Business Meets Politics : Intertwined economic and political discursive structures in the case of Nokia in Finland
Poutanen, Mikko (2018)
Poutanen, Mikko
Tampere University Press
2018
Valtio-oppi - Political Science
Johtamiskorkeakoulu - Faculty of Management
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2018-04-06
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0683-0
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0683-0
Tiivistelmä
Väitöskirjatutkimus tarkastelee julkisen diskurssin ja argumentoinnin tilaa Suomessa. Julkisuudessa esiintyvä poliittinen argumentaatio toimii hegemonisen vaikutusvallan areenana, jolla määritellään mistä asioista puhutaan, miten, ja kenen toimesta. Joitain argumentteja edistetään strategisesti poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, kun taas toisia otetaan itsenäisesti käyttöön niiden toimivuuden vuoksi. Argumentaatio nojaa suostutteluun, eikä suoraan vallankäyttöön. Demokratiassa argumentaatio on tapa saavuttaa tukea omille aloitteille, ja perustella hyväksyttävästi kiistanalaisia päätöksiä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti taloudellisiin perusteisiin pohjautuvaa argumentaatiota, sen hyödyntämistä politiikassa, ja sen ylivaltaa päätöksenteon perusteena.
Argumentin taustatekijöiden yhteneväisyys auttaa pohjaoletuksia tukemaan toisiaan yli erilaisten yhteiskunnan alojen, kuten esimerkiksi liiketoiminnasta median kautta politiikkaan. Vakuuttavat argumentit yhdellä kentällä houkuttelevat hyödyntämään niitä myös muualla. Esimerkiksi irtisanomistilanteissa yrityksen on kannattavaa korostaa väistämättömyyttä ja välttämättömyyttä, vähätellen näin omaa toimintakykyään ja siten myös vastuuta ulkoisten tekijöiden pakottavista toimista. Poliittinen toimija voi samoin oikeuttaa toimensa vedoten ulkoisiin tekijöihin, koska tämä argumentti on kansalaisille tuttu jo työelämästä. Taloudellista logiikkaa on vaikea kiistää.
Tutkimusta ohjaa “kipeiden, mutta välttämättömien päätösten” leviäminen yleiseksi argumentaation muodoksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Siinä missä yritysjohtajat perustelevat henkilöstövähennyksiä kipeinä, mutta välttämättöminä ratkaisuina, jotka takaavat yrityksen tuottavuuden tulevaisuudessa, poliitikot puolestaan pahoittelevat joutuvansa tekemään yhtä lailla kipeitä, mutta välttämättömiä leikkauksia hyvinvointiyhteiskunnan palveluihin taatakseen sen kestävän tulevaisuuden. Molemmissa tapauksissa toimijat julistavat ryhtyvänsä näihin toimiin vastentahtoisesti, mutta vedoten pakottaviin tekijöihin. Niin ikään vedoten leikkauksiin nyt, jotta tulevaisuus voidaan turvata – lyhytkestoista kärsimystä seuraa parempi tulevaisuus. Julkisen talouden sopeuttaminen ja yrityksen kulurakenteen tasapainottaminen seuraavat täysin samanlaista argumentaatio-rakennetta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan taloudellisen toimintalogiikan ja argumentaation valta-asemaa demokraattisessa päätöksenteossa.
Globalisaation aikakaudella kansantaloudet ovat asettaneet kilpailukyvyn ja vastuullisen taloudenhoidon etusijalle. Kyseessä on suuri muutos tavassa hahmottaa yhteiskunnan ja valtion roolia politiikassa talouden alaisina toimijoina. Tässä tutkimuksessa tätä kehityskulkua ohjaa uusliberaali ideologia, joka suuntautuu markkinavoimien keskeisyyttä korostavien kehysten kautta, ja ilmenee argumentaation tasolla. Laajan yhteiskunnallisen diskursiivisen muutoksen hahmottaminen vaatii kaikkien näiden kolmen teoreettisen tasojen huomioimista: ns. faircloughlaisen koulukunnan (Fairclough & Fairclough 2012) kriittisen diskurssianalyysin argumentatiivinen käänne yhdistetään kehysteoriaan ja ideologiateoriaan selittämään kuinka yhteiskunnallista todellisuutta rakennetaan uudelleen. Vaikka talous pidetään käsitteellisesti erossa politiikasta, talouden prioriteetit ohjaavat kuitenkin politiikkaa keskeisesti. Tämä johtaa siihen, että politiikka menettää osan merkityksestään todellisten vaihtoehtojen harkinnan ja keskustelun areenana.
Tutkimuksen teoreettinen kolmijakoisuus yhdistyy tutkimusaineiston omaan kolmijakoisuuteen: tutkimusalueena ovat yhtälailla yritysten, median, ja politiikan diskurssit. Mikäli yhden yhteiskunnallisen alueen puhetapa ja logiikka ylikorostuu todelliseksi hegemoniaksi, kenttien väliset erot muuttuvat pinnallisiksi. Vaikka on ymmärrettävää, että liiketoiminnassa taloudellinen ajattelutapa on luonnollisesti keskiössä, median tehtävä on informoida kansalaisia ja tarjota moninaisia näkökulmia yhteiskunnallisiin asioihin. Yksipuolisen kuvan välittäminen kiistanalaisista asioista vähentää myös median mahdollisuuksia toimia valtaapitävien vahtikoirina. Edelleen, habermaslaisen ideaalin mukaan edustuksellinen demokratia edellyttää harkintaa – deliberaatiota – ja vilpitöntä keskustelua erilaisista poliittisista vaihtoehdoista. Ainoastaan keskustelemalla vaihtoehdot läpi voidaan tehdä päätöksiä, jotka ovat demokratian hengen mukaisia, tasa-arvoisia ja osallistavia. Näihin poliittisen vallankäytön oikeutus nojaa.
Jos argumentit eivät kuitenkaan jätä tilaa vaihtoehdoille, poliittisen päätöksenteon rooliksi jää talousdiskurssin vahvistaminen. Toisin sanoen, talouspoliittinen päätöksenteko erotetaan ”normaalista” poliittisesta päätöksenteosta. Jos talouskriisi hahmotetaan koko valtion – yhteiskunnan – kriisinä, joka uhkaa olemassaoloamme, tuntuu vastuuttomalta ”haaskata aikaa” harkitsemalla eri vaihtoehtoja. Talousdiskurssi tarjoaa valmiit vaihtoehdot. Seurauksena uskottavien tai ylipäänsä hyväksyttävien poliittisten valintojen kirjo kaventuu taloudellisten perusteiden mukaisesti.
Suomesta lähtöisin oleva, mutta maailmanlaajuiseen maineeseen noussut Nokia toimii tässä tutkimuksessa suuntaa-antavana esimerkkinä yritysten talousdiskurssista globalisaation aikakaudella. Tutkimus ei siis ole niinkään keskittynyt Nokiaan yrityksenä, vaan Nokiaan tietynlaisena markkinoita korostavan logiikan ja puhetavan malliesimerkkinä Suomessa. Nokian vaikutusvalta Suomessa tekee yrityksestä luonnollisen tutkimuskohteen: 2000-luvun alussa monesti ajateltiin, että se, mikä on hyväksi Nokialle, on myös hyväksi Suomelle. Lisäksi Suomen kansallinen konteksti pohjoismaisena hyvinvointivaltiona toimii tutkimuksessa vastakkaisena kehyksenä uusliberaalin ideologian markkinakeskeiselle ajattelulle. Suomen suhteellisen kapea ja läheisesti kytkeytynyt taloudellinen ja poliittinen eliitti huomioidaan myös tutkimuksessa.
