Muovi- ja kartonkipohjaisten nestepakkausten elinkaarivaikutusten vertailu
Väre, Emma (2021)
Väre, Emma
2021
Tekniikan ja luonnontieteiden kandidaattiohjelma - Bachelor's Programme in Engineering and Natural Sciences
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta - Faculty of Engineering and Natural Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2021-03-01
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202103012319
https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202103012319
Tiivistelmä
Lähes kaikki elintarvikkeet maailmassa myydään kertakäyttöisissä pakkauksissa, eikä aina ole selvää minkälaisen pakkauksen ympäristövaikutukset ovat vähäisimmät. Tässä työssä selvitetään, kuinka suuret elinkaarivaikutukset nestepakkauskartongista ja muovista valmistetut nestepakkaukset aiheuttavat, sekä vertaillaan materiaaleja niiden perusteella. Elinkaarivaikutuksista työssä keskitytään kasvihuonekaasupäästöihin. Pakkauksen elinkaari on työssä jaettu neljään osaan, jotka ovat pakkausten raaka-aineiden hankinta ja valmistus, pakkausten täyttö ja kuljetukset, pakkausten myynti ja käyttö sekä pakkausten käsittely jätteenä. Työ on toteutettu kirjallisuusselvityksenä ja lähteinä on käytetty pakkausalan kirjallisuutta, pakkausten elinkaariarviointeja sekä muita alan tutkimuksia.
Kartonkipohjaisen pakkauksen elinkaarivaikutukset ovat useimmissa tapauksissa muovipakkauksen vaikutuksia pienemmät. Merkittävimmät erot pakkausten elinkaarten päästöissä syntyvät valmistus- ja jätteenkäsittelyvaiheissa. Ensinnäkin nestepakkauskartongin valmistusprosessi vaatii huomattavasti vähemmän energiaa kuin muovin, minkä vuoksi sen valmistuksessa aiheutuu vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Jätteenkäsittelyvaiheessa kartonki aiheuttaa muovia vähemmän päästöjä silloin, kun jäte poltetaan tai kierrätetään. Nestepakkauskartongin poltossa suuri osa vapautuvasta hiilidioksidista on peräisin uusiutuvista lähteistä toisin kuin muovilla ja kartongin kierrätysprosessin energiankulutus on selkeästi pienempi kuin muovin. Muovipakkauksen elinkaarivaikutukset voivat tietyissä tapauksissa olla kartonkipakkauksen vaikutuksia pienemmät, esimerkiksi muovikalvosta valmistetulla maidon joustopakkauksella, sillä sen valmistukseen käytetään huomattavasti vähemmän materiaalia.
Elintarvikkeiden pakkausmateriaalien ympäristövaikutuksia arvioidessa usein keskitytään ainoastaan itse pakkauksen elinkaareen, vaikka itse elintarvikkeen ympäristövaikutukset ovat useimmiten suuremmat. Tämän vuoksi tarkasteltaessa pakkausten ympäristövaikutuksia, on huomioitava myös niiden vaikutus elintarvikkeiden hävikkiin. Pakkausten elintarvikkeiden säilömiseen liittyvät ominaisuudet otetaan huomioon tarkastelemalla maidon, jogurtin, appelsiinimehun ja viinin säilyvyyttä vertailtavissa pakkauksissa. Tässäkin vertailussa kartonkipohjainen pakkaus on useimmissa tapauksissa parempi, sillä se säilyttää useimmat tarkastelluista elintarvikkeista paremmin kuin muovipakkaus. Nestepakkauskartonki suojaa elintarvikkeita valolta paremmin, minkä vuoksi useimmat tarkastelluista elintarvikkeista säilyvät muovipakkausta paremmin kartonkipohjaisessa pakkauksessa. Pidemmän säilyvyysajan tarjoava pakkaus vähentää elintarvikkeen hävikkiä, mikä voi tehdä pakkauksen aiheuttamista kokonaispäästöistä pienemmät huolimatta pakkausmateriaalista.
Kartonkipohjaisen pakkauksen elinkaarivaikutukset ovat useimmissa tapauksissa muovipakkauksen vaikutuksia pienemmät. Merkittävimmät erot pakkausten elinkaarten päästöissä syntyvät valmistus- ja jätteenkäsittelyvaiheissa. Ensinnäkin nestepakkauskartongin valmistusprosessi vaatii huomattavasti vähemmän energiaa kuin muovin, minkä vuoksi sen valmistuksessa aiheutuu vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Jätteenkäsittelyvaiheessa kartonki aiheuttaa muovia vähemmän päästöjä silloin, kun jäte poltetaan tai kierrätetään. Nestepakkauskartongin poltossa suuri osa vapautuvasta hiilidioksidista on peräisin uusiutuvista lähteistä toisin kuin muovilla ja kartongin kierrätysprosessin energiankulutus on selkeästi pienempi kuin muovin. Muovipakkauksen elinkaarivaikutukset voivat tietyissä tapauksissa olla kartonkipakkauksen vaikutuksia pienemmät, esimerkiksi muovikalvosta valmistetulla maidon joustopakkauksella, sillä sen valmistukseen käytetään huomattavasti vähemmän materiaalia.
Elintarvikkeiden pakkausmateriaalien ympäristövaikutuksia arvioidessa usein keskitytään ainoastaan itse pakkauksen elinkaareen, vaikka itse elintarvikkeen ympäristövaikutukset ovat useimmiten suuremmat. Tämän vuoksi tarkasteltaessa pakkausten ympäristövaikutuksia, on huomioitava myös niiden vaikutus elintarvikkeiden hävikkiin. Pakkausten elintarvikkeiden säilömiseen liittyvät ominaisuudet otetaan huomioon tarkastelemalla maidon, jogurtin, appelsiinimehun ja viinin säilyvyyttä vertailtavissa pakkauksissa. Tässäkin vertailussa kartonkipohjainen pakkaus on useimmissa tapauksissa parempi, sillä se säilyttää useimmat tarkastelluista elintarvikkeista paremmin kuin muovipakkaus. Nestepakkauskartonki suojaa elintarvikkeita valolta paremmin, minkä vuoksi useimmat tarkastelluista elintarvikkeista säilyvät muovipakkausta paremmin kartonkipohjaisessa pakkauksessa. Pidemmän säilyvyysajan tarjoava pakkaus vähentää elintarvikkeen hävikkiä, mikä voi tehdä pakkauksen aiheuttamista kokonaispäästöistä pienemmät huolimatta pakkausmateriaalista.
Kokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [9041]