Tietojärjestelmät ammattikeittiöissä
RIIHIKOSKI, JORMA (2008)
RIIHIKOSKI, JORMA
2008
Tietojenkäsittelyoppi - Computer Science
Informaatiotieteiden tiedekunta - Faculty of Information Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2008-06-17
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-19096
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-19096
Tiivistelmä
Tutkielman aihepiirinä ovat tiedon tarpeet, tiedon välittyminen ja siihen käytettävät menetelmät elintarvikkeiden valmistajien, toimittajien ja ammattikeittiöiden välillä. Tätä kautta kuvaillaan ammattikeittiöissä käytössä olevia tietojärjestelmiä. Tutkimustyyppi on empiirinen laadullinen tutkimus, jossa menetelmänä ovat haastattelut ammattikeittiöissä tietojärjestelmien kanssa työskentelevien henkilöiden ja ohjelmistoyrityksissä ohjelmia kehittelevien henkilöiden kanssa.
Tietojärjestelmiä ammattikeittiöissä voidaan hyödyntää tuotannon hallinnassa ja ohjauksessa, reseptien ja ruokalistojen suunnittelussa, materiaalihallinnassa, kuten raaka-ainevalikoimat, varastot, ostot ja ostolaskut sekä myynnin hallinnassa, johon liittyvät asiakkaat ja tuotteet, ateriatilaukset ja myyntilaskut.
Keskeisiä keittiöön tulevia tietoja useimmissa keittiöissä ovat tuotteisiin, asiakkaaseen, myyntiin ja markkinointiin ja johtamiseen liittyvät tiedot. Keittiössä tarvittavien tietojen laatuun ja tarkkuuteen, siellä muodostuviin tietoihin ja keittiöstä ulos lähteviin tietoihin vaikuttaa mm. keittiön toimintatapa, toimintaympäristö ja asiakaskunta. Ammattikeittiöiden pääprosessit liittyvät ruokatuotannon toteuttamiseen, suunnitteluun ja seurantaan sekä ruokatuotevalikoiman hallintaan, joihin kuuluu osana sähköinen asiointi. Laajemmin prosessit voidaan määritellä myynti-, tuotannonohjaus-, materiaalinohjaus- ja laadunohjausprosesseihin.
Ammattikeittiöiden ruokatuotannon hallinnassa ja ohjauksessa tietojärjestelmiä tarvitaan reseptien ja ruokalistojen kokoamiseen. Materiaalihallinnassa tietojärjestelmien käyttö liittyy raaka-ainevalikoimaan, varastoihin, ostoihin ja ostolaskuihin ja myynnin hallinnassa asiakkaisiin, tuotteisiin, ateriatilauksiin ja myyntilaskuihin.
Avainsanat ja –sanonnat: Ammattikeittiöt, HoReCa, tietojärjestelmät, ruokatuotanto
Tietojärjestelmiä ammattikeittiöissä voidaan hyödyntää tuotannon hallinnassa ja ohjauksessa, reseptien ja ruokalistojen suunnittelussa, materiaalihallinnassa, kuten raaka-ainevalikoimat, varastot, ostot ja ostolaskut sekä myynnin hallinnassa, johon liittyvät asiakkaat ja tuotteet, ateriatilaukset ja myyntilaskut.
Keskeisiä keittiöön tulevia tietoja useimmissa keittiöissä ovat tuotteisiin, asiakkaaseen, myyntiin ja markkinointiin ja johtamiseen liittyvät tiedot. Keittiössä tarvittavien tietojen laatuun ja tarkkuuteen, siellä muodostuviin tietoihin ja keittiöstä ulos lähteviin tietoihin vaikuttaa mm. keittiön toimintatapa, toimintaympäristö ja asiakaskunta. Ammattikeittiöiden pääprosessit liittyvät ruokatuotannon toteuttamiseen, suunnitteluun ja seurantaan sekä ruokatuotevalikoiman hallintaan, joihin kuuluu osana sähköinen asiointi. Laajemmin prosessit voidaan määritellä myynti-, tuotannonohjaus-, materiaalinohjaus- ja laadunohjausprosesseihin.
Ammattikeittiöiden ruokatuotannon hallinnassa ja ohjauksessa tietojärjestelmiä tarvitaan reseptien ja ruokalistojen kokoamiseen. Materiaalihallinnassa tietojärjestelmien käyttö liittyy raaka-ainevalikoimaan, varastoihin, ostoihin ja ostolaskuihin ja myynnin hallinnassa asiakkaisiin, tuotteisiin, ateriatilauksiin ja myyntilaskuihin.
Avainsanat ja –sanonnat: Ammattikeittiöt, HoReCa, tietojärjestelmät, ruokatuotanto