Tutkimuksen analyysin ensimmäinen taso kohdistuu Nokian lehdistötiedotteiden yritysdiskurssia seuraavaan argumentointiin keskittyen erityisesti irtisanomistilanteista tiedottamiseen. Nokian kaltaisen suuryrityksen irtisanomiset ovat lähtökohtaisesti merkittäviä, mahdollisesti ristiriitaisia tilanteita, jolloin Nokian on tärkeää onnistua esiintymään vastuullisena yrityksenä. Analyysin toinen taso tarkastelee Nokiaa koskevaa uutisointia irtisanomistapauksissa kolmen eri sanomalehden kautta (Helsingin Sanomat, Kauppalehti ja Ilta-Sanomat). Analyysi osoittaa kuinka voimakkaasti Nokian puoltama markkinakeskeisyyttä korostava kehys kulkee läpi sanomalehtien uutisoinnin. Kolmannella tasolla syvennytään poliittisen diskurssin tasolle, kohdistuen hallituksen esityksiin valtion talousarvioiksi. Analyysin kolmas taso irtoaa Nokiasta ja keskittyy enemmän talouspoliittisen argumentaation kirjoon, seuraten Fairclough & Faircloughn (2012) esimerkkiä. Valtiovarainministerin budjettipuhe sekä eduskuntaryhmien vastaukset käsitellään valtiontalouden tilan ja tulevaisuuden arviointina.
Tutkimuksen aikajana sijoittuu vuosien 2000 ja 2013 välille. Tutkimus koostaa yhteen kehyksiä ja argumentaatiota, antaen esimerkkejä sekä lehdistötiedotteista että sanomalehtiartikkeleista, koskien Nokian irtisanomistilanteita tältä aikaväliltä. Poliittisen diskurssin osalta samalta aikajaksolta poimittiin neljä budjettipuhetta – 2001, 2006, 2011, ja 2013 – erilaisin hallituskoostumuksin. Budjettipuheet sijoittautuvat myös mielenkiintoisesti erilaisiin makrotaloudellisiin jaksoihin: vuoden 2001 budjettipuheenvuorossa Suomi astuu aidosti globaalin maailmantalouden piiriin, kun taas vuonna 2006 ollaan taloudellisen nousukauden huipulla. Vuoden 2011 budjettipuheenvuoron aikaan talouskriisistä on ehtinyt kulua jo joitain vuosia kunnes tapahtuu laajamittainen siirros elvytyspolitiikasta talouskuriin koko Euroopassa. Viimein vuoden 2013 talouspuheessa lama jatkuu edelleen ja tulevaisuus näyttää yhä epävarmalta. Samana vuonna Nokian matkapuhelintoiminta myytiin Microsoftille.
Tämä tutkimus osoittaa talousdiskurssin – ajattelun, puheen ja toiminnan – voiman suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaikkei ole yllättävää, että suuryritys nojautuu voimakkaasti markkinoiden lainalaisuuksiin, on ongelmallista moniäänisen yhteiskunnallisen keskustelun kannalta, että näihin lainalaisuuksiin pohjaava argumentaatio toistuu mediassa. Joissakin tapauksissa tätä argumentaatiota ei ainoastaan toistettu vaan vahvistettiin, jättäen muille näkökulmille hyvin vähän tilaa ja siten vähemmän näkyvyyttä. Yhteiskunnalliset ja työntekijöiden intressit alistettiin säännönmukaisesti kilpailukyvylle ja kustannustehokkuudelle. Samat rakenteet toistuivat erityisen voimakkaina poliittisessa diskurssissa etenkin finanssikriisin jälkeisinä vuosina.
Tutkimuksessa käy ilmi kuinka kansantalouden tasapainottaminen ottaa usein talouskurin (”austerity”) muodon. Vastuullisuus politiikassa ymmärretään yhtäältä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden varmistamisena, mutta toisaalta julkistalouden rajaamisena, joka menee tasapainotusta pidemmälle. Ottaen kuitenkin huomioon, että julkistalouden tasapainotus nähdään yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edellytyksenä, näidenkin arvojen välinen järjestys seuraa taloudellisia vaatimuksia. Samanlainen argumentaatio-rakenne löytyy yritysdiskurssista, jossa työntekijöiden oikeudet tai irtisanomisten yhteiskunnallinen vaikutus toki huomioidaan, mutta kustannustehokkuus ja tuottavuus ovat etusijalla. Mediassa tätä logiikkaa ei myöskään kumottu. Ammattiliitot eivät onnistuneet löytämään tukea argumenteilleen ja poliitikot puolestaan käyttivät Nokian alamäkeä vertauskuvallisena perusteena tehdä leikkauksia julkisella sektorilla.
Sekä Nokialle että Suomelle tarjottiin kriiseihinsä lääkkeeksi tiukkaa taloudellista kurikuuria. Vaikka hyvinvointivaltion perinteiset arvot, kuten yhteiskunnallinen vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus näkyvät usein argumentaatiossa, ne asettuvat argumentaation kokonaisuudessa toissijaisiksi arvoiksi, jotka pehmentävät kovia taloudellisia päämääriä. Tämä kehitys selittää myös osaltaan myöhempien hallitusten linjauksia.
Väitöskirjatutkimus sijoittautuu osaksi monipuolista tutkimusperinnettä sekä teorian että empirian osalta. Tutkimus soveltaa faircloughlaista poliittisen diskurssin argumentaatio-analyysiä aiempaa laajemmin. Teoreettinen malli kokonaisuudessaan ottaa laajemmin haltuun yhteiskunnallisten diskurssien muutoksen monelta eri näkökannalta. Tutkimus sijoittuu myös erikoisella tavalla kolmen erilaisen tieteenalan – vastuullisen yritystoiminnan tutkimuksen ja organisaatiotutkimuksen, kriittisen mediatutkimuksen, sekä poliittisen talouden tutkimuksen – risteykseen. Tutkimuksen löydökset vahvistavat kriittisen tutkimuksen aiempia löydöksiä, sekä valottavat suomalaisen yhteiskunnan muutosta.
Vaikka tutkimus on keskittynyt osittain Nokiaan ja erityisesti Suomen kansalliseen kontekstiin, on kuitenkin todennäköistä, että tutkimuksen lähestymistapa ja tulokset ovat sovellettavissa laajemminkin eurooppalaisessa kontekstissa. Tutkimus antaa myös viitteitä siitä, että yhteiskunnallisen diskurssin ja argumentaation yksipuolistumisen seurauksia esimerkiksi politiikalle on syytä tutkia edelleen. Taloudellisen teknokratian ylivalta saattaa heijastua poliittisten ja yhteiskunnallisten voimien kanavoitumiseen uusin tavoin.
Argumentin taustatekijöiden yhteneväisyys auttaa pohjaoletuksia tukemaan toisiaan yli erilaisten yhteiskunnan alojen, kuten esimerkiksi liiketoiminnasta median kautta politiikkaan. Vakuuttavat argumentit yhdellä kentällä houkuttelevat hyödyntämään niitä myös muualla. Esimerkiksi irtisanomistilanteissa yrityksen on kannattavaa korostaa väistämättömyyttä ja välttämättömyyttä, vähätellen näin omaa toimintakykyään ja siten myös vastuuta ulkoisten tekijöiden pakottavista toimista. Poliittinen toimija voi samoin oikeuttaa toimensa vedoten ulkoisiin tekijöihin, koska tämä argumentti on kansalaisille tuttu jo työelämästä. Taloudellista logiikkaa on vaikea kiistää.
