Quality Assurance and Evaluation as a Mode of Local Education Governance : The Case of Russian Schools
Gurova, Galina (2019)
Gurova, Galina
Tampereen yliopisto
2019
Kasvatustiede - Education
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta - Faculty of Education and Culture
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2019-02-01
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0991-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0991-6
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten koulutusta hallitaan paikallistasolla laadunvarmistuksen ja -arvioinnin (engl. ”QAE”, quality assurance and evaluation) työkaluilla. Tutkimus tarkastelee ensiksi sitä, millaisia koulutushallinnan muotoja on ilmennyt uusien laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapojen myötä. Toiseksi tutkimuksessa pohditaan paikallistoimijoiden, kuten opettajien, koulujen hallintohenkilökunnan tai paikallisten kouluviranomaisten roolia hallinnoinnin rakentamisessa laadunvarmistuksen ja -arvioinnin avulla. Tutkimuksessa problematisoidaan väitettä siitä, että uusien laadunvarmistuksen ja -arvioinnin mekanismien esiintulo muuttaisi hallinnointia perusteellisesti. Sen sijaan tutkimuksessa nostetaan esille monimutkaisuuksia, ristiriitaisuuksia ja jatkumoja entisten ja nykyisten koulutushallinnan tapojen sisältä ja väliltä. Huomiota kiinnitetään myös paikallistoimijoiden toimijuuteen: Miten paikallistoimijat rakentavat yhdessä paikallisia laadunvarmistuksen ja -arvioinnin käytänteitä reagoimalla niihin ja hyödyntämällä niitä resurssien ja vaikutuksen saamiseksi.
Koulutuksen laatuun on viime vuosikymmeninä kiinnitetty yhä enemmän huomiota, sillä sitä pidetään avaimena tietoyhteiskunnan vaurauteen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Laadunvarmistus ja -arviointi ovat kehittyneet nopeasti tämän suuntauksen vanavedessä, ja tällä hetkellä niillä on merkittävä rooli kansallisten koulutuksen ohjauksessa. Niiden avulla muun muassa arvioidaan ja pyritään kehittämään koulutusjärjestelmien tuloksellisuutta. Erityisesti laajat oppimistulosten arvioinnit, niiden pohjalta tuotetut vertailut ja oppilasarvioinnin perusteella tehdyt koulutusinstituutioiden ja henkilökunnan arvioinnit ovat saavuttaneet merkittävän aseman ja ovat siten enenevässä määrin herättäneet myös tutkijoiden kiinnostusta. Laadunvarmistuksen ja -arvioinnin käytänteiden nähdään tuovan isoja muutoksia koulutuksen hallintatapoihin. Tutkijat puhuvat ”käänteentekevästä muutoksesta”, joka ilmenee ”uusien tilivelvollisuuksien” syntymisenä julkisella sektorilla (Strathern, 2000). Lisäksi on keskusteltu koulutuksen ”jälkibyrokraattisesta hallintajärjestelmästä” (Maroy, 2008) sekä hyvinvointivaltion jälkeisestä ajasta (Gewirtz,
2002).
Tutkimus ottaa kriittisen kannan sitä väitettä kohtaan, jonka mukaan ottamalla tiettyjä laadunvarmistuksen ja -arvioinnin työkaluja käyttöön valtio väistämättä muuttaa hallinnan tapojaan. Tutkimus haastaa myös idean siitä, että erilliset ja täysin erilaiset hallintomallit ovat olemassa historiallisina todellisuuksina. Tämä näkemys on saanut inspiraatiota kriittisestä uusliberalismin tutkimuksesta ja erityisesti jälkisosialistisesta tutkimusperinteestä. Tutkijat, jotka ovat vaikuttaneet tähän perinteeseen (kuten Collier, 2011; Silova, 2010; Kipnis, 2008), osoittavat, ettei uusliberalismi ole yhtenäinen doktriini, joka ilmenee samalla tavalla ympäri maailmaa, vaan käytännössä se on aina osittainen, moniarvoinen ja epätäydellinen ja ilmenee vastareaktiona tiettyihin paikallisiin olosuhteisiin. Lisäksi se riippuu institutionaalisten viitekehysten jatkuvuudesta. Tutkijat painottavat paikallisten käytänteiden huomioimista, korostavat eri subjektien toimijuutta ja vaativat hallintajärjestelmien tarkkaa tutkimista mallien oletettujen ilmentymien tarkastelun sijasta. Tämä tutkimus kontribuoi kriittisen jälkisosialistisen tutkimuksen perinteeseen ja tarkastelee laadunvarmistuksen ja - arvioinnin työkaluja paikallistason hallinnan näkökulmasta.
