Alle kouluikäisten ruoankäytön väestöryhmittäiset erot
Erkkola, Maijaliisa; Kyttälä, Pipsa; Kautiainen, Susanna; Virtanen, Suvi M (2012)
Erkkola, Maijaliisa
Kyttälä, Pipsa
Kautiainen, Susanna
Virtanen, Suvi M
2012
Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 49 2
94-104
Terveystieteiden yksikkö - School of Health Sciences
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201306101113
https://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201306101113
Tiivistelmä
Erot ruoankäytössä väestöryhmien välillä lähtevät kehittymään jo synnytyssairaalassa. Lapsena opitut ruokatottumukset, joita vahvimmin määrittävät vanhempien koulutus ja ikä, perheen koko ja lapsen hoitopaikka, jatkuvat usein aikuisuuteen saakka. Varhaislapsuuden ravitsemus on yhteydessä useiden lapsuuden ja aikuisiän kroonisten sairauksien ja lihavuuden riskiin. Lasten ruoankäytön suurimmat väestöryhmittäiset erot löytyvät imetyksen kestossa, kiinteiden lisäruokien aloitusiässä ja kasvisten kulutuksessa. Myös rasvojen, kalaruokien ja makeiden juomien kulutus sekä ravintoaineista rasvojen, sokerin, ravintokuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti vaihtelevat väestöryhmittäin. Vanhempien pitkä koulutus, äidin korkea ikä, pieni perhekoko, äidin tupakoimattomuus sekä päivähoito kodin ulkopuolella ovat yhteydessä lasten suositustenmukaisempaan imeväisruokintaan ja ruokavalioon ennen kouluikää. Lasten ruoankäyttö vaihtelee myös lapsen sukupuolen ja perheen asuinalueen mukaan.
Kokoelmat
- Artikkelit [6140]