Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Kandidaatintutkielmat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Kandidaatintutkielmat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lainsäädännölliset edellytykset evakuoinnin toteutumiselle kriisitilanteissa

Sihvonen, Emmi (2024)

 
Avaa tiedosto
SihvonenEmmi.pdf (694.0Kt)
Lataukset: 



Sihvonen, Emmi
2024

Hallintotieteiden kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Administrative Studies
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2024-05-02
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202404203956
Tiivistelmä
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää lainsäädännölliset edellytykset sekä mahdolliset esteet evakuoinnin toteutumiselle kolmessa eri kriisitilanteessa. Evakuoinnilla tarkoitetaan kansalaisten avustamista siirtymään kriisialueelta turvalliselle alueelle joko valtion sisällä tai naapurivaltioon. Edustusto tai ulkoministeriö voi henkilökohtaisen turvallisuuden suojaamiseksi avustaa edustuston toimipiirissä olevaa kriisitilanteen aikana tai sen uhatessa.

Ensimmäisenä käsiteltävänä kriisitilanteena on al-Holin pakolaisleiriltä, humanitaarisen kriisin seurauksena toteutettu evakuointioperaatio. Kyseinen kriisitilanne oli niin oikeudellisesti kuin poliittisestikin haasteellinen. Merkittävin lainsäädännöllinen este evakuoinnin toteutumiselle oli naisten kytkökset äärijärjestö ISIS:iin, ja sen seurauksena mahdollinen Suomeen kohdistuva turvallisuusuhka. Evakuointi kuitenkin toteutettiin, sillä leirillä olleiden lasten oikeus elämään oli oikeudellisessa punnintatilanteessa painavampi kuin mahdollinen turvallisuusuhka. Toisena kriisitilanteena on Israelin ja Palestiinan välinen sota, jonka seurauksena alueella oleskelleita, avunsaannin piirissä olevia henkilöitä evakuoitiin Suomeen. Sodan seurauksena olevissa kriisitilanteissa tärkein lainsäädännöllinen edellytys on kriisialueella olevien ihmisten henkilökohtaisen turvallisuuden suojaaminen. Esteenä sotatilanteissa on tosiasiallisten toimintamahdollisuuksien asettamat rajoitteet evakuoinnille. Kolmantena kriisitilanteena on Rodoksen maastopalot, joka eroaa kahdesta aikaisemmasta kriisitilanteesta siinä, ettei vastuu evakuoinnin toteutuksesta ollut ulkoasiainhallinnolla. Keskeistä on se tosiasia, että edustustolla säilyy vastuu avunsaannin piirissä olevista henkilöistä, vaikka evakuoinnin toteutuksesta vastaisivat asemamaan viranomaiset.

Edellä mainittujen kriisitilanteiden lisäksi tutkielmassa määritellään Suomen lainkäyttövallan rajat, sillä edustustot toimivat Suomen valtion rajojen ulkopuolella vieraissa valtioissa. Olennaista tutkielman kannalta on myös määritellä, ketkä ovat edustustojen avunsaannin piirissä kriisitilanteissa.

Tutkielman metodina on oikeusdogmatiikka eli lainoppi. Tutkimuskysymykseen pyritään löytämään vastaus tulkitsemalla ja systematisoimalla evakuointia koskevaa oikeudellista ainesta. Kriisitilanteita käsittelevässä neljännessä pääluvussa hyödynnetään lainopin rinnalla empiiristä menetelmää kriisitilanteiden taustoittamisessa ja evakuointioperaatioiden toteutusten kuvaamisessa. Empiiristä menetelmää vaaditaan, sillä päätös evakuoinnin toteutuksesta pohjautuu niin lainsäädännöllisiin kuin tosiasiallisiin edellytyksiin.

Tutkielman johtopäätöksissä selostetaan kolmen käsiteltävänä olevan kriisitilanteen osalta lainsäädännölliset esteet ja edellytykset, joiden pohjalta ulkoasiainhallinto teki päätökset evakuointien toteutuksesta. Lisäksi pyrkimyksenä on tarkastella, voiko esimerkkinä olleiden kriisitilanteiden lainsäädännöllistä kehikkoa hyödyntää vastaavissa kriisitilanteissa päätöksenteon tukena. Lopuksi huomioidaan oikeudellinen kehityssuunta, jossa keskeistä on Euroopan unionin yhteistoiminnan vahvistaminen kriisitilanteiden osalta.
Kokoelmat
  • Kandidaatintutkielmat [9819]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste