Haemodynamic influences of liquorice and fermented milk products containing lactotripeptides and plant sterol esters
Hautaniemi, Elina (2019)
Hautaniemi, Elina
Tampereen yliopisto
2019
Sisätautioppi - Internal Medicine
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta - Faculty of Medicine and Health Technology
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2019-03-29
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0945-9
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0945-9
Tiivistelmä
Kohonnut verenpaine on merkittävä riskitekijä sydän- ja verisuonisairauksille sekä
ennenaikaiselle kuolemalle maailmanlaajuisesti. Kohonnut verenpaine esiintyy usein
yhdessä keskivartalolihavuuden, dyslipidemian ja insuliiniresistenssin kanssa.
Metabolinen oireyhtymä on näiden poikkeavuuksien kasauma ja tärkeä riskitekijä
sekä sydän- ja verisuonitautien että tyypin 2 diabeteksen synnylle. Ruokavalio yhdessä
muiden elämäntapamuutosten kanssa on avainasemassa kohonneen verenpaineen ja
siihen liittyvien häiriötilojen ehkäisyssä ja hoidossa. Elintarvikkeiden, jotka sisältävät
maitoproteiinista peräisin olevia biologisesti aktiivisia laktotripeptidejä, on havaittu
laskevan verenpainetta kliinisissä tutkimuksissa. Kaikki julkaistut tutkimukset eivät
kuitenkaan ole yhdenmukaisesti osoittaneet verenpainetta alentavaa vaikutusta.
Laktotripeptidien vaikutustavan on arveltu perustuvan angiotensiiniä konvertoivan
entsyymin estoon.
Lakritsivalmisteiden nauttiminen voi tunnetusti nostaa verenpainetta. Lakritsin
sisältämä glykyrritsiini metaboloituu suolistossa glykyrretiinihapoksi, joka vaikuttaa
kortisolin aineenvaihduntaan estämällä 11-α-hydroksisteroidi-dehydrogenaasityyppi-
2 (11α-HSD2) -entsyymiä, joka hajottaa biologisesti aktiivista kortisolia
inaktiiviseksi kortisoniksi. Liiallinen lakritsin nauttiminen lisää kortisolin sitoutumista
mineralokortikoidireseptoreihin, joita esiintyy useissa kudoksissa kuten munuaisissa,
verisuonten seinämissä, sydämessä ja keskushermostossa. Täten mahdollisia
lakritsihypertension taustalla olevia mekanismeja ovat solunulkoisen nestetilavuuden
kasvu, ääreisverenkierron vastuksen nousu, lisääntynyt valtimojäykkyys tai
muutokset sydämen tai autonomisen hermoston toiminnassa.
Tämän väitöskirjatyön tavoitteena oli selvittää reniini-angiotensiini-aldosteroni -
järjestelmää mahdollisesti estävien laktotripeptidien sekä kolesterolin imeytymistä
estävän kasvisteroliesterin yhteiskäytön vaikutusta hemodynamiikkaan ja plasman
lipideihin henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä. Lakritsin aiheuttama
verenpaineen nousu on aikaisemmin liitetty solunulkoisen nestetilavuuden
lisääntymiseen, joka esiintyy tyypillisesti yhdessä reniini-angiotensiini-aldosteroni -
järjestelmän vaimenemisen kanssa. Tämän väitöskirjatyön tavoitteena oli selvittää
minkälaiset muutokset verenkiertoelimistön toiminnassa johtavat verenpaineen
nousuun lakritsin nauttimisen jälkeen.
Ensimmäisessä osatyössä 104 henkilöä, joilla oli metabolinen oireyhtymä,
satunnaistettiin nauttimaan 12 viikon ajaksi hapanmaitovalmistetta, joka sisälsi
lakrotripeptidejä joko 5 tai 25 mg/pv yhdessä kasvisteroliesterin (2 g/pv) kanssa, tai
hapanmaitovalmistetta ilman tutkittavia yhdisteitä (placebo-valmiste) (I). Osatyö I
toteutettiin kaksoissokkoutettuna 3 ryhmän rinnakkaistutkimuksena. Lakritsin
vaikutuksia selvittävissä osatöissä (II-IV) verenpaineeltaan normaalit henkilöt
(n=22) söivät päivittäin kahden viikon ajan 120-300 g lakritsivalmistetta sisältäen
290-370 mg glykyrritsiiniä vuorokaudessa, ja verrokkeina toimivat henkilöt jatkoivat
tavanomaisen ruokavalionsa noudattamista. Verenkiertoelimistön toimintaa
tutkittiin kajoamattomalla menetelmällä makuulla ja passiivisen kallistuskokeen
aikana käyttäen impedanssikardiografiaa, tonometristä radialispaineiden mittausta ja
pulssiaallon analyysimenetelmää. Lisäksi ensimmäisessä osatyössä verenpainetta
seurattiin kotimittausten avulla.
Laktotripeptidejä ja kasvisteroliesteriä sisältävän hapanmaitovalmisteen
nauttiminen ei laskenut verenpainetta tai sen osatekijöitä ääreisverenkierron vastusta
tai minuuttitilavuutta placebo-valmisteeseen verrattuna henkilöillä, joilla oli
metabolinen oireyhtymä. Tulokset olivat yhdenmukaisia sekä laboratorio- että
kotimittauksissa. Tutkimusvalmisteen käytön havaittiin kuitenkin laskevan hieman
plasman LDL-kolesterolipitoisuutta.
Kahden viikon lakritsialtistus lisäsi solunulkoista nestetilavuutta sekä sentraalista
pulssipainetta ja augmentaatioindeksiä osoittaen voimistunutta ääreisverisuonista
takaisin heijastuvaa paineaaltoa, ja nosti sekä perifeeristä että sentraalista
verenpainetta. Lakritsin nauttimisen havaittiin lisäävän myös ääreisverenkierron
vastusta ja suurten valtimoiden jäykkyyttä. Lisäksi osoitettiin, että kallistuskokeen
aikana augmentaatioindeksin nousu korostui ja sydämen sykkeen nousu jäi
vähäisemmäksi lakritsia nauttineilla henkilöillä. Osatyö IV osoitti, että lakritsin
aiheuttama heikentynyt kronotrooppinen vaste pystyasentoon noustessa oli
yhteydessä pienentyneeseen virtsan kortisoni:kortisoli -suhteeseen, joka kuvaa 11α-
HSD2-entsyymin estoa. Lisäksi lakritsialtistuksen aiheuttaman ääreisverenkierron
vastuksen nousun havaittiin liittyvän heikentyneeseen typpioksidiperäiseen
verisuonten laajentumiseen.
Lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu ei aiheudu yksinomaan suolan ja
nesteen kertymisestä elimistöön vaan vaikutus välittyy usean mekanismin kautta.
Verenkiertoelimistön toiminnan mittaaminen pelkästään levossa huomattavasti
aliarvioi lakritsin aiheuttamia muutoksia, koska tutkimuksessa havaittu sydämen
sykkeen säätelyn muutos ja takaisin heijastuvan paineaallon kasvu korostuivat
pystyasennossa.
ennenaikaiselle kuolemalle maailmanlaajuisesti. Kohonnut verenpaine esiintyy usein
yhdessä keskivartalolihavuuden, dyslipidemian ja insuliiniresistenssin kanssa.
Metabolinen oireyhtymä on näiden poikkeavuuksien kasauma ja tärkeä riskitekijä
sekä sydän- ja verisuonitautien että tyypin 2 diabeteksen synnylle. Ruokavalio yhdessä
muiden elämäntapamuutosten kanssa on avainasemassa kohonneen verenpaineen ja
siihen liittyvien häiriötilojen ehkäisyssä ja hoidossa. Elintarvikkeiden, jotka sisältävät
maitoproteiinista peräisin olevia biologisesti aktiivisia laktotripeptidejä, on havaittu
laskevan verenpainetta kliinisissä tutkimuksissa. Kaikki julkaistut tutkimukset eivät
kuitenkaan ole yhdenmukaisesti osoittaneet verenpainetta alentavaa vaikutusta.
Laktotripeptidien vaikutustavan on arveltu perustuvan angiotensiiniä konvertoivan
entsyymin estoon.
Lakritsivalmisteiden nauttiminen voi tunnetusti nostaa verenpainetta. Lakritsin
sisältämä glykyrritsiini metaboloituu suolistossa glykyrretiinihapoksi, joka vaikuttaa
kortisolin aineenvaihduntaan estämällä 11-α-hydroksisteroidi-dehydrogenaasityyppi-
2 (11α-HSD2) -entsyymiä, joka hajottaa biologisesti aktiivista kortisolia
inaktiiviseksi kortisoniksi. Liiallinen lakritsin nauttiminen lisää kortisolin sitoutumista
mineralokortikoidireseptoreihin, joita esiintyy useissa kudoksissa kuten munuaisissa,
verisuonten seinämissä, sydämessä ja keskushermostossa. Täten mahdollisia
lakritsihypertension taustalla olevia mekanismeja ovat solunulkoisen nestetilavuuden
kasvu, ääreisverenkierron vastuksen nousu, lisääntynyt valtimojäykkyys tai
muutokset sydämen tai autonomisen hermoston toiminnassa.
