa että ihokeliakiaa hoidetaan elinikaisella gluteenittomalla ruokavaliolla, joka parantaa ohutsuolivaurion seka ihokeliakiaan liittyvän ihottuman.
Diagnoosivaiheessa keliakiapotilaat kärsivät alentuneesta elämänlaadusta ja käyttävät terveyspalveluita ja lääkkeitä väestöa enemmän. Ruokavaliohoidon myötä tautitaakka vähenee, mutta dieetin noudattaminen on haastavaa. Lisäksi keliakiaan liittyy komplikaatioita, joista yksi on lisääntynyt riski luunmurtumille. Näistä syistä hoidettuunkin keliakiaan liittyy lisääntynyttä tautitaakkaa ja elämänlaatu on alentunut verrattuna normaaliväestöön. Keliakiaan liittyvästä tautitaakasta huolimatta ihokeliakiaan liittyvää tautitaakkaa ja elämänlaatua ei ole juurikaan tutkittu.
Tämä väitöskirja tutkii ihokeliakiaan liittyvää tautitaakkaa. Osatyössa I tutkittiin 52 ihokeliakiapotilaan elämänlaatua ja kokemuksia terveydestä diagnoosihetkellä sekä vuoden kestäneen gluteenittoman ruokavaliohoidon jälkeen. Lisaksi verrattiin terveyspalveluiden ja lääkkeiden kayttöa vuotta ennen ja jälkeen diagnoosin, ja kartoitettiin vatsaoireiden vaikutusta tautitaakkaan. Osatyössa II tutkittiin pitkään ruokavaliohoidolla olleiden 78 ihokeliakiapotilaan elämänlaatua ja koettuja vatsaoireita verrattuna 371 pitkään ruokavaliohoidolla olleeseen keliakiaverrokkiin ja 110 terveeseen verrokkiin.
Potilaiden itseilmoittamia murtumia verrattiin 222 ihokeliakiapotilaan ja 129 keliakiaverrokin välillä, ja murtumiin liittyviä tekijöita kartoitettiin (Osatyo III).
Isossa rekisteritutkimuksessa tutkittiin 368 pitkään hoidolla olleen ihokeliakiapotilaan ja 1 076 hoidetun keliakiaverrokin sairaalahoitoisia murtumia.
Erityisesti tutkimuksessa keskityttiin lonkkamurtumiin, joiden ilmaantuvuutta verrattiin myos lonkkamurtumailmaantuvuuteen Suomen väestössä (Osatyo IV).
Aineistot osatöihin I ja III kerättiin tutkimuksia varten suunnitelluilla kyselyillä ja osatyöhön II haastattelulla. Elämänlaatua arvioitiin Psychological General Well- being (PGWB)– (Osatyöt I-III) ja Short-from 36 –kyselyiden (Osatyö II) avulla ja vatsaoireiden vaikeutta arvioitiin Gastrointestinal Symptoms Rating Scale – kyselylomakkeella (Osatyöt II ja III). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitamää hoitoilmoitusrekisteriä käytettiin osatyössä IV.
