Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Leikkauksenjälkeisten komplikaatioiden esiintyvyys käytettäessä uudentyyppistä haimasaumaa haiman pään poistoleikkauksessa

Jormanainen, Vilma (2017)

 
Avaa tiedosto
SYVENTAVA-1487769966.pdf (288.0Kt)
Lataukset: 



Jormanainen, Vilma
2017

Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelma - Licentiate's Degree Programme in Medicine
Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta - Faculty of Medicine and Life Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2017-02-20
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201702221192
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tyyppikomplikaatioiden esiintyvyyttä potilailla haiman ja pohjukaissuolen poiston jälkeen kun haima-ohutsuolisauma on tehty Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (TAYS) kehitetyllä uudella saumamenetelmällä ja verrata esiintyvyyttä perinteisellä menetelmällä leikattujen potilaiden tyyppikomplikaatioiden esiintyvyyteen.

Tutkimukseen osallistui 161 potilasta TAYS:sta jotka oli leikattu uudentyyppisellä menetelmällä aikavälillä 1.1.2006 - 31.8.2012.

30 päivän leikkauksenjälkeinen kuolleisuus oli 1,86 % (3/161). Leikkauksen jälkeen potilaista 15 (9,31 %) oli tehohoidossa jossain vaiheessa. Haimasauman vuotoa eli haimafisteleitä kehittyi seuraavasti: grade A 5,5 %, grade B 5,5 % ja grade C 2,5 %. Potilaista 8,0 % kehitti siis kliinisesti merkittävän eli hoitoon vaikuttavan (grade B-C tasoisen) haimafistelin. Leikkauksenjälkeistä verenvuotoa esiintyi 8,6 %:lla potilaista. Näistä kliinisesti merkittävää, grade B-C-tasoista verenvuotoa oli 7,4 %:lla. (grade B 0,6 % ja grade C 6,8 %). Grade A- tasoinen verenvuoto kehittyi 1,2 %:lle potilaista. Hidastunutta mahalaukun tyhjenemistä (delayed gastric emptying, DGE) esiintyi oletetusti paljon. Suurin osa tästä oli kuitenkin kliinisesti vähämerkityksistä, eli grade A -tasoista mahalaukun viivästynyttä tyhjenemistä, jonka kehitti 37 % potilaista. Lisäksi potilaista 10 % kehitti grade B-tasoisen ja 3,7 % grade C- tasoisen viivästyneen mahalaukun tyhjenemisen, joita voidaan pitää kliinisesti merkittävinä. Edellä oleviin luokituksiin liittyen, nenämahaletkun pitoajan mediaani leikkauksen jälkeen oli 1 vrk (vaihteluväli 0-15 vrk). Puolet potilaista nauttivat ravitsemuksen osittain suun kautta 2,2 vrk (vaihteluväli 1-8 vrk) ja puolet täysin suun kautta 9,4 vrk (3-192) vrk kohdalla. Kontrollikäynnillä (4 vk leikkauksesta) syömisen todettiin olevan normaali tai lähes normaali 73 %:lla potilaista.

Tutkimuksen perusteella voidaan olettaa, että TAYS:ssa kehitetty uudentyyppinen haimasauma vähentää tyyppikomplikaatioiden määrää. Tarvitaan kuitenkin satunnaistettuja, prospektiivisia tutkimuksia tulosten varmistamiseksi.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40068]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste