Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
Trepo
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Trepo
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Arvon luominen ja tuhoaminen päivittäistavarakaupan kontekstissa : Asiakkaan näkökulma

Viljamaa, Laura (2022)

 
Avaa tiedosto
ViljamaaLaura.pdf (1.107Mt)
Lataukset: 



Viljamaa, Laura
2022

Kauppatieteiden maisteriohjelma - Master's Programme in Business Studies
Johtamisen ja talouden tiedekunta - Faculty of Management and Business
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2022-09-12
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202208226620
Tiivistelmä
Asiakasarvoa on markkinoinnin parissa tutkittu viime vuosina paljon, ja myös käytännön markkinoijien keskuudessa asiakasarvo on herättänyt paljon kiinnostusta. Arvon negatiivisen puolen olemassaolo on tunnistettu, mutta siihen liittyvä tutkimus on kuitenkin jäänyt vähäiseksi. Tutkimuksen konteksti, päivittäistavarakauppa, on merkittävä toimiala erityisesti Suomen talouden kannalta.
Tässä tutkimuksessa tutkitaan tekijöitä, jotka luovat ja tuhoavat asiakasarvoa päivittäistavarakaupan kontekstissa. Tutkimuksen teoriaosuudessa esitellään ensin perinteistä asiakasarvon teoriaa ja sen jälkeen uudempaa arvon negatiiviseen puoleen liittyvää tutkimusta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys yhdistää koetut hyödyt ja uhraukset arvon luomiseen ja tuhoutumiseen sekä neljään eri arvon ulottuvuuteen.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena induktiivisella tutkimusotteella, jotta asiakkaiden asiointikokemuksista saatiin laaja ymmärrys. Tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin puolistrukturoitua haastattelua ja CIT-menetelmää, ja tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin yhteensä 8 haastattelun avulla. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin Gioia-menetelmää ja tietokoneelle ladattavaa ATLAS.ti-ohjelmistoa.
Aineiston analysoinnin tuloksena tunnistettiin asiakkaiden ruokakaupassa asioinnin yhteydessä kokemia hyötyjä ja uhrauksia. Asiakkaiden tunnistettiin kokevan taloudellisia, toiminnallisia, emotionaalisia ja symbolisia hyötyjä sekä uhrauksia. Uhrauksista tutkimuksen tuloksissa korostuivat toiminnalliset uhraukset. Tulososiossa eriteltiin lisäksi ruokakaupassa asiointiin liittyviä tunteita ja negatiivisten kokemusten vaikutusta asiointiin.
Asiakasarvon muodostumisen ja toisaalta arvon tuhoutumisen tunnistettiin olevan subjektiivisia ja tilannesidonnaisia kokemuksia. Tutkimuksessa tunnistettiin, että palvelukohtaamiset eivät aina johda arvon syntymiseen, ja siksi tutkimuksen mielenkiinto kohdistui erityisesti niihin tekijöihin ja uhrauksiin, jotka johtivat siihen, että asiakas ei kokenut arvoa eli tapahtui arvon tuhoutumista. Tutkimus tarjosi teoreettista sekä kontekstuaalista kontribuutiota, ja lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin kiinnostavia jatkotutkimusmahdollisuuksia.
Kokoelmat
  • Opinnäytteet - ylempi korkeakoulututkinto [40800]
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

TekijätNimekkeetTiedekunta (2019 -)Tiedekunta (- 2018)Tutkinto-ohjelmat ja opintosuunnatAvainsanatJulkaisuajatKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Kalevantie 5
PL 617
33014 Tampereen yliopisto
oa[@]tuni.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste