Filosofianopetus ja pedagoginen filosofia – filosofia oppiaineena ja kasvatuksena
Tomperi, Tuukka (2017)
Tässä tietueessa ei ole kokotekstiä saatavilla Treposta, ainoastaan metadata.
Tomperi, Tuukka
Eurooppalaisen filosofian seura ry
2017
Kasvatustiede - Education
Kasvatustieteiden tiedekunta - Faculty of Education
Väitöspäivä
2017-04-22
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7189-16-0
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7189-16-0
Kuvaus
Väitöskirja ilmestyy sähkökirjana osoitteessa: netn.fi/kirjat/filosofianopetus
Tiivistelmä
Filosofianopetus ja pedagoginen filosofia – filosofia oppiaineena ja kasvatuksena
Filosofia esiintyy nykykouluissa kahdessa toisistaan erottuvassa muodossa. Ensinnäkin sitä on monissa Euroopan maissa kauan opetettu lukion perinteikkäänä itsenäisenä oppiaineena. Uudempi ilmiö on lasten ja nuorten kanssa harjoitettu filosofointi, johon on kohdistunut paljon kansainvälistä kiinnostusta etenkin 2000-luvulla. Ensiksi mainittua kutsutaan tässä tutkimuksessa filosofianopetukseksi ja filosofian oppiaineeksi, jälkimmäistä puolestaan pedagogiseksi filosofiaksi. Tutkimus jäsentyy näiden kahden tarkasteluksi pyrkien tuomaan pedagogisen filosofian näkökulmia filosofian oppiaineesta käytäviin keskusteluihin.
Tutkimus koostuu kahdesta osasta. Erillisenä tutkimusmonografiana julkaistavan yleisen osan lisäksi kokonaisuuteen kuuluu seitsemän aiemmin ilmestynyttä artikkelia. Artikkelit on julkaistu erikseen uudelleen verkossa (netn.fi/kirjat/filosofianopetus-artikkelit). Monografia muodostaa tutkimuskokonaisuutta yhdistävän puitteen. Se toimii johdantona ja pohjustaa filosofianopetuksen tutkimusta (ja siten myös artikkeleita) teoreettisesti, metodologisesti ja historiallisesti kontekstualisoiden sekä esittää tutkimuskokonaisuuden yhteenvedon. Monografia on kuitenkin myös itsenäinen teos, joka analysoi filosofianopetuksen luonnetta ja suomalaisen filosofian oppiaineen historiaa sekä hahmottelee kasvatusfilosofisen kokonaisnäkemyksen pedagogisesta filosofoinnista.
Käsitys oppiainetutkimuksen tehtävistä perustuu tutkimuksessa yhtäältä saksalaisen didaktiikan perinteeseen ja etenkin Wolfgang Klafkin näkemyksiin didaktiikasta perustaltaan historiallis-hermeneuttisena ja pyrkimyksiltään kriittis-konstruktiivisena ajatteluna sekä toisaalta angloamerikkalaiseen opetussuunnitelmatutkimukseen ja etenkin yhdysvaltalaisen ns. rekonseptualistisen curriculum-teorian tulkitsevaan ja kriittiseen tutkimusotteeseen. Näiden yleisten kehysten sisällä käytetään lukuisia erityisiä näkökulmia muun muassa tiedonsosiologiasta kriittiseen pedagogiikkaan ja ainedidaktisista malleista pedagogiseen sisältötietämykseen.
Tutkimuksessa on kriittis-konstruktiivisesti kaksi päätasoa, joita voi yhdessä nimittää filosofianopetuksen metatarkasteluksi. Ensimmäinen on filosofianopetuksen ja oppiaineen historiallinen analyysi ja kriittinen arviointi: Millainen oppiaine filosofia on ollut, millaisia käsityksiä siitä on vallinnut, miten sen paikkaa on koulussa oikeutettu ja miten oikeutusperusteiden suhdetta oppiaineen toteutumiin voi arvioida kriittisesti? Toinen on filosofianopetuksen ja oppiaineen rekonstruktio: Miten filosofiaa voitaisiin rekonstruoida pedagogisesti eli tulkita ja tuoda opetukseen kasvatuksellisesti perustellulla tavalla niin, että oppiaine vastaisi oikeutusperusteitaan?