Tutkimusta ohjaa “kipeiden, mutta välttämättömien päätösten” leviäminen yleiseksi argumentaation muodoksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Siinä missä yritysjohtajat perustelevat henkilöstövähennyksiä kipeinä, mutta välttämättöminä ratkaisuina, jotka takaavat yrityksen tuottavuuden tulevaisuudessa, poliitikot puolestaan pahoittelevat joutuvansa tekemään yhtä lailla kipeitä, mutta välttämättömiä leikkauksia hyvinvointiyhteiskunnan palveluihin taatakseen sen kestävän tulevaisuuden. Molemmissa tapauksissa toimijat julistavat ryhtyvänsä näihin toimiin vastentahtoisesti, mutta vedoten pakottaviin tekijöihin. Niin ikään vedoten leikkauksiin nyt, jotta tulevaisuus voidaan turvata – lyhytkestoista kärsimystä seuraa parempi tulevaisuus. Julkisen talouden sopeuttaminen ja yrityksen kulurakenteen tasapainottaminen seuraavat täysin samanlaista argumentaatio-rakennetta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan taloudellisen toimintalogiikan ja argumentaation valta-asemaa demokraattisessa päätöksenteossa.
Globalisaation aikakaudella kansantaloudet ovat asettaneet kilpailukyvyn ja vastuullisen taloudenhoidon etusijalle. Kyseessä on suuri muutos tavassa hahmottaa yhteiskunnan ja valtion roolia politiikassa talouden alaisina toimijoina. Tässä tutkimuksessa tätä kehityskulkua ohjaa uusliberaali ideologia, joka suuntautuu markkinavoimien keskeisyyttä korostavien kehysten kautta, ja ilmenee argumentaation tasolla. Laajan yhteiskunnallisen diskursiivisen muutoksen hahmottaminen vaatii kaikkien näiden kolmen teoreettisen tasojen huomioimista: ns. faircloughlaisen koulukunnan (Fairclough & Fairclough 2012) kriittisen diskurssianalyysin argumentatiivinen käänne yhdistetään kehysteoriaan ja ideologiateoriaan selittämään kuinka yhteiskunnallista todellisuutta rakennetaan uudelleen. Vaikka talous pidetään käsitteellisesti erossa politiikasta, talouden prioriteetit ohjaavat kuitenkin politiikkaa keskeisesti. Tämä johtaa siihen, että politiikka menettää osan merkityksestään todellisten vaihtoehtojen harkinnan ja keskustelun areenana.
Tutkimuksen teoreettinen kolmijakoisuus yhdistyy tutkimusaineiston omaan kolmijakoisuuteen: tutkimusalueena ovat yhtälailla yritysten, median, ja politiikan diskurssit. Mikäli yhden yhteiskunnallisen alueen puhetapa ja logiikka ylikorostuu todelliseksi hegemoniaksi, kenttien väliset erot muuttuvat pinnallisiksi. Vaikka on ymmärrettävää, että liiketoiminnassa taloudellinen ajattelutapa on luonnollisesti keskiössä, median tehtävä on informoida kansalaisia ja tarjota moninaisia näkökulmia yhteiskunnallisiin asioihin. Yksipuolisen kuvan välittäminen kiistanalaisista asioista vähentää myös median mahdollisuuksia toimia valtaapitävien vahtikoirina. Edelleen, habermaslaisen ideaalin mukaan edustuksellinen demokratia edellyttää harkintaa – deliberaatiota – ja vilpitöntä keskustelua erilaisista poliittisista vaihtoehdoista. Ainoastaan keskustelemalla vaihtoehdot läpi voidaan tehdä päätöksiä, jotka ovat demokratian hengen mukaisia, tasa-arvoisia ja osallistavia. Näihin poliittisen vallankäytön oikeutus nojaa.
Jos argumentit eivät kuitenkaan jätä tilaa vaihtoehdoille, poliittisen päätöksenteon rooliksi jää talousdiskurssin vahvistaminen. Toisin sanoen, talouspoliittinen päätöksenteko erotetaan ”normaalista” poliittisesta päätöksenteosta. Jos talouskriisi hahmotetaan koko valtion – yhteiskunnan – kriisinä, joka uhkaa olemassaoloamme, tuntuu vastuuttomalta ”haaskata aikaa” harkitsemalla eri vaihtoehtoja. Talousdiskurssi tarjoaa valmiit vaihtoehdot. Seurauksena uskottavien tai ylipäänsä hyväksyttävien poliittisten valintojen kirjo kaventuu taloudellisten perusteiden mukaisesti.
