From Representative Democracy to Democratic Representation : Lessons from the Talvivaara Controversy
Mattila, Maija (2017)
Mattila, Maija
Tampere University Press
2017
Valtio-oppi - Political Science
Johtamiskorkeakoulu - Faculty of Management
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Väitöspäivä
2017-11-24
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0581-9
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0581-9
Tiivistelmä
Tutkimus pureutuu poliittisen edustuksen käsitteeseen, keskittyen erityisesti edustuksen ja demokratian yhteyteen. Tutkimuksessa tarkastellaan teoreettisessa ajattelussa tapahtunutta siirtymää siitä, että edustus ymmärretään edustuksellisen demokratian kontekstissa siihen, että edustus ymmärretään ideaksi ja prosessiksi, joka on demokratialle välttämätön. Tätä siirtymää analysoidaan ja kehitetään eteenpäin tarkastelemalla Talvivaaran kaivoksen ympärille kehkeytynyttä poliittista toimintaa ja edustuspuhetta.
Vaaleja, edustajien responsiivisuutta edustettaville, universaalia äänioikeutta ja tasa-arvoa pidetään tavallisesti edustuksellisen demokratian tunnusmerkkeinä. Tässä katsannossa edustuksen demokraattisuuden katsotaan toteutuvan, kun vaaleilla valitut edustajat pidetään mahdollisimman lähellä heidät auktorisoineita kansalaisia. Tämä läheisyys on tarkoittanut muun muassa sitä, että lainsäätäjien päätöksiltä vaaditaan vastaavuutta kansalaisten mielipiteiden kanssa, että päättäjien pitäisi olla vastaanottavaisia (responsiivisia) kansalaisilta tuleville ärsykkeille, ja että kansanedustuslaitos olisi kansan pienoiskuva suhteessa erinäisiin sosio-demografisiin piirteisiin. Edustusta sinänsä ei pidetä demokraattisena, ellei se seuraa vaaleista ja ellei yllä kuvailtu läheisyys edustajien ja edustettavien välillä toteudu.
Demokratiateoriassa on kuitenkin viimeisen 20 vuoden aikana tapahtunut niin sanottu edustuskäänne, tai konstruktivistinen käänne. Sen keskeinen huomio on, että edustus ei ole demokratian välttämätön lisäke vaan demokratia itse asiassa edellyttää edustusta. Tällä ei kuitenkaan viitata elitistiseen, schumpeterilaiseen, näkemykseen edustuksellisesta demokratiasta eikä siihen, että suuret yhteiskunnat voisivat olla demokraattisia vain edustuksen kautta. Sen sijaan edustuksen katsotaan mahdollistavan kommunikaation ja symbolit, joiden seurauksena edustettava kokonaisuus muodostuu. Edustus ymmärretään siis ennen kaikkea ajatukseksi eikä institutionaaliseksi muodoksi. Edustamisväitteillä (representative claims; Saward 2006; 2010) sekä edustaja että edustettava rakennetaan symbolisesti. Nämä väitteet ovat vääjäämättä valikoivia, esteettisiä ja performatiivisia. Tämä edustuksen esteettinen ominaisuus tekee vallankäytöstä näkyvää ja kutsuu kontrolloimaan sitä. Edustamisväitteiden tekemistä ei kuitenkaan tule ymmärtää vaaleilla valittujen edustajien yksinoikeudeksi, vaan niiden tekeminen on auki kaikille subjekteille. Edustamisväitteet mahdollistavat erilaiset käsitykset 'meistä' ja 'meidän' eduistamme ja näiden käsitysten keskinäisen kamppailun, mikä on välttämätöntä demokraattisen politiikan jatkuvuudelle.
Monet empiiriset tutkimukset ovat ottaneet edustuskäänteen lähtökohdakseen. Koska siirtymä uuteen teoreettiseen ymmärrykseen on tapahtunut verrattain hiljattain, empiiriset tutkimukset eivät kuitenkaan muodosta vielä yhtenäistä tutkimusperinnettä. Edistääkseen edustuskäännettä seuraavaa edustustutkimusta, esitetään kaksiosainen tutkimusongelma: (1) Mitä oikeastaan tutkimme, kun tutkimme edustusta? ja (2) Mikä tekee edustuksesta demokraattista? Näitä kahta kysymystä tarkastellaan sekä teoreettisesti että tutkimalla edustuspuhetta (representational speech) käyttäen Talvivaaraa tapaustutkimuksena. Edustuspuhe on laajempi käsite kuin Sawardin edustamisväite, ja sillä viitataan mihin tahansa lausumiin ja (esimerkiksi visuaalisiin) symboleihin, joilla rakennetaan edustajaa ja edustettavaa tietynlaisiksi. Edustuspuheen käsitteeseen sisältyy myös eksplisiittinen puhe edustuksesta ja sen merkityksistä.
Aiempien teoreettisten keskusteluiden pohjalta tutkimuksessa esitetään, että edustus toimii demokratian ehtona erityisesti siksi, että (1) se on epäsuoraa ja mahdollistaa siten kommunikaation; (2) se mahdollistaa symboliset esitykset edustajasta, edustettavasta ja todellisuudesta, eikä siten ole vain kahdenvälinen suhde; ja (3) se näin ollen mahdollistaa politiikan. Demokratia ei ole mahdollista ilman politiikkaa. Tätä teoreettista näkemystä tarkastellaan edelleen Talvivaaran tapauksen valossa.
Tapaustutkimuksen aineisto koostuu 41 haastattelusta ministerin, kansanedustajien, kunnanvaltuutettujen, viranhaltijoiden, kansalaistoimijoiden ja Talvivaara-yhtiön edustajien kanssa. Aineistoon sisältyy myös osallistuvaa havainnointia mielenosoituksista, kansalaiskokoontumisista ja paneelikeskustelusta, hallinnollisia lausuntoja ja virallisia tiedotteita, eduskuntalähteitä (kirjallisia kysymyksiä, talousarvio- ja lisätalousarvioaloitteita sekä täysistunnon pöytäkirjoja) sekä Stop Talvivaara -liikkeen tiedotteita ja YouTube-videoita aikaväliltä 2005–2015. Tapaustutkimus havainnollistaa teoriaa käytännössä.
Tutkimus osoittaa, että edustuksen (edustuspuheen) tutkiminen johtaa huomaamaan poliittisen toiminnan reunaehdot ja ymmärtämään, mitkä tekijät ovat tärkeitä toimijoiden legitimiteetille tietyssä kontekstissa. Talvivaaran kaivoksen kontekstissa oli paradoksaalista, että kansalaistoimijoilta edellytettiin paikallisuutta, vaikka sekä vaaleilla valitut että muut toimijat laajasti arvioivat, että Talvivaara oli kansallinen kysymys. Kansalaistoimijoiden edustamisväitteet näyttäytyivät marginaalisilta korostaessaan ympäristönäkökulmaa. Sen sijaan kansanedustajien edustamisväitteet olivat monin paikoin ympäripyöreitä ja reaktiivisia, pyrkien löytämään kultaisen keskitien.
Edustamisväitteet mahdollistivat 'meidän' tulkinnan niin, että tästä tulkinnasta saattoi vetää johtopäätöksiä siitä, mitä tulisi poliittisesti päättää. Samalla edustamisväitteet paljastivat syvempiä jaettuja merkityksiä, joissa talouteen viittaavat argumentit olivat hegemonisempia kuin ympäristöön viittaavat.
Tutkimuksen tulokset haastavat perinteisen edustustutkimuksen siinä, että perinteinen tutkimus jakaa edustusfokukset vaalipiiriin, koko valtioon ja puolueeseen. Tapaustutkimus osoittaa, että paikallisten ja kansallisten intressien määritelmät ovat poliittisia ja ne esitetään tietyllä tavalla riippuen puhujan poliittisista kannoista. Edustuspuheeseen liittyy merkityksiä, jotka johdattavat poliittisten (puolue)kantojen äärelle, mutta nämä kannat perustellaan puoluetta useammin viittauksilla paikallisiin tai kansallisiin etuihin.
Samalla edustuspuhe tarjoaa näennäisesti neutraalin tavan puhua poliittisesti. 'Kaikkia' väitetään edustettavan, mutta mitä etuja 'kaikkiin' liitetään, riippuu puhujan poliittisista kannoista ja siitä, miten hän esittää käsillä olevan poliittisen kysymyksen. Viittaamalla 'kaikkiin' mahdollistuu poliittisten päämäärien ja ideologioiden kommunikointi tavalla, jonka kuulija voi hyväksyä mahdollisesti helpostikin. Edustamisväitteillä pystyy 'myymään' poliittisia näkökantoja yleisölle.
Edustuspuhe onkin kaksiteräinen miekka: se toisaalta mahdollistaa demokratialle tarpeellisen väittelyn 'meistä' ja 'meidän' eduistamme, mutta samalla mahdollistaa poliittisuuden hämärtämisen edellä kuvatulla tavalla. Tämä edellyttää yleisöltä taitoa lukea edustamisväitteitä. Valpas yleisö tunnistaa edustamisväitteet ja pystyy arvioimaan niitä kriittisesti. Epävalpas yleisö sen sijaan ei ymmärrä edustamisväitteiden vääjäämätöntä osittaisuutta ja sitä, että mikään edustamisväite ei ole lopullinen totuus 'meistä'. Epävalppaan yleisön ollessa kyseessä edustamisväitteet avaavat tilaa populismille.
Talvivaara-tapaustutkimus vahvistaa Dischin (2011) esittämän käsityksen, että demokraattisesta näkökulmasta normatiivista empiiristä tutkimusta tehdessä on kiinnitettävä huomiota edustamisväitteiden tekijöiden institutionaalisiin positioihin. Tutkimus ehdottaakin, että edustuksen demokraattisuuden tutkijoiden tulee huomioida positiot, joista edustamisväitteitä esitetään, eikä tarkastella vain yleisesti edustamisväitteiden moninaisuutta. Näin ollen tutkijoiden tulisi olla kiinnostuneita myös ei-vaaleilla valittujen toimijoiden tekemistä edustamisväitteistä ja näiden väitteiden suhteesta vaaleilla valittujen toimijoiden edustamisväitteisiin. Edustuspuheen tutkiminen paljastaa valtasuhteita, joiden analyysi on välttämätöntä poliittisen edustuksen tutkijoille.
Vaaleja, edustajien responsiivisuutta edustettaville, universaalia äänioikeutta ja tasa-arvoa pidetään tavallisesti edustuksellisen demokratian tunnusmerkkeinä. Tässä katsannossa edustuksen demokraattisuuden katsotaan toteutuvan, kun vaaleilla valitut edustajat pidetään mahdollisimman lähellä heidät auktorisoineita kansalaisia. Tämä läheisyys on tarkoittanut muun muassa sitä, että lainsäätäjien päätöksiltä vaaditaan vastaavuutta kansalaisten mielipiteiden kanssa, että päättäjien pitäisi olla vastaanottavaisia (responsiivisia) kansalaisilta tuleville ärsykkeille, ja että kansanedustuslaitos olisi kansan pienoiskuva suhteessa erinäisiin sosio-demografisiin piirteisiin. Edustusta sinänsä ei pidetä demokraattisena, ellei se seuraa vaaleista ja ellei yllä kuvailtu läheisyys edustajien ja edustettavien välillä toteudu.