Kolmantena tehtävänään tutkimus rakentaa perustaa filosofianopetuksen tutkimukselle yleisemminkin. Tutkimus sisältää laajan teoreettis-metodologisen osan, jossa niin opetussuunnitelmatutkimuksen kuin ainedidaktiikan näkökulmista muodostetaan kuvaa filosofian erityispiirteistä oppiaineena ja sen tutkimisesta filosofian oppijärjestyksen käsitteeseen kiteytettynä ilmiönä. Tämän jäsennyksen jälkeen tutkimus analysoi suomalaisen filosofianopetuksen historiaa oppiaineen eri vaiheissa. Lopuksi tutkimus etenee kasvatusfilosofisen tarkastelun myötä ehdotuksiin filosofianopetuksen kasvatuksellisesta rekonstruktiosta pedagogisena filosofiana.
Suomessa filosofiaa on muodossa tai toisessa opetettu oppiaineena läpi lukiolaitoksen historian. Nykyisen opetuksen juuret ovat itsenäisyyden alkuvaiheessa, jolloin oppiaineen nimeksi lukusuunnitelmissa määritettiin ’filosofian alkeet’. Käytännössä nykymuotoinen lukiofilosofia on kuitenkin peräisin vasta 1990-luvun puolivälistä, jolloin se pitkän tauon jälkeen palasi tuntijakoon kaikille yhteisenä oppiaineena. Oppiaineen historiassa on sekä jatkuvuutensa että käänteensä. Suurimmat murrokset tiivistyvät siihen, että 1800-luvun lopulla lukusuunnitelmissa nimikkeellä ’sielutiede ja logiikka’ esiintynyt oppiaine ei sata vuotta myöhemmin sisältänyt sen paremmin psykologiaa kuin logiikkaakaan. Muutoksista huolimatta oppiainekäsityksissä on ollut selvää jatkuvuutta. Varsin monet opetuksen tavoitteet ja sisällöt, opettamisen perusongelmat, sisäiset jännitteet ja opetusta kohtaan suunnatut kritiikit ovat pysyneet samankaltaisina läpi vuosikymmenten. Sitkeimpänä jännitteenä on pysynyt ristiriita tietojen ja taitojen välillä: toistuvasti on esitetty, että opetuksen tulisi edistää filosofisen ja kriittisen ajattelun taitojen harjoittelua sekä oman maailmankatsomuksen rakentamista, ja yhä uudestaan on kritisoitu oppiaineen sen sijaan lastautuvan pinnallisella ja yleiskatsauksellisella tietomäärällä.
Filosofian oikeutusta kouluaineena on perusteltu tavallisimmin seuraavilla väitteillä: (1) filosofia tukee yleisesti ajattelun taitojen ja erityisesti eettisen ymmärryksen kehittymistä, (2) filosofia auttaa tiedonkriittisesti jäsentämään arkista, yhteiskunnallista ja erityistieteellistä tietoa maailmankuvaksi ja rakentamaan itsenäistä elämänkatsomusta, (3) filosofia on ohittamaton osa eurooppalaista älyllistä ja kulttuurista perintöä ja siten yleissivistystä, ja (4) filosofia edistää demokraattisia valmiuksia sekä dialogista ja deliberatiivista keskustelukulttuuria. Tavoitteet ovat kuitenkin usein törmänneet lukio-opetuksen tietopainotteisiin odotuksiin (mm. oppikirjat, yksilöllinen arviointi ja ylioppilaskirjoitukset) sekä akateemisen filosofian, filosofian historian ja filosofien tuntemuksen sekä terminologian mukanaan tuomiin laajoihin informaatiokokonaisuuksiin.
