Onko aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä vaikutusta emotionaaliseen reaktiivisuuteen?
Järvinen, Jenni (2018)
Järvinen, Jenni
2018
Psykologian tutkinto-ohjelma - Degree Programme in Psychology
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2018-08-31
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201809062473
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201809062473
Tiivistelmä
Aistitiedon prosessoinnin herkkyydestä on puhuttu Suomessa usein nimellä erityisherkkyys ja ilmiön olemassaolosta sekä sisällöstä on viime vuosina ollut vääntöä mediassa. Aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä (SPS; Sensory Processing Sensitivity) tarkoitetaan osittain perinnöllistä persoonallisuuden piirrettä, johon kuuluvat erityisesti sensitiivisyys sisäisiin ja ulkoisiin ärsykkeisiin ilman aistikanavaan liittyvää yliherkkyyttä sekä tapa käsitellä tietoa syvällisemmin ennen toimintaa. Lisäksi aistitiedon prosessoinnin herkkyyteen kuuluvat esimerkiksi voimakkaammat emotionaaliset reaktiot. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, onko aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä vaikutusta emotionaaliseen reaktiivisuuteen, jota mitattiin ihokonduktanssina, sydämen sykkeenä, itsearvioituna valenssina ja itsearvioituna virittyneisyytenä esitettäessä kuvaärsykkeitä.
Tutkittavat rekrytoitiin Tampereen alueen toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksista ja heidät valittiin internetkyselyyn vastanneiden keskuudesta Highly Sensitive Person Scale -kyselyn pistemäärän perusteella siten, että muodostettiin kaltaistamalla matalan ja korkean aistitiedon prosessoinnin herkkyyden ryhmät. Laboratoriokokeessa esitettiin International Affective Picture System -kuvasarjasta yhteensä 48 kuvaärsykettä satunnaistetussa järjestyksessä viidestä eri kuvakategoriasta: erittäin negatiivisesta, negatiivisesta, neutraalista, positiivisesta ja erittäin positiivisesta.
Aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä ei ollut vaikutusta ihokonduktanssiin, itsearvioituun valenssiin eikä itsearvioituun virittyneisyyteen. Aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä oli tilastollisesti melkein merkitsevää lähestyvä vaikutus sydämen sykevasteisiin. Korkean aistitiedon prosessoinnin herkkyyden ryhmällä sydämen sykevaste vaikuttaa normaalista poikkeavalta, kun taas matalan aistitiedon prosessoinnin herkkyyden ryhmällä havaittiin normaali orientaatioreaktio sykkeessä.
Tutkimus antaa viitettä siitä, että aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä voi olla vaikutusta sydämen sykevasteisiin, mutta ei välttämättä itsearvioituun tai objektiivisesti mitattuun virittyneisyyteen. Tiedon syvällinen prosessointi ja voimakkaat emotionaaliset reaktiot saatetaan siis kokea aistitiedon prosessoinnin herkkyyden piirteen osalta ilman suurempaa virittyneisyyttä ja havaita sydämen sykevasteissa. Aistitiedon prosessoinnin herkkyyttä tulee tutkia lisää, jotta käsitteen määrittely tarkentuisi ja tiedettäisiin, miten piirre vaikuttaa autonomisen hermoston reaktioihin ja käyttäytymiseen.
Tutkittavat rekrytoitiin Tampereen alueen toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksista ja heidät valittiin internetkyselyyn vastanneiden keskuudesta Highly Sensitive Person Scale -kyselyn pistemäärän perusteella siten, että muodostettiin kaltaistamalla matalan ja korkean aistitiedon prosessoinnin herkkyyden ryhmät. Laboratoriokokeessa esitettiin International Affective Picture System -kuvasarjasta yhteensä 48 kuvaärsykettä satunnaistetussa järjestyksessä viidestä eri kuvakategoriasta: erittäin negatiivisesta, negatiivisesta, neutraalista, positiivisesta ja erittäin positiivisesta.
Aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä ei ollut vaikutusta ihokonduktanssiin, itsearvioituun valenssiin eikä itsearvioituun virittyneisyyteen. Aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä oli tilastollisesti melkein merkitsevää lähestyvä vaikutus sydämen sykevasteisiin. Korkean aistitiedon prosessoinnin herkkyyden ryhmällä sydämen sykevaste vaikuttaa normaalista poikkeavalta, kun taas matalan aistitiedon prosessoinnin herkkyyden ryhmällä havaittiin normaali orientaatioreaktio sykkeessä.
Tutkimus antaa viitettä siitä, että aistitiedon prosessoinnin herkkyydellä voi olla vaikutusta sydämen sykevasteisiin, mutta ei välttämättä itsearvioituun tai objektiivisesti mitattuun virittyneisyyteen. Tiedon syvällinen prosessointi ja voimakkaat emotionaaliset reaktiot saatetaan siis kokea aistitiedon prosessoinnin herkkyyden piirteen osalta ilman suurempaa virittyneisyyttä ja havaita sydämen sykevasteissa. Aistitiedon prosessoinnin herkkyyttä tulee tutkia lisää, jotta käsitteen määrittely tarkentuisi ja tiedettäisiin, miten piirre vaikuttaa autonomisen hermoston reaktioihin ja käyttäytymiseen.