Ihokeliakiapotilaat kokivat diagnoosivaiheessa terveytensä heikentyneeksi ja he kärsivät alentuneesta elämänlaadusta kontrolleihin verrattuna. Niillä ihokeliakiapotilailla, jotka kärsivat iho-oireiden lisäksi vatsaoireista, elämanlaatu oli matalampi kuin niillä, joilla vatsaoireita ei ollut (PGWB yhteissumma, mediaani 89 vs. 100, p = 0.003). Vuoden kuluttua gluteenittoman ruokavaliohoidon aloituksesta elämänlaatu oli sekä vatsaoireisilla että –oireettomilla ihokeliakiapotilailla samalla tasolla kuin terveillä verrokeilla. Myös pitkään ruokavaliolla olleiden ihokeliakiapotilaiden elämänlaatu oli verrokkien tasolla (PGWB yhteissumma, mediaani 104 vs. 107, p = 0.150), eika hoidetuilla ihokeliakiapotilailla todettu pitkittyneitä vatsaoireita. Itseilmoitettu elinikainen luunmurtumariski todettiin samankaltaiseksi ihokeliakiassa ja keliakiassa, mutta keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin jälkeen ihokeliakiaa sairastavilla naisilla todettiin keliakiaa sairastaviin naisiin verrattuna matalampi murtumariski (riskitiheyssuhde, HR 0.473, 95% luottamusväli CI: 0.25–0.88). Ihokeliakiapotilaat, jotka raportoivat murtuman, karsivat hankalammista refluksioireista ja käyttivät enemmän protonipumpun estäjälääkkeitä kuin ne, joilla ei ollut murtumaa. Myös sairaalahoitoisten luunmurtumien riski diagnoosin jälkeen oli pienempi ihokeliakiapotilailla kuin keliakiaverrokeilla (HR 0.620, 95% CI: 0.43–0.95). Tästä huolimatta sekä keliakiassa etta ihokeliakiassa lonkkamurtumailmaantuvuudet olivat Suomen väestön tasolla.
Tämä tutkimus osoitti, että ihokeliakiaan liittyy kohonnut tautitaakka diagnoosivaiheessa, ja lisääntynyttä tautitaakkaa tavataan etenkin niillä ihokeliakiapotilailla, jotka kärsivat vatsaoireista. Lyhyt- tai pitkäaikaisesti hoidetussa ihokeliakiassa elämänlaadun ei todettu alentuneen, eikä hoidettuun ihokeliakiaan liittynyt pitkittyneitä vatsaoireita. Diagnoosin jälkeinen murtumariski todettiin ihokeliakiassa keliakiaa pienemmaksi. Lonkkamurtumariski ei ollut väestöön verrattuna lisääntynyt ihokeliakiassa, mutta ei myöskään keliakiassa, johon aiempien tutkimusten perusteella liittyy lisääntynyt lonkkamurtumariski.
Diagnoosivaiheessa keliakiapotilaat kärsivät alentuneesta elämänlaadusta ja käyttävät terveyspalveluita ja lääkkeitä väestöa enemmän. Ruokavaliohoidon myötä tautitaakka vähenee, mutta dieetin noudattaminen on haastavaa. Lisäksi keliakiaan liittyy komplikaatioita, joista yksi on lisääntynyt riski luunmurtumille. Näistä syistä hoidettuunkin keliakiaan liittyy lisääntynyttä tautitaakkaa ja elämänlaatu on alentunut verrattuna normaaliväestöön. Keliakiaan liittyvästä tautitaakasta huolimatta ihokeliakiaan liittyvää tautitaakkaa ja elämänlaatua ei ole juurikaan tutkittu.
Tämä väitöskirja tutkii ihokeliakiaan liittyvää tautitaakkaa. Osatyössa I tutkittiin 52 ihokeliakiapotilaan elämänlaatua ja kokemuksia terveydestä diagnoosihetkellä sekä vuoden kestäneen gluteenittoman ruokavaliohoidon jälkeen. Lisaksi verrattiin terveyspalveluiden ja lääkkeiden kayttöa vuotta ennen ja jälkeen diagnoosin, ja kartoitettiin vatsaoireiden vaikutusta tautitaakkaan. Osatyössa II tutkittiin pitkään ruokavaliohoidolla olleiden 78 ihokeliakiapotilaan elämänlaatua ja koettuja vatsaoireita verrattuna 371 pitkään ruokavaliohoidolla olleeseen keliakiaverrokkiin ja 110 terveeseen verrokkiin.
Potilaiden itseilmoittamia murtumia verrattiin 222 ihokeliakiapotilaan ja 129 keliakiaverrokin välillä, ja murtumiin liittyviä tekijöita kartoitettiin (Osatyo III).