Demokratiateoriassa on kuitenkin viimeisen 20 vuoden aikana tapahtunut niin sanottu edustuskäänne, tai konstruktivistinen käänne. Sen keskeinen huomio on, että edustus ei ole demokratian välttämätön lisäke vaan demokratia itse asiassa edellyttää edustusta. Tällä ei kuitenkaan viitata elitistiseen, schumpeterilaiseen, näkemykseen edustuksellisesta demokratiasta eikä siihen, että suuret yhteiskunnat voisivat olla demokraattisia vain edustuksen kautta. Sen sijaan edustuksen katsotaan mahdollistavan kommunikaation ja symbolit, joiden seurauksena edustettava kokonaisuus muodostuu. Edustus ymmärretään siis ennen kaikkea ajatukseksi eikä institutionaaliseksi muodoksi. Edustamisväitteillä (representative claims; Saward 2006; 2010) sekä edustaja että edustettava rakennetaan symbolisesti. Nämä väitteet ovat vääjäämättä valikoivia, esteettisiä ja performatiivisia. Tämä edustuksen esteettinen ominaisuus tekee vallankäytöstä näkyvää ja kutsuu kontrolloimaan sitä. Edustamisväitteiden tekemistä ei kuitenkaan tule ymmärtää vaaleilla valittujen edustajien yksinoikeudeksi, vaan niiden tekeminen on auki kaikille subjekteille. Edustamisväitteet mahdollistavat erilaiset käsitykset 'meistä' ja 'meidän' eduistamme ja näiden käsitysten keskinäisen kamppailun, mikä on välttämätöntä demokraattisen politiikan jatkuvuudelle.
Monet empiiriset tutkimukset ovat ottaneet edustuskäänteen lähtökohdakseen. Koska siirtymä uuteen teoreettiseen ymmärrykseen on tapahtunut verrattain hiljattain, empiiriset tutkimukset eivät kuitenkaan muodosta vielä yhtenäistä tutkimusperinnettä. Edistääkseen edustuskäännettä seuraavaa edustustutkimusta, esitetään kaksiosainen tutkimusongelma: (1) Mitä oikeastaan tutkimme, kun tutkimme edustusta? ja (2) Mikä tekee edustuksesta demokraattista? Näitä kahta kysymystä tarkastellaan sekä teoreettisesti että tutkimalla edustuspuhetta (representational speech) käyttäen Talvivaaraa tapaustutkimuksena. Edustuspuhe on laajempi käsite kuin Sawardin edustamisväite, ja sillä viitataan mihin tahansa lausumiin ja (esimerkiksi visuaalisiin) symboleihin, joilla rakennetaan edustajaa ja edustettavaa tietynlaisiksi. Edustuspuheen käsitteeseen sisältyy myös eksplisiittinen puhe edustuksesta ja sen merkityksistä.
Aiempien teoreettisten keskusteluiden pohjalta tutkimuksessa esitetään, että edustus toimii demokratian ehtona erityisesti siksi, että (1) se on epäsuoraa ja mahdollistaa siten kommunikaation; (2) se mahdollistaa symboliset esitykset edustajasta, edustettavasta ja todellisuudesta, eikä siten ole vain kahdenvälinen suhde; ja (3) se näin ollen mahdollistaa politiikan. Demokratia ei ole mahdollista ilman politiikkaa. Tätä teoreettista näkemystä tarkastellaan edelleen Talvivaaran tapauksen valossa.
Tapaustutkimuksen aineisto koostuu 41 haastattelusta ministerin, kansanedustajien, kunnanvaltuutettujen, viranhaltijoiden, kansalaistoimijoiden ja Talvivaara-yhtiön edustajien kanssa. Aineistoon sisältyy myös osallistuvaa havainnointia mielenosoituksista, kansalaiskokoontumisista ja paneelikeskustelusta, hallinnollisia lausuntoja ja virallisia tiedotteita, eduskuntalähteitä (kirjallisia kysymyksiä, talousarvio- ja lisätalousarvioaloitteita sekä täysistunnon pöytäkirjoja) sekä Stop Talvivaara -liikkeen tiedotteita ja YouTube-videoita aikaväliltä 2005–2015. Tapaustutkimus havainnollistaa teoriaa käytännössä.
Tutkimus osoittaa, että edustuksen (edustuspuheen) tutkiminen johtaa huomaamaan poliittisen toiminnan reunaehdot ja ymmärtämään, mitkä tekijät ovat tärkeitä toimijoiden legitimiteetille tietyssä kontekstissa. Talvivaaran kaivoksen kontekstissa oli paradoksaalista, että kansalaistoimijoilta edellytettiin paikallisuutta, vaikka sekä vaaleilla valitut että muut toimijat laajasti arvioivat, että Talvivaara oli kansallinen kysymys. Kansalaistoimijoiden edustamisväitteet näyttäytyivät marginaalisilta korostaessaan ympäristönäkökulmaa. Sen sijaan kansanedustajien edustamisväitteet olivat monin paikoin ympäripyöreitä ja reaktiivisia, pyrkien löytämään kultaisen keskitien.
Edustamisväitteet mahdollistivat 'meidän' tulkinnan niin, että tästä tulkinnasta saattoi vetää johtopäätöksiä siitä, mitä tulisi poliittisesti päättää. Samalla edustamisväitteet paljastivat syvempiä jaettuja merkityksiä, joissa talouteen viittaavat argumentit olivat hegemonisempia kuin ympäristöön viittaavat.
Tutkimuksen tulokset haastavat perinteisen edustustutkimuksen siinä, että perinteinen tutkimus jakaa edustusfokukset vaalipiiriin, koko valtioon ja puolueeseen. Tapaustutkimus osoittaa, että paikallisten ja kansallisten intressien määritelmät ovat poliittisia ja ne esitetään tietyllä tavalla riippuen puhujan poliittisista kannoista. Edustuspuheeseen liittyy merkityksiä, jotka johdattavat poliittisten (puolue)kantojen äärelle, mutta nämä kannat perustellaan puoluetta useammin viittauksilla paikallisiin tai kansallisiin etuihin.
Samalla edustuspuhe tarjoaa näennäisesti neutraalin tavan puhua poliittisesti. 'Kaikkia' väitetään edustettavan, mutta mitä etuja 'kaikkiin' liitetään, riippuu puhujan poliittisista kannoista ja siitä, miten hän esittää käsillä olevan poliittisen kysymyksen. Viittaamalla 'kaikkiin' mahdollistuu poliittisten päämäärien ja ideologioiden kommunikointi tavalla, jonka kuulija voi hyväksyä mahdollisesti helpostikin. Edustamisväitteillä pystyy 'myymään' poliittisia näkökantoja yleisölle.
Edustuspuhe onkin kaksiteräinen miekka: se toisaalta mahdollistaa demokratialle tarpeellisen väittelyn 'meistä' ja 'meidän' eduistamme, mutta samalla mahdollistaa poliittisuuden hämärtämisen edellä kuvatulla tavalla. Tämä edellyttää yleisöltä taitoa lukea edustamisväitteitä. Valpas yleisö tunnistaa edustamisväitteet ja pystyy arvioimaan niitä kriittisesti. Epävalpas yleisö sen sijaan ei ymmärrä edustamisväitteiden vääjäämätöntä osittaisuutta ja sitä, että mikään edustamisväite ei ole lopullinen totuus 'meistä'. Epävalppaan yleisön ollessa kyseessä edustamisväitteet avaavat tilaa populismille.
Talvivaara-tapaustutkimus vahvistaa Dischin (2011) esittämän käsityksen, että demokraattisesta näkökulmasta normatiivista empiiristä tutkimusta tehdessä on kiinnitettävä huomiota edustamisväitteiden tekijöiden institutionaalisiin positioihin. Tutkimus ehdottaakin, että edustuksen demokraattisuuden tutkijoiden tulee huomioida positiot, joista edustamisväitteitä esitetään, eikä tarkastella vain yleisesti edustamisväitteiden moninaisuutta. Näin ollen tutkijoiden tulisi olla kiinnostuneita myös ei-vaaleilla valittujen toimijoiden tekemistä edustamisväitteistä ja näiden väitteiden suhteesta vaaleilla valittujen toimijoiden edustamisväitteisiin. Edustuspuheen tutkiminen paljastaa valtasuhteita, joiden analyysi on välttämätöntä poliittisen edustuksen tutkijoille.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4983]