Raskausdiabetes ja ravitsemus - teemmekö oikeita asioita?
Similä, Minna E.; Kivelä, Jemina; Flinkman, Jenni; Kinnunen, Tarja; Koivusalo, Saila; Meinilä, Jelena (2023)
Similä, Minna E.
Kivelä, Jemina
Flinkman, Jenni
Kinnunen, Tarja
Koivusalo, Saila
Meinilä, Jelena
2023
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202401221695
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202401221695
Kuvaus
Peer reviewed
Tiivistelmä
Raskausdiabetes on yleistyvä ongelma, jonka taustalla useimmilla potilailla on pitkäaikainen insuliiniresistenssi. Raskausdiabetekseen liittyy suurentunut riski myöhempään tyypin 2 diabetekseen. Ruokavalio on keskeinen osa raskausdiabeteksen hoitoa, mutta tutkimusnäyttö vaikuttavimman ruokavaliohoidon yksityiskohdista niin odottavan äidin kuin lapsenkin terveyden edistämiseksi on vielä puutteellista. Hiilihydraattien nopea vaikutus äidin veren glukoosipitoisuuksiin on ilmeinen, mutta pitkäaikaiset vaikutukset ovat monimutkaisemmat ja kytkeytyvät muiden energiaravintoaineiden, rasvan ja proteiinin vaikutuksiin. Ruokavalion tulisi jatkua terveellisenä sekä raskauden aikana että sen jälkeen tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Odottavan äidin pystyvyyttä ja ruokavalion joustavuutta tukeva ohjaus sekä ravitsemusterapeuttien nykyistä järjestelmällisempi hyödyntäminen voisivat auttaa suuntaamaan huomiota yksittäisten ruokien sijasta ruokavalion ja elintapojen suurempiin kokonaisuuksiin.
Kokoelmat
- TUNICRIS-julkaisut [19236]