Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Viron hoitotyön kehittyminen ja muotoutuminen yhteiskunnallisessa muutoksessa : seurantatutkimus

Ernits, Ülle (2018)

 
Avaa tiedosto
978-952-03-0727-1.pdf (3.607Mt)
Lataukset: 



Ernits, Ülle
Tampere University Press
2018

Hoitotiede - Nursing Science
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta - Faculty of Social Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2018-05-25
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0727-1
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa hoitotyön ja sen toimintojen muotoutumista kuvaileva tilastollinen hoitotyön malli. Lisäksi tavoitteena oli kuvata seurantatutkimuksena Virossa tehtävän hoitotyön toimintoja potilaiden hyvinvoinnin kannalta sekä organisaatiokulttuurin ja toimintaympäristön yhteyksiä hoitotyöhön sairaanhoitajien näkökulmasta. Tutkimuksen painopiste on sairaanhoitajan ammatillinen toiminta, jota tarkasteltiin sairaanhoitajien toteuttamien hoitotoimintojen (fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset, hengelliset) kautta. Lisäksi tarkasteltiin sairaanhoitajien arvioita hoitotoimintoihin käytetystä ajasta ja hoitoalan kehitystä. Tutkimus on peruslähtökohdiltaan hoitotieteellinen, mutta siinä on hyödynnetty monitieteellistä lähestymistapaa, erityisesti yhteiskuntatieteellistä ja kasvatustieteellistä tutkimusta. Tutkimuskohteena olivat sairaanhoitajien ammatillinen toiminta, työolosuhteet ja organisaatiokulttuuri sairaanhoitajien näkökulmasta. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista lähestymistapaa. Tutkimus perustui The Baltic-Finland NuRsE -projektin puitteissa Virosta kerättyyn aineistoon ja sen analyysiin. Projektiin osallistui Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan hoitoalan asiantuntijoita ja työtä koordinoi projektityöryhmä.

Tutkimuksessa käytettiin mittarina kyselyä, joka laadittiin vuonna 1997 ja pilotoitiin vuonna 1998, minkä jälkeen sitä muokattiin. Tutkimus toteutettiin seurantatutkimuksen mukaisesti kaksivaiheisena vuosina 1999 ja 2009. Alkuperäinen kyselylomake koostui 42 kysymyksestä, joista tässä tutkimuksessa on tutkimustavoitteiden mukaisesti käytetty 35 kysymystä. Vuonna 1999 tutkimukseen otettiin Viron 14 sairaalaa, jossa oli sisätautien ja kirurgian osastot. Kyselylomake lähetettiin 640 sairaanhoitajalle, joilla oli vähintään yhden vuoden työkokemus. Lomakkeita palautettiin 579 (vastausprosentti oli 94). Analyysiin hyväksyttiin 517 lomaketta, joten lopullinen vastausprosentti oli 81. Vuonna 2009, jolloin tehtiin uusi mittaus, Viron terveydenhuoltojärjestelmän rakenne oli uusittu ja sairaaloita vähennetty. Lomakkeita lähetettiin 260 kappaletta kuuteen sairaalaan, ja niistä palautettiin 244 (vastausprosentti oli 94). Analyysiin otettiin 215 lomaketta, joten lopulliseksi vastausprosentiksi muodostui 83.

Kaikki aineiston käsittely toteutettiin Stata 14.2 tilasto-ohjelmistolla. Kahdessa tutkimusvaiheessa mitattuja muuttujia vertailtiin keskenään. Keskiarvojen vertailuun käytettiin t-testiä, mediaanien vertailuun Wilcoxonin testiä, jakaumien vertailuun khiin neliö -testiä (χ2) ja Kolmogorov-Smirnovin testiä. Eri tutkimusvaiheissa mitattuja muuttujia pidettiin merkitsevästi erilaisina, jos testin laskemalla saatu merkitsevyyden todennäköisyys sai arvon p < 0.05. Tulokset luonnehtivat vastaajien arvioita fyysisten, psyykkisten, sosiaalisten ja hengellisten hoitotoimintojen tärkeydestä potilaiden hyvinvoinnin takaamisessa. Muuttujat muodostettiin pääkomponenttianalyysilla. Tämän jälkeen laadittiin lineaariset regressiomallit, joilla selvitettiin eri taustamuuttujien vaikutusta potilaiden hyvinvoinnin takaavista hoitotoiminnoista esitettyihin tärkeysarvioihin molemmissa tutkimusvaiheissa. Aineiston analyysin tuloksena laadittuun tilastolliseen toimintamalliin valittiin ne riippumattomat muuttujat, joilla oli analyysin perusteella tilastollisesti merkitsevä vaikutus riippuviin muuttujiin.

Tutkimuksen tuloksena saatiin tietoa Viron sairaanhoidon kehityksestä ja sairaanhoitajien ammatillisesta toiminnasta sairaanhoitajien näkökulmasta vuosina 1999 ja 2009. Lisäksi saatiin tietoa hoitotyön tavoitteista, potilaiden fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta ja hengellisestä hyvinvoinnista sekä ongelmista ja niihin liittyvistä hoitotoiminnoista, organisaatiokulttuurista ja toimintaympäristöstä. Kaksivaiheisen tutkimuksen tulosten perusteella laadittu tilastollinen hoitotyön toimintamalli esittää hoitotoimintojen merkittävät komponentit ja niihin vaikuttavat tekijät potilaiden hyvinvoinnin näkökulmasta. Potilaiden hyvinvointiin merkittävimmin liittyneet tekijät voi jakaa viiteen ryhmään: sairaanhoitajien työkokemus, organisaatiotekijät, hoitotoimintoihin kulunut aika ja potilailla esiintyvien hengellisten ja psyykkisten ongelmien tiedostaminen.

Tutkimustuloksista saatua tietoa voidaan hyödyntää opiskelijoiden oppimis- ja tutkijoiden tutkimisprosessin tukemisessa, käytännön hoitotyön kehittämisessä sekä hoitotyön historiallisen näkökulman ymmärtämisessä ajassa ja yhteiskunnallisessa muutoksessa. Laaja, koko Viron kattava tutkimus antaa huomattavan panoksen hoitoalan koulutukseen perus-, maisteri- sekä tohtoritasolla, ja tukee hoitotieteen kehitystä Virossa. Tutkimuksella on kansainvälistä merkitystä, sillä se tarjoaa kokonaiskatsauksen Virossa viime vuosikymmeninä tehtyyn hoitotyöhön ja sen tulevaisuudennäkymiin. Lisäksi tutkimus antaa lisätietoa hoitotyön prosessiin sisältyvistä monimutkaisista yhteyksistä.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [5026]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste