Perheaterioinnin yhteys nuorten hyvinvointiin ja päihteidenkäyttöön
Mattila, Marjo (2015)
Mattila, Marjo
2015
Kansanterveystiede - Public Health
Terveystieteiden yksikkö - School of Health Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2015-03-27
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201709292495
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201709292495
Kuvaus
Tutkielmaan liittyvä artikkeli / Article related to the thesis: Perheateriointi ja nuorten hyvinvointi. Nuorisotutkimus 34 (2016) : 1, s. 35-50
Tiivistelmä
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin perheaterioinnin yhteyttä nuorten terveystottumuksiin, hyvinvointiin ja päihteidenkäyttöön. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja tutkimus-artikkelista tieteelliseen aikakauslehteen.
Perheateriointi oli pääasiassa positiivisesti yhteydessä nuorten terveyskäyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Perheaterioille osallistuneet nuoret nauttivat enemmän vihanneksia ja hedelmiä ja vähemmän välipaloja, pikaruokaa ja makeita juomia. Heillä oli tasaisempi ateriarytmi, parempi painonhallinta ja mielenterveys, lisäksi päihteiden käyttö ja riskikäyttäytyminen oli vähäisempää kuin nuorilla, jotka eivät syöneet perheaterioita.
Perheaterioinnissa vaikuttavat osin perheen yhteenkuuluvuus, toimivuus ja kommunikaatioyhteys, perhesuhteiden laatu sekä vanhempien tietoisuus nuorten elämästä. Jos perhesuhteet ovat vaikeat, ateriat voivat olla myös konfliktiareenoita; silloin ne eivät välttämättä edistä nuorten hyvinvointia.
Artikkelissa kuvattiin peruskouluaikaisen perheaterioinnin yhteyttä 15-25-vuotiaiden suomalaisnuorten (n = 1388) nykyiseen hyvinvointiin; terveelliseen ruokavalioon, unirytmiin, sosiaalisiin suhteisiin ja päihteidenkäyttöön. Tutkimuksen aineistona oli opetus- ja kulttuuriministeriön, nuorisoasian neuvottelukunnan, nuorisotutkimusseuran ja nuorisotutkimusverkoston kokoama puhelinhaastatteluna tehty nuorisobarometri 2012.
Tutkimuksen tuloksena oli, että perheateriointi oli yhteydessä nuorten myöhempään pyrkimykseen vaikuttaa hyvinvointiinsa terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä nukkumisrytmillä. Hyvin harvoin tai ei ollenkaan perheaterioineilla, pyrkimys oli vähäisempi. Lisäksi tupakointi ja huumeidenkäyttö olivat heillä todennäköisempää kuin hyvin usein perheaterioineilla.
Vakioidussa mallissa vähäisen perheaterioinnin yhteys nuorten suurempaan tupakoinnin todennäköisyyteen ja todennäköisyyteen vaikuttaa hyvinvointiinsa vähän tai ei lainkaan terveellisellä ruokavaliolla, säilyivät. Lisäksi harvemmin perheaterioineiden todennäköisyys säännölliseen nukkumisrytmiin oli hyvin usein perheaterioineita pienempi. Vakioivina tekijöinä olivat isän koulutus, lapsuuskodin perhemuoto, toimeentulo, alkoholinkäyttö sekä kannustava, riitaisa ja välinpitämätön ilmapiiri. Tulokset vahvistavat perheaterioinnin merkitystä nuorten hyvinvoinnin edistäjänä terveellisten ruokavalion, hyvän unirytmin ja tupakoimattomuuden osalta.
ABSTRACT
The relationship between family meals and the wellbeing of young people and their substance abuse
The aim of this Master's thesis was to study the relationship between family meals and health habits, the well-being of youth and their substance abuse. This Master's thesis consists of a literature review and a research article for a scientific journal.
Family meals were mainly positively related to adolescents' health behavior and well-being. The youth who ate family meals enjoyed more vegetables and fruits and less snacks, fast food and sweet drinks. Those who enjoyed family meals had better meal rhythm, weight control and mental health. Also substance-use and risk behavior were less pronounced within these youth than in those who did not eat family meals.
Family cohesion, functioning and communication access as well as quality of family relationships and parental awareness of youths´ lives also affect family meals. Family meals may also be conflict arenas, if family relationships are difficult. In that case common meals may not always be conducive to the well-being of youths.
The article described the relationship between eating of family meals during a lower secondary school and current well-being of Finnish youths aged 15?25 years (n = 1388); a healthy diet, sleeping patterns, social relationships and substance abuse. The research material was The Youth Barometer 2012 which is assembled by Education and the Ministry of Culture, Youth Affairs Advisory Board, Society for Research on Youth and Youth Research. The survey was done over a telephone interview.
The family meals were associated with a lower level of influence to one´s well-being with a healthy diet and regular sleep patterns among those who rarely ate family meals. In addition, these youths smoked and used drugs more likely than those who very often ate family meals.
In the model adjusted for childhood family type, family income, father´s education, alcohol consumption in the family, and supportive, argumentative and indifferent family atmosphere, family meals were associated with smoking. The probability of smoking was higher among those who ate less family meals. The likelihood that youth influenced their own well-being by healthy diet only little or hardly any was higher among those who ate very rarely family meals. Furthermore, the likelihood to having regular sleep patterns was lower among those who uncommonly ate family meals than among those who did very often. The results confirm the promoting role of family meals to youths´ well-being and healthy diet, good sleeping patterns and less smoking.
Perheateriointi oli pääasiassa positiivisesti yhteydessä nuorten terveyskäyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Perheaterioille osallistuneet nuoret nauttivat enemmän vihanneksia ja hedelmiä ja vähemmän välipaloja, pikaruokaa ja makeita juomia. Heillä oli tasaisempi ateriarytmi, parempi painonhallinta ja mielenterveys, lisäksi päihteiden käyttö ja riskikäyttäytyminen oli vähäisempää kuin nuorilla, jotka eivät syöneet perheaterioita.
Perheaterioinnissa vaikuttavat osin perheen yhteenkuuluvuus, toimivuus ja kommunikaatioyhteys, perhesuhteiden laatu sekä vanhempien tietoisuus nuorten elämästä. Jos perhesuhteet ovat vaikeat, ateriat voivat olla myös konfliktiareenoita; silloin ne eivät välttämättä edistä nuorten hyvinvointia.
Artikkelissa kuvattiin peruskouluaikaisen perheaterioinnin yhteyttä 15-25-vuotiaiden suomalaisnuorten (n = 1388) nykyiseen hyvinvointiin; terveelliseen ruokavalioon, unirytmiin, sosiaalisiin suhteisiin ja päihteidenkäyttöön. Tutkimuksen aineistona oli opetus- ja kulttuuriministeriön, nuorisoasian neuvottelukunnan, nuorisotutkimusseuran ja nuorisotutkimusverkoston kokoama puhelinhaastatteluna tehty nuorisobarometri 2012.
Tutkimuksen tuloksena oli, että perheateriointi oli yhteydessä nuorten myöhempään pyrkimykseen vaikuttaa hyvinvointiinsa terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä nukkumisrytmillä. Hyvin harvoin tai ei ollenkaan perheaterioineilla, pyrkimys oli vähäisempi. Lisäksi tupakointi ja huumeidenkäyttö olivat heillä todennäköisempää kuin hyvin usein perheaterioineilla.
Vakioidussa mallissa vähäisen perheaterioinnin yhteys nuorten suurempaan tupakoinnin todennäköisyyteen ja todennäköisyyteen vaikuttaa hyvinvointiinsa vähän tai ei lainkaan terveellisellä ruokavaliolla, säilyivät. Lisäksi harvemmin perheaterioineiden todennäköisyys säännölliseen nukkumisrytmiin oli hyvin usein perheaterioineita pienempi. Vakioivina tekijöinä olivat isän koulutus, lapsuuskodin perhemuoto, toimeentulo, alkoholinkäyttö sekä kannustava, riitaisa ja välinpitämätön ilmapiiri. Tulokset vahvistavat perheaterioinnin merkitystä nuorten hyvinvoinnin edistäjänä terveellisten ruokavalion, hyvän unirytmin ja tupakoimattomuuden osalta.
ABSTRACT
The relationship between family meals and the wellbeing of young people and their substance abuse
The aim of this Master's thesis was to study the relationship between family meals and health habits, the well-being of youth and their substance abuse. This Master's thesis consists of a literature review and a research article for a scientific journal.
Family meals were mainly positively related to adolescents' health behavior and well-being. The youth who ate family meals enjoyed more vegetables and fruits and less snacks, fast food and sweet drinks. Those who enjoyed family meals had better meal rhythm, weight control and mental health. Also substance-use and risk behavior were less pronounced within these youth than in those who did not eat family meals.
Family cohesion, functioning and communication access as well as quality of family relationships and parental awareness of youths´ lives also affect family meals. Family meals may also be conflict arenas, if family relationships are difficult. In that case common meals may not always be conducive to the well-being of youths.
The article described the relationship between eating of family meals during a lower secondary school and current well-being of Finnish youths aged 15?25 years (n = 1388); a healthy diet, sleeping patterns, social relationships and substance abuse. The research material was The Youth Barometer 2012 which is assembled by Education and the Ministry of Culture, Youth Affairs Advisory Board, Society for Research on Youth and Youth Research. The survey was done over a telephone interview.
The family meals were associated with a lower level of influence to one´s well-being with a healthy diet and regular sleep patterns among those who rarely ate family meals. In addition, these youths smoked and used drugs more likely than those who very often ate family meals.
In the model adjusted for childhood family type, family income, father´s education, alcohol consumption in the family, and supportive, argumentative and indifferent family atmosphere, family meals were associated with smoking. The probability of smoking was higher among those who ate less family meals. The likelihood that youth influenced their own well-being by healthy diet only little or hardly any was higher among those who ate very rarely family meals. Furthermore, the likelihood to having regular sleep patterns was lower among those who uncommonly ate family meals than among those who did very often. The results confirm the promoting role of family meals to youths´ well-being and healthy diet, good sleeping patterns and less smoking.