Tämän väitöskirjatyön tavoitteena oli selvittää reniini-angiotensiini-aldosteroni -
järjestelmää mahdollisesti estävien laktotripeptidien sekä kolesterolin imeytymistä
estävän kasvisteroliesterin yhteiskäytön vaikutusta hemodynamiikkaan ja plasman
lipideihin henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä. Lakritsin aiheuttama
verenpaineen nousu on aikaisemmin liitetty solunulkoisen nestetilavuuden
lisääntymiseen, joka esiintyy tyypillisesti yhdessä reniini-angiotensiini-aldosteroni -
järjestelmän vaimenemisen kanssa. Tämän väitöskirjatyön tavoitteena oli selvittää
minkälaiset muutokset verenkiertoelimistön toiminnassa johtavat verenpaineen
nousuun lakritsin nauttimisen jälkeen.
Ensimmäisessä osatyössä 104 henkilöä, joilla oli metabolinen oireyhtymä,
satunnaistettiin nauttimaan 12 viikon ajaksi hapanmaitovalmistetta, joka sisälsi
lakrotripeptidejä joko 5 tai 25 mg/pv yhdessä kasvisteroliesterin (2 g/pv) kanssa, tai
hapanmaitovalmistetta ilman tutkittavia yhdisteitä (placebo-valmiste) (I). Osatyö I
toteutettiin kaksoissokkoutettuna 3 ryhmän rinnakkaistutkimuksena. Lakritsin
vaikutuksia selvittävissä osatöissä (II-IV) verenpaineeltaan normaalit henkilöt
(n=22) söivät päivittäin kahden viikon ajan 120-300 g lakritsivalmistetta sisältäen
290-370 mg glykyrritsiiniä vuorokaudessa, ja verrokkeina toimivat henkilöt jatkoivat
tavanomaisen ruokavalionsa noudattamista. Verenkiertoelimistön toimintaa
tutkittiin kajoamattomalla menetelmällä makuulla ja passiivisen kallistuskokeen
aikana käyttäen impedanssikardiografiaa, tonometristä radialispaineiden mittausta ja
pulssiaallon analyysimenetelmää. Lisäksi ensimmäisessä osatyössä verenpainetta
seurattiin kotimittausten avulla.
Laktotripeptidejä ja kasvisteroliesteriä sisältävän hapanmaitovalmisteen
nauttiminen ei laskenut verenpainetta tai sen osatekijöitä ääreisverenkierron vastusta
tai minuuttitilavuutta placebo-valmisteeseen verrattuna henkilöillä, joilla oli
metabolinen oireyhtymä. Tulokset olivat yhdenmukaisia sekä laboratorio- että
kotimittauksissa. Tutkimusvalmisteen käytön havaittiin kuitenkin laskevan hieman
plasman LDL-kolesterolipitoisuutta.
Kahden viikon lakritsialtistus lisäsi solunulkoista nestetilavuutta sekä sentraalista
pulssipainetta ja augmentaatioindeksiä osoittaen voimistunutta ääreisverisuonista
takaisin heijastuvaa paineaaltoa, ja nosti sekä perifeeristä että sentraalista
verenpainetta. Lakritsin nauttimisen havaittiin lisäävän myös ääreisverenkierron
vastusta ja suurten valtimoiden jäykkyyttä. Lisäksi osoitettiin, että kallistuskokeen
aikana augmentaatioindeksin nousu korostui ja sydämen sykkeen nousu jäi
vähäisemmäksi lakritsia nauttineilla henkilöillä. Osatyö IV osoitti, että lakritsin
aiheuttama heikentynyt kronotrooppinen vaste pystyasentoon noustessa oli
yhteydessä pienentyneeseen virtsan kortisoni:kortisoli -suhteeseen, joka kuvaa 11α-
HSD2-entsyymin estoa. Lisäksi lakritsialtistuksen aiheuttaman ääreisverenkierron
vastuksen nousun havaittiin liittyvän heikentyneeseen typpioksidiperäiseen
verisuonten laajentumiseen.
Lakritsin aiheuttama verenpaineen nousu ei aiheudu yksinomaan suolan ja
nesteen kertymisestä elimistöön vaan vaikutus välittyy usean mekanismin kautta.
Verenkiertoelimistön toiminnan mittaaminen pelkästään levossa huomattavasti
aliarvioi lakritsin aiheuttamia muutoksia, koska tutkimuksessa havaittu sydämen
sykkeen säätelyn muutos ja takaisin heijastuvan paineaallon kasvu korostuivat
pystyasennossa.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4928]