Isossa rekisteritutkimuksessa tutkittiin 368 pitkään hoidolla olleen ihokeliakiapotilaan ja 1 076 hoidetun keliakiaverrokin sairaalahoitoisia murtumia.
Erityisesti tutkimuksessa keskityttiin lonkkamurtumiin, joiden ilmaantuvuutta verrattiin myos lonkkamurtumailmaantuvuuteen Suomen väestössä (Osatyo IV).
Aineistot osatöihin I ja III kerättiin tutkimuksia varten suunnitelluilla kyselyillä ja osatyöhön II haastattelulla. Elämänlaatua arvioitiin Psychological General Well- being (PGWB)– (Osatyöt I-III) ja Short-from 36 –kyselyiden (Osatyö II) avulla ja vatsaoireiden vaikeutta arvioitiin Gastrointestinal Symptoms Rating Scale – kyselylomakkeella (Osatyöt II ja III). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitamää hoitoilmoitusrekisteriä käytettiin osatyössä IV.
Ihokeliakiapotilaat kokivat diagnoosivaiheessa terveytensä heikentyneeksi ja he kärsivät alentuneesta elämänlaadusta kontrolleihin verrattuna. Niillä ihokeliakiapotilailla, jotka kärsivat iho-oireiden lisäksi vatsaoireista, elämanlaatu oli matalampi kuin niillä, joilla vatsaoireita ei ollut (PGWB yhteissumma, mediaani 89 vs. 100, p = 0.003). Vuoden kuluttua gluteenittoman ruokavaliohoidon aloituksesta elämänlaatu oli sekä vatsaoireisilla että –oireettomilla ihokeliakiapotilailla samalla tasolla kuin terveillä verrokeilla. Myös pitkään ruokavaliolla olleiden ihokeliakiapotilaiden elämänlaatu oli verrokkien tasolla (PGWB yhteissumma, mediaani 104 vs. 107, p = 0.150), eika hoidetuilla ihokeliakiapotilailla todettu pitkittyneitä vatsaoireita. Itseilmoitettu elinikainen luunmurtumariski todettiin samankaltaiseksi ihokeliakiassa ja keliakiassa, mutta keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin jälkeen ihokeliakiaa sairastavilla naisilla todettiin keliakiaa sairastaviin naisiin verrattuna matalampi murtumariski (riskitiheyssuhde, HR 0.473, 95% luottamusväli CI: 0.25–0.88). Ihokeliakiapotilaat, jotka raportoivat murtuman, karsivat hankalammista refluksioireista ja käyttivät enemmän protonipumpun estäjälääkkeitä kuin ne, joilla ei ollut murtumaa. Myös sairaalahoitoisten luunmurtumien riski diagnoosin jälkeen oli pienempi ihokeliakiapotilailla kuin keliakiaverrokeilla (HR 0.620, 95% CI: 0.43–0.95). Tästä huolimatta sekä keliakiassa etta ihokeliakiassa lonkkamurtumailmaantuvuudet olivat Suomen väestön tasolla.
Tämä tutkimus osoitti, että ihokeliakiaan liittyy kohonnut tautitaakka diagnoosivaiheessa, ja lisääntynyttä tautitaakkaa tavataan etenkin niillä ihokeliakiapotilailla, jotka kärsivat vatsaoireista. Lyhyt- tai pitkäaikaisesti hoidetussa ihokeliakiassa elämänlaadun ei todettu alentuneen, eikä hoidettuun ihokeliakiaan liittynyt pitkittyneitä vatsaoireita. Diagnoosin jälkeinen murtumariski todettiin ihokeliakiassa keliakiaa pienemmaksi. Lonkkamurtumariski ei ollut väestöön verrattuna lisääntynyt ihokeliakiassa, mutta ei myöskään keliakiassa, johon aiempien tutkimusten perusteella liittyy lisääntynyt lonkkamurtumariski.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4865]