Tietojärjestelmien ja -tarpeiden diagnoosi integraation esisuunnitteluvaiheessa osana yritysjärjestelyä rakennusyrityksen kannalta
Järvi, Olli Pekka Sakari (2016)
Järvi, Olli Pekka Sakari
2016
Rakennustekniikan koulutusohjelma
Talouden ja rakentamisen tiedekunta - Faculty of Business and Built Environment
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2016-08-17
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201608034371
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tty-201608034371
Tiivistelmä
Yritysjärjestelyt ovat yleistyneet rakennusyrityksien kasvun ja maantieteellisen laajenemisen takia merkittävästi 10 viimeisen vuoden aikana. Yritysjärjestelyillä tarkoitetaan erilaisia keinoja muuttaa yritysten omistus- ja toimintarakenteita monimuotoisten motiivien takia tai erinäisten strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tällaisia yritysjärjestelykeinoja ovat muun muassa yritysfuusiot ja -ostot. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kehittää rakennusyrityksen yritysjärjestelyprosessia tietoteknisestä näkökulmasta erityisesti alkuvaiheen diagnoosin osalta ja YIT Oyj:n (case-yrityksen) tapauksessa. Tutkimuksen ratkaisuna syntyi ehdotus diagnoosin suoritustavaksi ja pääsisällöksi osana yritysjärjestelyprosesseja. Ehdotettu diagnoosi sisältää myös näkökohdat siitä, miten tietoteknisesti mahdollistetaan ostajan ja ostokohteen liiketoiminnallisten funktioiden yh-distäminen. Diagnoosin suunnittelu perustuu kirjallisuustutkimuksen ja case-yrityksen sisäisen haastattelututkimuksen tuloksiin. Kirjallisuustutkimuksen tuloksena raportoitiin valitut teoreettiset viitekehykset ja muut näkökohdat yritysjärjestelyjen, tietojärjestelmien ja ydintietojen hallinnan alueilla. Näitä tuloksia hyödynnettiin lähtökohtina haastattelututkimuksen suunnittelussa ja diagnoosin kehittämisessä. Haastattelut kohdistettiin case-yrityksessä ulkomaisista yritysostoista kokemusta omaaviin asuntorakentamisen yksiköiden vetäjiin ja IT:n ammattilaisiin. Tuloksena määritettiin kriittiset kohteet liiketoimintaprosesseissa sekä käytettävät tietojärjestelmät ja tarvittavat ydintiedot yritysjärjestelyn edetessä. Diagnoosiehdotuksen suunnittelu perustui em. tulosten lisäksi case-yrityksessä käytössä oleviin yritysjärjestelyhallinnan menetelmiin. Diagnoosi tulee kohdistaa kriittisiin kohtiin projektitiedon, asiakastiedon sekä kokoavien, taloudellisten ja raportoivien tietojärjestelmien alueilla. Ehdotetun diagnoosin arvioidaan soveltuvan periaatetasolla Suomesta käsin kansainvälistyvien ra-kennusyritysten yritysjärjestelyjen hallintaan. Case-yritykselle ehdotetaan diagnoosin välitöntä käyttöönottoa ja testausta seuraavissa yritysostoissa. Jatkotutkimusta ehdotetaan suunnattavaksi tietojärjestelmien arvottamiseen, ydintietojen luokitteluun ja yritysjärjestelyjen yhteydessä tarvittavien analysointi- ja mittausmenetelmien kehittämiseen.