Keskeisinä ongelmina ovat olleet filosofian kasvatuksellisten mahdollisuuksien typistyminen reaaliaineopetuksen muottiin, filosofianopetuksen itsenäisen ainedidaktiikan kehittymättömyys, näitä seurannut eriparisuus periaatteellisten tavoitteiden ja toiminnallisten resurssien tai ihanteiden ja toteutuksen välillä, sekä sisältöopetuksen motivoimattomuus ja mitoituksen epärealistisuus – pyrkimys ”käydä läpi” ja antaa omaksuttavaksi nopealla pintapuolisella esityksellä laaja ala lukiolaisille kokonaan uutta käsitteellistä asia-ainesta, johon heillä ei ole omakohtaista suhdetta tai kiinnostusta ja jonka käyttökelpoisuutta koulu ei onnistu osoittamaan. Ongelmat voidaan kohdata pyrkimällä oppiaineen pedagogiseen rekonstruktioon, jossa irtaudutaan riittävässä määrin filosofianopetuksen mahdollisuuksia rajoittavista institutionaalisista esioletuksista.
Filosofianopetuksen uudistamiseen tutkimus ehdottaa pedagogisen filosofian ja filosofoinnin näkökulmia. Niitä tutkimus muotoilee erityisesti John Deweyn kasvatusfilosofian ja Matthew Lipmanin filosofiaa lapsille (P4C) -ohjelman perusteella. Pedagogisen filosofoinnin ydin on kriittis-itsereflektiivisessä käytännössä, joka yhdistää kriittisen ajattelun oppimisen ja kriittisen pedagogiikan kasvatukselliset piirteet. Filosofoivan käytännön olennaiset elementit voi rekonstruoida hyödyntämällä Deweyn näkemystä reflektiivisen ajattelun merkityksestä kasvulle, Lipmanin esitystä kriittisen ajattelun opettamisesta filosofisesti tutkivassa yhteisössä sekä Klafkin ja muiden kriittisen pedagogiikan edustajien käsitystä kasvatuksen historiallis-hermeneuttisesta ja ideologiakriittisestä tulkinnasta.
Filosofoinnin käytännössä voidaan tavoitella John Deweyn kasvatusteoriassaan kuvaamia pyrkimyksiä: päämäärien, sisältöjen ja toimintatapojen kiinteää yhteyttä sekä koulun sisäisten ja ulkopuolisten käytäntöjen ja intressien luontevaa vastaavuutta. Osallistuttaessa filosofoivaan käytäntöön harjoitellaan valmiuksia, joiden ansiosta kyetään ottamaan osaa kriittis-reflektiivisiin käytäntöihin koulun ulkopuolella. Ajattelemista ja keskustelemista harjoiteltaessa päämääränä on kuitenkin pyrkiä harjoittamaan niitä hyvin juuri niiden itsensä vuoksi, eikä pelkästään välineenä ulkoisiin päämääriin. Kasvatuksen päämäärä sisältyy tällöin sen toteuttamisen käytäntöön, eikä asetu kasvatuksen ulkopuolelta. Koulussa harjoitettu käytäntö palvelee myös kulloinkin elettävää tilannetta, eikä ole pelkästään valmistautumista tulevaan.
Tutkimus esittää, että filosofian oppiaineen oikeuttaminen kytkeytyy sivistävän kasvatuksen ideaan ja sen tulkitsemiseen myöhäismodernissa ajassa toimivaan muotoon. Tällaisena päivitettynä yleissivistyksenä pedagoginen filosofia on yksilöllistä, kollektiivista ja kulttuurista itsereflektiota harjoittava ja siten kriittisen reflektiivisyyden ja demokraattisen toiminnan älyllisiä ja sosioemotionaalisia valmiuksia rakentava yhteisöllinen kasvatuskäytäntö. Pedagogisen filosofoinnin syvin oikeutusperuste on sen kasvatuksellisesti itsereflektiivinen luonne. Se edesauttaa kokemuksen ja kasvun merkityksellistämistä sekä eksistentiaalisesti omakohtaisten kysymysten kohtaamista. Samalla se antaa mahdollisuuden pohtia kasvua, kasvatusta, koulua, opetusta ja oppimista filosofisina ja eettisinä ongelmina kasvatuskäytännön itsensä puitteissa.
Filosofia esiintyy nykykouluissa kahdessa toisistaan erottuvassa muodossa. Ensinnäkin sitä on monissa Euroopan maissa kauan opetettu lukion perinteikkäänä itsenäisenä oppiaineena. Uudempi ilmiö on lasten ja nuorten kanssa harjoitettu filosofointi, johon on kohdistunut paljon kansainvälistä kiinnostusta etenkin 2000-luvulla. Ensiksi mainittua kutsutaan tässä tutkimuksessa filosofianopetukseksi ja filosofian oppiaineeksi, jälkimmäistä puolestaan pedagogiseksi filosofiaksi. Tutkimus jäsentyy näiden kahden tarkasteluksi pyrkien tuomaan pedagogisen filosofian näkökulmia filosofian oppiaineesta käytäviin keskusteluihin.
Tutkimus koostuu kahdesta osasta. Erillisenä tutkimusmonografiana julkaistavan yleisen osan lisäksi kokonaisuuteen kuuluu seitsemän aiemmin ilmestynyttä artikkelia. Artikkelit on julkaistu erikseen uudelleen verkossa (netn.fi/kirjat/filosofianopetus-artikkelit). Monografia muodostaa tutkimuskokonaisuutta yhdistävän puitteen. Se toimii johdantona ja pohjustaa filosofianopetuksen tutkimusta (ja siten myös artikkeleita) teoreettisesti, metodologisesti ja historiallisesti kontekstualisoiden sekä esittää tutkimuskokonaisuuden yhteenvedon. Monografia on kuitenkin myös itsenäinen teos, joka analysoi filosofianopetuksen luonnetta ja suomalaisen filosofian oppiaineen historiaa sekä hahmottelee kasvatusfilosofisen kokonaisnäkemyksen pedagogisesta filosofoinnista.
Käsitys oppiainetutkimuksen tehtävistä perustuu tutkimuksessa yhtäältä saksalaisen didaktiikan perinteeseen ja etenkin Wolfgang Klafkin näkemyksiin didaktiikasta perustaltaan historiallis-hermeneuttisena ja pyrkimyksiltään kriittis-konstruktiivisena ajatteluna sekä toisaalta angloamerikkalaiseen opetussuunnitelmatutkimukseen ja etenkin yhdysvaltalaisen ns. rekonseptualistisen curriculum-teorian tulkitsevaan ja kriittiseen tutkimusotteeseen. Näiden yleisten kehysten sisällä käytetään lukuisia erityisiä näkökulmia muun muassa tiedonsosiologiasta kriittiseen pedagogiikkaan ja ainedidaktisista malleista pedagogiseen sisältötietämykseen.
Tutkimuksessa on kriittis-konstruktiivisesti kaksi päätasoa, joita voi yhdessä nimittää filosofianopetuksen metatarkasteluksi. Ensimmäinen on filosofianopetuksen ja oppiaineen historiallinen analyysi ja kriittinen arviointi: Millainen oppiaine filosofia on ollut, millaisia käsityksiä siitä on vallinnut, miten sen paikkaa on koulussa oikeutettu ja miten oikeutusperusteiden suhdetta oppiaineen toteutumiin voi arvioida kriittisesti? Toinen on filosofianopetuksen ja oppiaineen rekonstruktio: Miten filosofiaa voitaisiin rekonstruoida pedagogisesti eli tulkita ja tuoda opetukseen kasvatuksellisesti perustellulla tavalla niin, että oppiaine vastaisi oikeutusperusteitaan?
Kolmantena tehtävänään tutkimus rakentaa perustaa filosofianopetuksen tutkimukselle yleisemminkin. Tutkimus sisältää laajan teoreettis-metodologisen osan, jossa niin opetussuunnitelmatutkimuksen kuin ainedidaktiikan näkökulmista muodostetaan kuvaa filosofian erityispiirteistä oppiaineena ja sen tutkimisesta filosofian oppijärjestyksen käsitteeseen kiteytettynä ilmiönä. Tämän jäsennyksen jälkeen tutkimus analysoi suomalaisen filosofianopetuksen historiaa oppiaineen eri vaiheissa. Lopuksi tutkimus etenee kasvatusfilosofisen tarkastelun myötä ehdotuksiin filosofianopetuksen kasvatuksellisesta rekonstruktiosta pedagogisena filosofiana.
Suomessa filosofiaa on muodossa tai toisessa opetettu oppiaineena läpi lukiolaitoksen historian. Nykyisen opetuksen juuret ovat itsenäisyyden alkuvaiheessa, jolloin oppiaineen nimeksi lukusuunnitelmissa määritettiin ’filosofian alkeet’. Käytännössä nykymuotoinen lukiofilosofia on kuitenkin peräisin vasta 1990-luvun puolivälistä, jolloin se pitkän tauon jälkeen palasi tuntijakoon kaikille yhteisenä oppiaineena. Oppiaineen historiassa on sekä jatkuvuutensa että käänteensä. Suurimmat murrokset tiivistyvät siihen, että 1800-luvun lopulla lukusuunnitelmissa nimikkeellä ’sielutiede ja logiikka’ esiintynyt oppiaine ei sata vuotta myöhemmin sisältänyt sen paremmin psykologiaa kuin logiikkaakaan. Muutoksista huolimatta oppiainekäsityksissä on ollut selvää jatkuvuutta. Varsin monet opetuksen tavoitteet ja sisällöt, opettamisen perusongelmat, sisäiset jännitteet ja opetusta kohtaan suunnatut kritiikit ovat pysyneet samankaltaisina läpi vuosikymmenten. Sitkeimpänä jännitteenä on pysynyt ristiriita tietojen ja taitojen välillä: toistuvasti on esitetty, että opetuksen tulisi edistää filosofisen ja kriittisen ajattelun taitojen harjoittelua sekä oman maailmankatsomuksen rakentamista, ja yhä uudestaan on kritisoitu oppiaineen sen sijaan lastautuvan pinnallisella ja yleiskatsauksellisella tietomäärällä.
Filosofian oikeutusta kouluaineena on perusteltu tavallisimmin seuraavilla väitteillä: (1) filosofia tukee yleisesti ajattelun taitojen ja erityisesti eettisen ymmärryksen kehittymistä, (2) filosofia auttaa tiedonkriittisesti jäsentämään arkista, yhteiskunnallista ja erityistieteellistä tietoa maailmankuvaksi ja rakentamaan itsenäistä elämänkatsomusta, (3) filosofia on ohittamaton osa eurooppalaista älyllistä ja kulttuurista perintöä ja siten yleissivistystä, ja (4) filosofia edistää demokraattisia valmiuksia sekä dialogista ja deliberatiivista keskustelukulttuuria. Tavoitteet ovat kuitenkin usein törmänneet lukio-opetuksen tietopainotteisiin odotuksiin (mm. oppikirjat, yksilöllinen arviointi ja ylioppilaskirjoitukset) sekä akateemisen filosofian, filosofian historian ja filosofien tuntemuksen sekä terminologian mukanaan tuomiin laajoihin informaatiokokonaisuuksiin.
