Milloin astmaa sairastava sopii vaativiin pelastusalan tehtäviin?
Lindström, Irmeli; Suojalehto, Hille; Jantunen, Hanna; Karjalainen, Jussi; Kauppi, Paula; Malmberg, Pekka; Vuokko, Aki; Wuorimaa, Tomi; Koskela, Heikki (2023)
Lindström, Irmeli
Suojalehto, Hille
Jantunen, Hanna
Karjalainen, Jussi
Kauppi, Paula
Malmberg, Pekka
Vuokko, Aki
Wuorimaa, Tomi
Koskela, Heikki
2023
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202401221690
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202401221690
Tiivistelmä
Lapsuudessa astmaa sairastanut on sopiva opiskelemaan pelastusalaa, jos astmaoireita tai lääkityksen tarvetta ei ole esiintynyt kahteen vuoteen ja keuhkojen toimintakokeet ovat normaalit. Astmadiagnoosilla on suuri merkitys pelastussukellusta eli savu-, kemikaali- tai vesisukellusta tekeville. Keuhkosairauksien erikoislääkärin on varmistettava diagnoosi, jos Astman Käypä hoito suosituksen mukaiset kriteerit eivät selkeästi täyty. Keuhkoputkien supistumisherkkyys tutkitaan ensisijaisesti suoralla altistuskokeella, metakoliinialtistuksella. Eukapnista voluntaarista hyperventilaatiokoetta (EVH-koe) hiilidioksidivakioidulla kuivan ilman tehohengityksellä tai juoksurasituskoetta harkitaan, kun muissa keuhkojen toimintakokeissa ei todeta astmalöydöksiä ja astmaoireet liittyvät rasitukseen. Astmaa sairastavan sopivuus pelastussukellustehtäviin selvitetään pelastushenkilöstön hengityssairauksiin perehtyneessä erikoissairaanhoidon yksikössä. Jatkoseuranta tapahtuu työterveyshuollossa; erikoissairaanhoitoa konsultoidaan tarvittaessa. Paineilmalaitteen käyttöön, fyysiseen rasitukseen ja ärsykkeisiin liittyvät astmaoireet ja kohtauslääkkeen tarve sekä astman pahenemisvaiheet huomioidaan.
Kokoelmat
- TUNICRIS-julkaisut [19236]