Tutkimuksen aineisto on kerätty eräältä Venäjän alueelta, jonka laadunvarmistus ja -arviointijärjestelmä koki äskettäin muutoksia. Uudet laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytavat, joita otetaan tällä hetkellä käyttöön ympäri Venäjää, sisältävät korkeapanoksisen opiskelijoiden suoriutumisen arvioinnin ja suoriutumisperustaisen opettajien palkkausjärjestelmän, jotka vastaavat muiden maiden kiisteltyjä koulujen tulosvastuureformeja. Tutkimuksen rakenne oli seuraava: Ensiksi tarkasteltiin Venäjän kansallisen laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapojen kehitystä sodanjälkeisestä neuvostoajasta nykypäivään. Toiseksi koulutuksen laadunvarmistuksen ja -arvioinnin paikallisjärjestelmää analysoitiin normatiivisten asiakirjojen avulla; miten koulutustoimijat raportoivat siitä, ja miten se ilmeni jokapäiväisissä koulujen käytänteissä. Tutkimuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota uusien laadunvarmistuksen ja -arvioinnin osaalueiden paikkaan ja rooleihin paikallisen koulutushallintatavan kokonaisjärjestelmässä. Lopuksi keskityttiin niihin tapoihin, joilla hallintohenkilökunta ja opettajat reagoivat laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapoihin ja rakentavat ja muokkaavat niitä paikallisesti. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostui havainnoista ja haastatteluista, jotka toteutettiin kouluissa ja paikallisviranomaisten kanssa.
Analyysin perusteella paikalliset laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytavat sisälsivät sekä perinteisiä että uusia laadunvarmistuksen elementtejä. Uudistus oli enneminkin asteittainen kuin hajottava, ja lopputuloksena syntyneillä menettelytavoilla oli kerroksellinen luonne. Uudemmat laadunvarmistuksen ja -arvioinnin työkalut vahvistivat vanhoja työkaluja paikallisen tason hallinnassa sen sijaan, että ne olisivat korvanneet ne. Uudet työkalut loivat yhteyksiä säädösten toteutuksen ja resurssienjaon välille sekä helpottivat viranomaisten pääsyä koulujen sisäisiin prosesseihin muodollistamalla ne ja tuomalla ne viranomaiskontrollin alaisiksi.
Paikallistoimijoiden asemien ja intressien monimuotoisuus edistää laadunvarmistuksessa ja -arvioinnissa käytettyjen työkalujen ja toimintatapojen moninaisuutta. Esimerkiksi ne koulut, joiden opiskelijat suoriutuvat paremmin, voivat saada resursseja ja vaikutusvaltaa laadunvarmistuksen ja -arvioinnin mekanismien avulla. Siispä tällaiset koulut pitävät näitä mekanismeja hyödyllisinä ja edistävät niiden käyttöönottoa. Vastaavasti taas ne koulut, joissa suoriutuminen on heikompaa, saattavat joutua vaikeaan kierteeseen, jossa ne jatkuvasti menettävät vaikutusvallan resursseja ja mahdollisuuksia Tämän tutkimuksen valossa perinteinen laadunvarmistus ja -arviointi, joka keskittyy lain noudattamiseen ja riittävien koulutuspanostusten valmisteluun, on suoritusperustaisia työkaluja hyödyllisempi sellaisille kouluille, jotka toimivat epäedullisissa konteksteissa tai joilla on vähemmän resursseja.
Yksittäisten toimijoiden, kuten opettajien, hallintohenkilökunnan tai viranomaisedustajien käytös saattaa vaikuttaa paikallisen laadunvarmistuksen ristiriitaiseen luonteeseen. Jotkut koulujen hallintohenkilökunnan jäsenet ottivat aktiivisesti käyttöön suoriutumisperustaisia työkaluja johtaakseen opetushenkilökuntaa, kun taas toiset pyrkivät rajoittamaan kyseisten työkalujen käyttöä välttääkseen kilpailun aiheuttamat ristiriidat opettajien välillä. Myös viranomaisedustajien välillä oli eroja: Kun toisten mielestä uudet arviointityökalut olivat tehokkaita koulujen muutoksen edistämisessä, toiset lähinnä käyttivät niitä raportoidakseen esimiesasemassa oleville viranomaisille ja käyttivät perinteisimpiä tapoja toteuttaakseen interventioita kouluissa. Haastatelluilla opettajilla oli epäilevä asenne uusia laadunvarmistuksen ja -arvioinnin työkaluja kohtaan, ja he etäännyttivät itsensä ammatillisesti uusista menettelytavoista. Opettajat kuitenkin välttivät avointa vastarintaa ja ilmaisivat ”teeskenneltyä tukea” (Yurchak, 1997) uudenlaista laadunvarmistusta ja - arviointia kohtaan toteuttamalla sitä ainoastaan muodollisesti tai hyötymällä uusista suoriutumisperustaisista mahdollisuuksista palkkojensa korotuksiin. Tämänkaltainen paikallistoimijoiden toiminta epäilemättä vahvistaa kiisteltyä laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapojen tuottamaa auditointikulttuuria, mutta toisaalta se mahdollisesti horjuttaa sitä pidemmällä aikavälillä.
Tulkitakseen laadunvarmistuksen ja -arvioinnin monimuotoisuutta paikallistasolla tämä tutkimus esittää eri hallinnan teoriat yhdistävää tutkimusotetta. Tutkimus myös laajentaa laadunvarmistuksen ja -arvioinnin teoreettisia lähestymistapoja nostamalla keskusteluun arvioinnin ja laadunvarmistuksen toimintoja perinteisessä byrokratiassa, uudessa julkisjohtamisessa (engl. NPM, new public management) ja etäältä hallinnassa. Lisäksi se osoittaa, että erilaisille hallintamalleille tunnusomaiset osa-alueet ja piirteet ovat samanaikaisesti läsnä paikallisissa menettelytavoissa ja käytännössä.
Koulutuksen laatuun on viime vuosikymmeninä kiinnitetty yhä enemmän huomiota, sillä sitä pidetään avaimena tietoyhteiskunnan vaurauteen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Laadunvarmistus ja -arviointi ovat kehittyneet nopeasti tämän suuntauksen vanavedessä, ja tällä hetkellä niillä on merkittävä rooli kansallisten koulutuksen ohjauksessa. Niiden avulla muun muassa arvioidaan ja pyritään kehittämään koulutusjärjestelmien tuloksellisuutta. Erityisesti laajat oppimistulosten arvioinnit, niiden pohjalta tuotetut vertailut ja oppilasarvioinnin perusteella tehdyt koulutusinstituutioiden ja henkilökunnan arvioinnit ovat saavuttaneet merkittävän aseman ja ovat siten enenevässä määrin herättäneet myös tutkijoiden kiinnostusta. Laadunvarmistuksen ja -arvioinnin käytänteiden nähdään tuovan isoja muutoksia koulutuksen hallintatapoihin. Tutkijat puhuvat ”käänteentekevästä muutoksesta”, joka ilmenee ”uusien tilivelvollisuuksien” syntymisenä julkisella sektorilla (Strathern, 2000). Lisäksi on keskusteltu koulutuksen ”jälkibyrokraattisesta hallintajärjestelmästä” (Maroy, 2008) sekä hyvinvointivaltion jälkeisestä ajasta (Gewirtz,
2002).