Suomesta lähtöisin oleva, mutta maailmanlaajuiseen maineeseen noussut Nokia toimii tässä tutkimuksessa suuntaa-antavana esimerkkinä yritysten talousdiskurssista globalisaation aikakaudella. Tutkimus ei siis ole niinkään keskittynyt Nokiaan yrityksenä, vaan Nokiaan tietynlaisena markkinoita korostavan logiikan ja puhetavan malliesimerkkinä Suomessa. Nokian vaikutusvalta Suomessa tekee yrityksestä luonnollisen tutkimuskohteen: 2000-luvun alussa monesti ajateltiin, että se, mikä on hyväksi Nokialle, on myös hyväksi Suomelle. Lisäksi Suomen kansallinen konteksti pohjoismaisena hyvinvointivaltiona toimii tutkimuksessa vastakkaisena kehyksenä uusliberaalin ideologian markkinakeskeiselle ajattelulle. Suomen suhteellisen kapea ja läheisesti kytkeytynyt taloudellinen ja poliittinen eliitti huomioidaan myös tutkimuksessa.
Tutkimuksen analyysin ensimmäinen taso kohdistuu Nokian lehdistötiedotteiden yritysdiskurssia seuraavaan argumentointiin keskittyen erityisesti irtisanomistilanteista tiedottamiseen. Nokian kaltaisen suuryrityksen irtisanomiset ovat lähtökohtaisesti merkittäviä, mahdollisesti ristiriitaisia tilanteita, jolloin Nokian on tärkeää onnistua esiintymään vastuullisena yrityksenä. Analyysin toinen taso tarkastelee Nokiaa koskevaa uutisointia irtisanomistapauksissa kolmen eri sanomalehden kautta (Helsingin Sanomat, Kauppalehti ja Ilta-Sanomat). Analyysi osoittaa kuinka voimakkaasti Nokian puoltama markkinakeskeisyyttä korostava kehys kulkee läpi sanomalehtien uutisoinnin. Kolmannella tasolla syvennytään poliittisen diskurssin tasolle, kohdistuen hallituksen esityksiin valtion talousarvioiksi. Analyysin kolmas taso irtoaa Nokiasta ja keskittyy enemmän talouspoliittisen argumentaation kirjoon, seuraten Fairclough & Faircloughn (2012) esimerkkiä. Valtiovarainministerin budjettipuhe sekä eduskuntaryhmien vastaukset käsitellään valtiontalouden tilan ja tulevaisuuden arviointina.
Tutkimuksen aikajana sijoittuu vuosien 2000 ja 2013 välille. Tutkimus koostaa yhteen kehyksiä ja argumentaatiota, antaen esimerkkejä sekä lehdistötiedotteista että sanomalehtiartikkeleista, koskien Nokian irtisanomistilanteita tältä aikaväliltä. Poliittisen diskurssin osalta samalta aikajaksolta poimittiin neljä budjettipuhetta – 2001, 2006, 2011, ja 2013 – erilaisin hallituskoostumuksin. Budjettipuheet sijoittautuvat myös mielenkiintoisesti erilaisiin makrotaloudellisiin jaksoihin: vuoden 2001 budjettipuheenvuorossa Suomi astuu aidosti globaalin maailmantalouden piiriin, kun taas vuonna 2006 ollaan taloudellisen nousukauden huipulla. Vuoden 2011 budjettipuheenvuoron aikaan talouskriisistä on ehtinyt kulua jo joitain vuosia kunnes tapahtuu laajamittainen siirros elvytyspolitiikasta talouskuriin koko Euroopassa. Viimein vuoden 2013 talouspuheessa lama jatkuu edelleen ja tulevaisuus näyttää yhä epävarmalta. Samana vuonna Nokian matkapuhelintoiminta myytiin Microsoftille.