Keskeisinä ongelmina ovat olleet filosofian kasvatuksellisten mahdollisuuksien typistyminen reaaliaineopetuksen muottiin, filosofianopetuksen itsenäisen ainedidaktiikan kehittymättömyys, näitä seurannut eriparisuus periaatteellisten tavoitteiden ja toiminnallisten resurssien tai ihanteiden ja toteutuksen välillä, sekä sisältöopetuksen motivoimattomuus ja mitoituksen epärealistisuus – pyrkimys ”käydä läpi” ja antaa omaksuttavaksi nopealla pintapuolisella esityksellä laaja ala lukiolaisille kokonaan uutta käsitteellistä asia-ainesta, johon heillä ei ole omakohtaista suhdetta tai kiinnostusta ja jonka käyttökelpoisuutta koulu ei onnistu osoittamaan. Ongelmat voidaan kohdata pyrkimällä oppiaineen pedagogiseen rekonstruktioon, jossa irtaudutaan riittävässä määrin filosofianopetuksen mahdollisuuksia rajoittavista institutionaalisista esioletuksista.
Filosofianopetuksen uudistamiseen tutkimus ehdottaa pedagogisen filosofian ja filosofoinnin näkökulmia. Niitä tutkimus muotoilee erityisesti John Deweyn kasvatusfilosofian ja Matthew Lipmanin filosofiaa lapsille (P4C) -ohjelman perusteella. Pedagogisen filosofoinnin ydin on kriittis-itsereflektiivisessä käytännössä, joka yhdistää kriittisen ajattelun oppimisen ja kriittisen pedagogiikan kasvatukselliset piirteet. Filosofoivan käytännön olennaiset elementit voi rekonstruoida hyödyntämällä Deweyn näkemystä reflektiivisen ajattelun merkityksestä kasvulle, Lipmanin esitystä kriittisen ajattelun opettamisesta filosofisesti tutkivassa yhteisössä sekä Klafkin ja muiden kriittisen pedagogiikan edustajien käsitystä kasvatuksen historiallis-hermeneuttisesta ja ideologiakriittisestä tulkinnasta.
Filosofoinnin käytännössä voidaan tavoitella John Deweyn kasvatusteoriassaan kuvaamia pyrkimyksiä: päämäärien, sisältöjen ja toimintatapojen kiinteää yhteyttä sekä koulun sisäisten ja ulkopuolisten käytäntöjen ja intressien luontevaa vastaavuutta. Osallistuttaessa filosofoivaan käytäntöön harjoitellaan valmiuksia, joiden ansiosta kyetään ottamaan osaa kriittis-reflektiivisiin käytäntöihin koulun ulkopuolella. Ajattelemista ja keskustelemista harjoiteltaessa päämääränä on kuitenkin pyrkiä harjoittamaan niitä hyvin juuri niiden itsensä vuoksi, eikä pelkästään välineenä ulkoisiin päämääriin. Kasvatuksen päämäärä sisältyy tällöin sen toteuttamisen käytäntöön, eikä asetu kasvatuksen ulkopuolelta. Koulussa harjoitettu käytäntö palvelee myös kulloinkin elettävää tilannetta, eikä ole pelkästään valmistautumista tulevaan.
Tutkimus esittää, että filosofian oppiaineen oikeuttaminen kytkeytyy sivistävän kasvatuksen ideaan ja sen tulkitsemiseen myöhäismodernissa ajassa toimivaan muotoon. Tällaisena päivitettynä yleissivistyksenä pedagoginen filosofia on yksilöllistä, kollektiivista ja kulttuurista itsereflektiota harjoittava ja siten kriittisen reflektiivisyyden ja demokraattisen toiminnan älyllisiä ja sosioemotionaalisia valmiuksia rakentava yhteisöllinen kasvatuskäytäntö. Pedagogisen filosofoinnin syvin oikeutusperuste on sen kasvatuksellisesti itsereflektiivinen luonne. Se edesauttaa kokemuksen ja kasvun merkityksellistämistä sekä eksistentiaalisesti omakohtaisten kysymysten kohtaamista. Samalla se antaa mahdollisuuden pohtia kasvua, kasvatusta, koulua, opetusta ja oppimista filosofisina ja eettisinä ongelmina kasvatuskäytännön itsensä puitteissa.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [4982]