Toimintoperusteinen kustannuslaskentamalli kunnallisessa ruokapalveluyksikössä - tapausesimerkkinä Kangasalan kunnan Rekolan keskuskeittiö.
LEHTONEN, REIJO (2001)
Tässä tietueessa ei ole kokotekstiä saatavilla Treposta, ainoastaan metadata.
LEHTONEN, REIJO
2001
Kunnallistalous - Local Public Economics
Taloudellis-hallinnollinen tiedekunta - Faculty of Economics and Administration
Hyväksymispäivämäärä
2001-06-06Tiivistelmä
Tutkielmalla oli kaksi tavoitetta. Ensimmäisenä tavoitteena oli luoda tutkimuskohteena olevaan Rekolan keskuskeittiöön toimintoperusteinen kustannuslaskentamalli. Toisena tavoitteena oli selvittää kustannuslaskentamallin tuomaa lisäarvoa päätöksenteon ja kustannusten hallinnan kannalta.
Tutkimusotteena käytettiin kehittämistutkimuksen periaatteita ja tarkempana tutkimusmenetelmänä oli toimintoperusteinen kustannuslaskenta. Tutkielma rajattiin koskemaan vain tutkimuskohteen kustannusten analysointia, eikä tutkielmassa huomioitu lainkaan kunnallisen palvelusuoritteen kenties tärkeintä osa-aluetta: palvelusuoritteen laatua. Näin ollen palvelusuoritteiden laadun arviointi olisi tärkeä aihealue pohdittaessa mahdollisia lähtökohtia jatkotutkimuksille.
Tutkielmassa tarkasteltiin tutkimuskohteen resurssien kohdentumista organisaation toimintojen näkökulmasta. Tutkimuskohteen henkilöstö sitoutettiin laskentaprojektiin informoimalla projektin tavoitteista mahdollisimman avoimesti. Tutkimusmenetelmään kuului henkilöstön haastatteluja ja henkilöstö täytti kahden viikon ajan seurantapäiväkirjaa tekemistään työtehtävistä. Henkilöstön eri työtehtävien analysointi ja ajankäytön seuranta toimi perustana tutkimuskohteen resurssien kohdistamisessa valmistettaville suoritteille.
Tärkeimmät tutkimustulokset osoittivat, että tutkimuskohteeseen luotu toimintoperusteinen kustannuslaskentamalli auttoi tutkimuskohteen kustannusrakenteen selvittämisessä. Tutkimuskohteen toiminnoille määriteltiin markkamääräiset kustannukset ja tämä tieto auttaa organisaation johtoa toiminnan tehostamisessa ja kustannusten hallinnassa. Organisaation resurssit kohdistettiin toimintojen kautta suoritteille, jolloin saatiin perusta suoritteiden hinnanasetannalle. Organisaation johto voi käyttää toimintolaskentamallin tuottamaa informaatiota muun muassa hinnanasetannan perustana, kustannussäästöjen etsinnässä, uusien toimintamallien kehittämisessä ja toimintopohjaisessa budjetoinnissa.
Avainsanat: hinnanasetanta, kustannuslaskenta, ruokahuolto, toimintolaskenta
Tutkimusotteena käytettiin kehittämistutkimuksen periaatteita ja tarkempana tutkimusmenetelmänä oli toimintoperusteinen kustannuslaskenta. Tutkielma rajattiin koskemaan vain tutkimuskohteen kustannusten analysointia, eikä tutkielmassa huomioitu lainkaan kunnallisen palvelusuoritteen kenties tärkeintä osa-aluetta: palvelusuoritteen laatua. Näin ollen palvelusuoritteiden laadun arviointi olisi tärkeä aihealue pohdittaessa mahdollisia lähtökohtia jatkotutkimuksille.
Tutkielmassa tarkasteltiin tutkimuskohteen resurssien kohdentumista organisaation toimintojen näkökulmasta. Tutkimuskohteen henkilöstö sitoutettiin laskentaprojektiin informoimalla projektin tavoitteista mahdollisimman avoimesti. Tutkimusmenetelmään kuului henkilöstön haastatteluja ja henkilöstö täytti kahden viikon ajan seurantapäiväkirjaa tekemistään työtehtävistä. Henkilöstön eri työtehtävien analysointi ja ajankäytön seuranta toimi perustana tutkimuskohteen resurssien kohdistamisessa valmistettaville suoritteille.
Tärkeimmät tutkimustulokset osoittivat, että tutkimuskohteeseen luotu toimintoperusteinen kustannuslaskentamalli auttoi tutkimuskohteen kustannusrakenteen selvittämisessä. Tutkimuskohteen toiminnoille määriteltiin markkamääräiset kustannukset ja tämä tieto auttaa organisaation johtoa toiminnan tehostamisessa ja kustannusten hallinnassa. Organisaation resurssit kohdistettiin toimintojen kautta suoritteille, jolloin saatiin perusta suoritteiden hinnanasetannalle. Organisaation johto voi käyttää toimintolaskentamallin tuottamaa informaatiota muun muassa hinnanasetannan perustana, kustannussäästöjen etsinnässä, uusien toimintamallien kehittämisessä ja toimintopohjaisessa budjetoinnissa.
Avainsanat: hinnanasetanta, kustannuslaskenta, ruokahuolto, toimintolaskenta