Tutkimus ottaa kriittisen kannan sitä väitettä kohtaan, jonka mukaan ottamalla tiettyjä laadunvarmistuksen ja -arvioinnin työkaluja käyttöön valtio väistämättä muuttaa hallinnan tapojaan. Tutkimus haastaa myös idean siitä, että erilliset ja täysin erilaiset hallintomallit ovat olemassa historiallisina todellisuuksina. Tämä näkemys on saanut inspiraatiota kriittisestä uusliberalismin tutkimuksesta ja erityisesti jälkisosialistisesta tutkimusperinteestä. Tutkijat, jotka ovat vaikuttaneet tähän perinteeseen (kuten Collier, 2011; Silova, 2010; Kipnis, 2008), osoittavat, ettei uusliberalismi ole yhtenäinen doktriini, joka ilmenee samalla tavalla ympäri maailmaa, vaan käytännössä se on aina osittainen, moniarvoinen ja epätäydellinen ja ilmenee vastareaktiona tiettyihin paikallisiin olosuhteisiin. Lisäksi se riippuu institutionaalisten viitekehysten jatkuvuudesta. Tutkijat painottavat paikallisten käytänteiden huomioimista, korostavat eri subjektien toimijuutta ja vaativat hallintajärjestelmien tarkkaa tutkimista mallien oletettujen ilmentymien tarkastelun sijasta. Tämä tutkimus kontribuoi kriittisen jälkisosialistisen tutkimuksen perinteeseen ja tarkastelee laadunvarmistuksen ja - arvioinnin työkaluja paikallistason hallinnan näkökulmasta.
Tutkimuksen aineisto on kerätty eräältä Venäjän alueelta, jonka laadunvarmistus ja -arviointijärjestelmä koki äskettäin muutoksia. Uudet laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytavat, joita otetaan tällä hetkellä käyttöön ympäri Venäjää, sisältävät korkeapanoksisen opiskelijoiden suoriutumisen arvioinnin ja suoriutumisperustaisen opettajien palkkausjärjestelmän, jotka vastaavat muiden maiden kiisteltyjä koulujen tulosvastuureformeja. Tutkimuksen rakenne oli seuraava: Ensiksi tarkasteltiin Venäjän kansallisen laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapojen kehitystä sodanjälkeisestä neuvostoajasta nykypäivään. Toiseksi koulutuksen laadunvarmistuksen ja -arvioinnin paikallisjärjestelmää analysoitiin normatiivisten asiakirjojen avulla; miten koulutustoimijat raportoivat siitä, ja miten se ilmeni jokapäiväisissä koulujen käytänteissä. Tutkimuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota uusien laadunvarmistuksen ja -arvioinnin osaalueiden paikkaan ja rooleihin paikallisen koulutushallintatavan kokonaisjärjestelmässä. Lopuksi keskityttiin niihin tapoihin, joilla hallintohenkilökunta ja opettajat reagoivat laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapoihin ja rakentavat ja muokkaavat niitä paikallisesti. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostui havainnoista ja haastatteluista, jotka toteutettiin kouluissa ja paikallisviranomaisten kanssa.
Analyysin perusteella paikalliset laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytavat sisälsivät sekä perinteisiä että uusia laadunvarmistuksen elementtejä. Uudistus oli enneminkin asteittainen kuin hajottava, ja lopputuloksena syntyneillä menettelytavoilla oli kerroksellinen luonne. Uudemmat laadunvarmistuksen ja -arvioinnin työkalut vahvistivat vanhoja työkaluja paikallisen tason hallinnassa sen sijaan, että ne olisivat korvanneet ne. Uudet työkalut loivat yhteyksiä säädösten toteutuksen ja resurssienjaon välille sekä helpottivat viranomaisten pääsyä koulujen sisäisiin prosesseihin muodollistamalla ne ja tuomalla ne viranomaiskontrollin alaisiksi.
Paikallistoimijoiden asemien ja intressien monimuotoisuus edistää laadunvarmistuksessa ja -arvioinnissa käytettyjen työkalujen ja toimintatapojen moninaisuutta. Esimerkiksi ne koulut, joiden opiskelijat suoriutuvat paremmin, voivat saada resursseja ja vaikutusvaltaa laadunvarmistuksen ja -arvioinnin mekanismien avulla. Siispä tällaiset koulut pitävät näitä mekanismeja hyödyllisinä ja edistävät niiden käyttöönottoa. Vastaavasti taas ne koulut, joissa suoriutuminen on heikompaa, saattavat joutua vaikeaan kierteeseen, jossa ne jatkuvasti menettävät vaikutusvallan resursseja ja mahdollisuuksia Tämän tutkimuksen valossa perinteinen laadunvarmistus ja -arviointi, joka keskittyy lain noudattamiseen ja riittävien koulutuspanostusten valmisteluun, on suoritusperustaisia työkaluja hyödyllisempi sellaisille kouluille, jotka toimivat epäedullisissa konteksteissa tai joilla on vähemmän resursseja.
Yksittäisten toimijoiden, kuten opettajien, hallintohenkilökunnan tai viranomaisedustajien käytös saattaa vaikuttaa paikallisen laadunvarmistuksen ristiriitaiseen luonteeseen. Jotkut koulujen hallintohenkilökunnan jäsenet ottivat aktiivisesti käyttöön suoriutumisperustaisia työkaluja johtaakseen opetushenkilökuntaa, kun taas toiset pyrkivät rajoittamaan kyseisten työkalujen käyttöä välttääkseen kilpailun aiheuttamat ristiriidat opettajien välillä. Myös viranomaisedustajien välillä oli eroja: Kun toisten mielestä uudet arviointityökalut olivat tehokkaita koulujen muutoksen edistämisessä, toiset lähinnä käyttivät niitä raportoidakseen esimiesasemassa oleville viranomaisille ja käyttivät perinteisimpiä tapoja toteuttaakseen interventioita kouluissa. Haastatelluilla opettajilla oli epäilevä asenne uusia laadunvarmistuksen ja -arvioinnin työkaluja kohtaan, ja he etäännyttivät itsensä ammatillisesti uusista menettelytavoista. Opettajat kuitenkin välttivät avointa vastarintaa ja ilmaisivat ”teeskenneltyä tukea” (Yurchak, 1997) uudenlaista laadunvarmistusta ja - arviointia kohtaan toteuttamalla sitä ainoastaan muodollisesti tai hyötymällä uusista suoriutumisperustaisista mahdollisuuksista palkkojensa korotuksiin. Tämänkaltainen paikallistoimijoiden toiminta epäilemättä vahvistaa kiisteltyä laadunvarmistuksen ja -arvioinnin menettelytapojen tuottamaa auditointikulttuuria, mutta toisaalta se mahdollisesti horjuttaa sitä pidemmällä aikavälillä.
Tulkitakseen laadunvarmistuksen ja -arvioinnin monimuotoisuutta paikallistasolla tämä tutkimus esittää eri hallinnan teoriat yhdistävää tutkimusotetta. Tutkimus myös laajentaa laadunvarmistuksen ja -arvioinnin teoreettisia lähestymistapoja nostamalla keskusteluun arvioinnin ja laadunvarmistuksen toimintoja perinteisessä byrokratiassa, uudessa julkisjohtamisessa (engl. NPM, new public management) ja etäältä hallinnassa. Lisäksi se osoittaa, että erilaisille hallintamalleille tunnusomaiset osa-alueet ja piirteet ovat samanaikaisesti läsnä paikallisissa menettelytavoissa ja käytännössä.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4996]