Tämä tutkimus osoittaa talousdiskurssin – ajattelun, puheen ja toiminnan – voiman suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaikkei ole yllättävää, että suuryritys nojautuu voimakkaasti markkinoiden lainalaisuuksiin, on ongelmallista moniäänisen yhteiskunnallisen keskustelun kannalta, että näihin lainalaisuuksiin pohjaava argumentaatio toistuu mediassa. Joissakin tapauksissa tätä argumentaatiota ei ainoastaan toistettu vaan vahvistettiin, jättäen muille näkökulmille hyvin vähän tilaa ja siten vähemmän näkyvyyttä. Yhteiskunnalliset ja työntekijöiden intressit alistettiin säännönmukaisesti kilpailukyvylle ja kustannustehokkuudelle. Samat rakenteet toistuivat erityisen voimakkaina poliittisessa diskurssissa etenkin finanssikriisin jälkeisinä vuosina.
Tutkimuksessa käy ilmi kuinka kansantalouden tasapainottaminen ottaa usein talouskurin (”austerity”) muodon. Vastuullisuus politiikassa ymmärretään yhtäältä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden varmistamisena, mutta toisaalta julkistalouden rajaamisena, joka menee tasapainotusta pidemmälle. Ottaen kuitenkin huomioon, että julkistalouden tasapainotus nähdään yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edellytyksenä, näidenkin arvojen välinen järjestys seuraa taloudellisia vaatimuksia. Samanlainen argumentaatio-rakenne löytyy yritysdiskurssista, jossa työntekijöiden oikeudet tai irtisanomisten yhteiskunnallinen vaikutus toki huomioidaan, mutta kustannustehokkuus ja tuottavuus ovat etusijalla. Mediassa tätä logiikkaa ei myöskään kumottu. Ammattiliitot eivät onnistuneet löytämään tukea argumenteilleen ja poliitikot puolestaan käyttivät Nokian alamäkeä vertauskuvallisena perusteena tehdä leikkauksia julkisella sektorilla.
Sekä Nokialle että Suomelle tarjottiin kriiseihinsä lääkkeeksi tiukkaa taloudellista kurikuuria. Vaikka hyvinvointivaltion perinteiset arvot, kuten yhteiskunnallinen vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus näkyvät usein argumentaatiossa, ne asettuvat argumentaation kokonaisuudessa toissijaisiksi arvoiksi, jotka pehmentävät kovia taloudellisia päämääriä. Tämä kehitys selittää myös osaltaan myöhempien hallitusten linjauksia.
Väitöskirjatutkimus sijoittautuu osaksi monipuolista tutkimusperinnettä sekä teorian että empirian osalta. Tutkimus soveltaa faircloughlaista poliittisen diskurssin argumentaatio-analyysiä aiempaa laajemmin. Teoreettinen malli kokonaisuudessaan ottaa laajemmin haltuun yhteiskunnallisten diskurssien muutoksen monelta eri näkökannalta. Tutkimus sijoittuu myös erikoisella tavalla kolmen erilaisen tieteenalan – vastuullisen yritystoiminnan tutkimuksen ja organisaatiotutkimuksen, kriittisen mediatutkimuksen, sekä poliittisen talouden tutkimuksen – risteykseen. Tutkimuksen löydökset vahvistavat kriittisen tutkimuksen aiempia löydöksiä, sekä valottavat suomalaisen yhteiskunnan muutosta.
Vaikka tutkimus on keskittynyt osittain Nokiaan ja erityisesti Suomen kansalliseen kontekstiin, on kuitenkin todennäköistä, että tutkimuksen lähestymistapa ja tulokset ovat sovellettavissa laajemminkin eurooppalaisessa kontekstissa. Tutkimus antaa myös viitteitä siitä, että yhteiskunnallisen diskurssin ja argumentaation yksipuolistumisen seurauksia esimerkiksi politiikalle on syytä tutkia edelleen. Taloudellisen teknokratian ylivalta saattaa heijastua poliittisten ja yhteiskunnallisten voimien kanavoitumiseen uusin tavoin.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4672]